Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603480396
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Γραμμένη δέκα χρόνια μετά την Αγωνία της Επίδρασης, η Θραύση των Δοχείων αποτελεί μια εύγλωττη, ιδιαίτερα προσωπική σύνοψη, αλλά και υπεράσπιση της θεωρητικής και πρακτικής κριτικής της λογοτεχνίας από τον Harold Bloom. Εδώ ο Bloom ορίζει τελεσίδικα το ποίημα ως πράξη, ενώ ταυτόχρονα δείχνει πως η έγκυρη κριτική οφείλει να είναι βιωματική.
Στο πρώτο κεφάλαιο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην κριτική και ποιητική γλώσσα, ο Bloom συνοψίζει τις συστηματικές διαδικασίες και επιτίθεται στην παραδοσιακή `ανθρωπιστική` κριτική, καθώς και στις ευρωπαϊκές μόδες, όπως ο Αποδομισμός. Το δεύτερο κεφάλαιο εστιάζει στη Γένεση και στη θεωρία του Freud περί σεξουαλικότητας, για να θεμελιώσει τρία υποδείγματα της πρωτοτυπίας στην ποίηση. Το τρίτο κεφάλαιο, όπου σχολιάζεται μια πλειάδα ποιητών από τον Milton ως τον Stevens, παρουσιάζει την οριστική εκδοχή της ποιητικής διαδικασίας, της τεχνικής δηλαδή που βοηθά τους ποιητές να συμφιλιωθούν με τους προδρόμους τους.
Τόσο οι αναγνώστες που είναι εξοικειωμένοι με το έργο του Bloom όσο και οι νέοι αναγνώστες του θα βρουν εδώ μια ισχυρή και πρωτότυπη θεωρία της ιστορίας της λογοτεχνίας, θεμελιωμένη στα ωραιότερα αποσπάσματα των καλύτερων ποιημάτων που γράφτηκαν ποτέ στην αγγλική γλώσσα.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]
Ο Harold Bloom (N. Υόρκη, 1930), είναι καθηγητής ανθρωπιστικών σπουδών (Sterling Professor of Humanities) στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και καθηγητής αγγλικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε καθηγητής στο Χάρβαρντ. Το ογκώδες συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα βιβλία "Shakespeare: The Invention of the Human", "The Western Canon", "The Book of J", "Stories and Poems for Extremely Intelligent Children of All Ages". Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών και έχει λάβει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις (βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας για το συνολικό του έργο στην κριτική της λογοτεχνίας, βραβείο MacArthur και πολλά άλλα). Έχει επίσης τιμηθεί με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια της Ρώμης και της Μπολόνια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Σκαρπέλος είναι κοινωνιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Οπτικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με υποτροφία του ΙΚΥ στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ίδιου πανεπιστημίου. Διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου από το 1996. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι "Εικόνα, Επικοινωνία και Πολιτισμός". Έχει διατελέσει Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Πολιτιστικής Διαχείρισης" και Αντιπρόεδρος του Τμήματος ΜΜΕ, ενώ μεταξύ 2014-2016 ήταν Πρόεδρος του Τμήματος ΜΜΕ. Έχει διδάξει επίσης στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ψυχολογία και ΜΜΕ", ενώ από το 2004 διδάσκει στο μεταπτυχιακό "Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει γράψει τα βιβλία: "Terra Virtualis: Η κατασκευή του κυβερνοχώρου" (Νεφέλη, 1999), "Ιστορική μνήμη και ελληνικότητα στα κόμικς" (Κριτική, 2000), "Εικόνα και Κοινωνία: Από την τεκμηριωτική φωτογραφία στην οπτική κοινωνιολογία" (Τόπος, 2012), "Τα αβέβαια σημεία" (Τόπος, 2019). Είναι μέλος της International Visual Sociology Association, και έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου στο διάστημα 2002-2005 και 2012-2015.