Η των πλειόνων ψήφος κρατείτω
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η των πλειόνων ψήφος κρατείτω

Η τύχη της αρχής της πλειοψηφίας από τη μετακλασική περίοδο ως τους νεότερους χρόνους: Πρακτικά ημερίδας στη μνήμη Κ.Γ. Πιτσάκη

Συλλογικό έργο

7.00€ -10% 6.30€
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, από κοινού και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας του Δικαίου, παρουσιάζει σήμερα στο ευρύ κοινό τον ανά χείρας τόμο με τα πρακτικά της ημερίδας που έφερε τον τίτλο "H των πλειόνων ψήφος κρατείτω: Η τύχη της αρχής της πλειονοψηφίας από τη μετακλασική περίοδο ως τους νεότερους χρόνους". Η ημερίδα αυτή, την οποία συνδιοργάνωσαν οι δύο φορείς στις 4 Απριλίου 2014, είχε θέμα την ιστορία της αρχής της πλειονοψηφίας και ομιλητές επίλεκτα μέλη της κοινότητας των Ελλήνων ιστορικών. Η αρχή της πλειονοψηφίας θεωρείται -και είναι πράγματι- ακρογωνιαίος λίθος των δημοκρατικών διαδικασιών. Και εκπλήσσει βέβαια το εύρος της εφαρμογής της σε τόσο πολλά συλλογικά σώματα κατά το ιστορικό παρελθόν, όσα αποκάλυψε η ημερίδα. Πρέπει ωστόσο να έχουμε υπόψη μας ότι η αρχή της πλειονοψηφίας είναι αναγκαίο, αλλά όχι και επαρκές προαπαιτούμενο της δημοκρατίας, δεδομένου ότι, εκτός από αυτήν την ίδια, αποφασιστική σημασία έχει και η σύνθεση των συλλογικών σωμάτων που ακολουθούν πλειοψηφικές διαδικασίες κατά τη λήψη των αποφάσεών τους. Η ημερίδα "H των πλειόνων ψήφος κρατείτω" ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Κωσταντίνου Πιτσάκη. Ο καθηγητής Πιτσάκης, που έφυγε τόσο ξαφνικά από κοντά μας, διετέλεσε πρόεδρος τόσο της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας του Δίκαιου όσο και της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Οι συνάδελφοι και συνεργάτες του και στους δύο θεσμούς θα τον θυμούνται πάντα για τη λαμπρή επιστημονική του κατάρτιση, τον ευθύ και ευπροσήγορο χαρακτήρα του και πηγαίο χιούμορ του. Η παρούσα έκδοση έχει ταυτόχρονα και τον σκοπό να τιμήσει τη μνήμη του. Παύλος Σούρλας, από τον Πρόλογο της έκδοσης

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Κ. Χρυσός (Επιμέλεια)


Δημήτρης Γ. Αποστολόπουλος (Επιμέλεια)

Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Γενικός Γραμματέας του Ομίλου Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού (ΟΜΕΔ).

Ευάγγελος Κ. Χρυσός (Εισηγητής)


Σπύρος Ν. Τρωιάνος

Σπύρος Ν. Τρωιάνος (Εισηγητής)

Ο Σπύρος Ν. Τρωιάνος (Αθήνα, 1933) σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Διδάκτορας νομικής (1964), εξελέγη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υφηγητής (1970), έκτακτος καθηγητής (1977), τακτικός καθηγητής (1980) και ομότιμος καθηγητής (2000). Δίδαξε εκκλησιαστικό δίκαιο και ιστορία του βυζαντινού και του νεώτερου δικαίου. Διετέλεσε πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου (1993-1998), κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1994-2000), καθώς και στέλεχος της Επιτροπής Ερευνών από το 1988.

Φίλιππος Κ. Βασιλόγιαννης (Εισηγητής)

Ο Φίλιππος Βασιλόγιαννης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται ιδίως σε ζητήματα φιλοσοφίας του δικαίου, ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας, βιοηθικής και μεταηθικής.

Χαράλαμπος Γάσπαρης (Εισηγητής)

Ο Χαράλαμπος Γάσπαρης είναι ιστορικός, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).

Τόνια Κιουσοπούλου (Εισηγητής)

Η Τόνια Κιουσοπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris I-Pantheon-Sorbonne. Οι μελέτες της αφορούν την κοινωνική ιστορία και την ιστοριογραφία του Βυζαντίου. Ανάμεσα σε άλλα, έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: - "Ο θεσμός της οικογένειας στην Ήπειρο κατά τον 13o αιώνα", Αθήνα, εκδ. Α. Σάκκουλας, 1990 - "Χρόνος και ηλικίες στη βυζαντινή κοινωνία. Η κλίμακα των ηλικιών από τα αγιολογικά κείμενα της μέσης εποχής (7ος-77ος αι.)", Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας-Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών/Ε.Ι.Ε., Αθήνα 1997. - "Βασιλεύς ή οικονόμος. Πολιτική εξουσία και ιδεολογία πριν την Άλωση", Αθήνα, εκδ. Πόλις, 2007 - Οι "αόρατες" βυζαντινές πόλεις στον ελλαδικό χώρο (13ος-15ος αιώνας)", εκδ. Πόλις, 2013 Έχει επίσης επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "1453: Η άλωση της Κωνσταντινούπολης και η μετάβαση από τη μεσαιωνική στη νεώτερη εποχή", Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2005 και "Οι βυζαντινές πόλεις, Προοπτικές της έρευνας και νέες ιστοριογραφικές προσεγγίσεις (8ος-15ος αιώνας), Εκδόσεις της Φιλοσοφικής Σχολής, Ρέθυμνο 2012. . Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά.

Δημήτρης Γ. Αποστολόπουλος (Εισηγητής)

Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Γενικός Γραμματέας του Ομίλου Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού (ΟΜΕΔ).

Ελένη Σακελλαρίου (Εισηγητής)


Μιχαήλ Β. Βέλλας (Εισηγητής)


Κώστας Μπουραζέλης (Εισηγητής)


Μαρία Σ. Γιούνη (Εισηγητής)

Η Μαρία Γιούνη σπούδασε Νομική και Ιστορία των Θεσμών στην Κομοτηνή, την Θεσσαλονίκη κια το Παρίσι. Ερευνητικό της πεδίο και αντικείμενο μελετών που έχει δημοσιεύσει είναι κυρίως το αρχαίο ελληνικό δίκαιο και οι θεσμοί της πόλεως, το ρωμαϊκό δίκαιο, ιδιωτικό και δημόσιο και η συνύπαρξη των δύο δικαίων στον ελλαδικό χώρο μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση. Είναι επίκουρος καθηγήτρια της Ιστορίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. Άλλα έργα της: "Άτιμος έστω - Άτιμος Τεθνάτω, Μορφές ποινών στο Αττικό Δίκαιο", Θεσσαλονίκη 1998 "Provincia Macedonia, Θεσμοί Ιδιωτικού Δικαίου στη Μακεδονία επί Ρωμαιοκρατίας" Αθήνα-Κομοτηνή 2000.

Αθηνά Α. Δημοπούλου (Εισηγητής)


Ανδρέας Γκουτζιουκώστας (Εισηγητής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
229
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.494 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση