Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602185933
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Οι συγγραφείς παρουσιάζουν κρίσιμες πτυχές της πορείας της Θεσσαλονίκης σε δυο βασικές ενότητες: «Διαδρομές και Μετασχηματισμοί της Πόλης» και «Σχεδιασμός και Πολιτικές της Αστικής Ανάπτυξης». Στόχος του συλλογικού αυτού έργου είναι να καλύψει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και να θέσει τις βάσεις ενός διαρκούς επιστημονικού διαλόγου χωρίς να διεκδικεί κανενός είδους αυθεντία στην προσφορά οριστικών απαντήσεων. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αποτελούν ισότιμα πεδία διερεύνησης, ενώ η σημερινή συγκυρία της πόλης ερμηνεύεται τόσο ως το αποτέλεσμα προηγούμενων επιλογών όσο και ως το υπόβαθρο των μελλοντικών προοπτικών της. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Βίλμα Χαστάογλου είναι καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και πολεοδομία και αστική πολεοδομία στο Παρίσι, Universita Paris VIII και Ecole de Hautes Etudes en Sciences Sociales. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέματα ιστορίας και σχεδιασμού της νεοελληνικής πόλης, καθώς και των πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Αλέκα Καραδήμου Γερόλυμπου σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και πολεοδομία στο Παρίσι, όπου εργάσθηκε για πολλά χρόνια σε αρχιτεκτονικά γραφεία. Από το 1976 διδάσκει αστικό σχεδιασμό και ιστορία της πολεοδομίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με το σχεδιασμό και την ιστορική έρευνα και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για την πολεοδομική ιστορία των οικισμών στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Έχει συνεργαστεί σε μελέτες για τη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει ενεργά σε κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών για τη βελτίωση του χώρου της πόλης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Αγγελόπουλος σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, απ΄ όπου πήρε το διδακτορικό του το 1994. Διδάσκει στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στον εθνικισμό, στις πολιτικές ταυτοτήτων, στη μετανάστευση και στις διασυνοριακές συνεργασίες στα Βαλκάνια. Ενδεικτικά έργα: "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (συνεπιμέλεια με τους Β. Γούναρη και Ι. Μιχαηλίδη), Εκδόσεις Παπαζήση, 1997- "Life Among Anthropologists in Greek Macedonia", "Social Anthropology 11: 249-263", 2003.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ελένη Ανδρικοπούλου (Δρ ΑΠΘ) είναι Καθηγήτρια Χωρικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής Πολιτικής στον Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Έχει αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα σε ζητήματα σχετικά με την ελληνική και ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική και χωρική ανάπτυξη. Στα βιβλία που έχει γράψει και επιμεληθεί περιλαμβάνονται: "Οι Περιφέρειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η εξέλιξη της περιφερειακής πολιτικής από τη Συνθήκη της Ρώμης έως το Maastricht" (Θεμέλιο 1995), "Ο Νέος Ευρωπαϊκός Χώρος: Η διεύρυνση και η γεωγραφία της Ευρωπαϊκής ανάπτυξης", επιμέλεια με Γ. Καυκαλά (Θεμέλιο 2000) και "Χωρικές επιπτώσεις των Ευρωπαϊκών Πολιτικών" με Γ. Καυκαλά (Ζήτη 2000).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, ΑΠΘ (1973), DIC και M.Sc in Transportation, Imperial College University of London (1977), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, ΑΠΘ (1984). Διευθύντρια του Τομέα Συγκοινωνιών και Οργάνωσης (1996-98). Διευθύντρια του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής στον τομέα Μεταφορών, Συγκοινωνιακής Υποδομής, Διαχείρισης Έργων και Ανάπτυξης του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών το ΑΠΘ. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων. Είναι επιστημονικώς υπεύθυνη και κύρια ερευνήτρια σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα Κυκλοφοριακής Τεχνικής και Διαχείρισης της Κυκλοφορίας. Ασχολείται πάνω από 20 χρόνια ως σύμβουλος-μελετητής, με μελέτες μεταφορών και κυκλοφορίας. Συμμετέχει ως εξειδικευμένος επιστήμονας σε διάφορες επιτροπές για τις μεταφορές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Λόης Λαμπριανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Είναι οικονομικός γεωγράφος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex (ΜΑ) και στο LSE (PhD). Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής (ΕΜΠΑΠ). Έχει συγγράψει κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία, καθώς και τα βιβλία: "Η γεωγραφική διάσταση των υπεργολαβικών σχέσεων παραγωγής στη βιομηχανία" (Παρατηρητής, 2003), "Περιφερειακά πανεπιστήμια στην Ελλάδα" (Παρατηρητής, 1993), "Οικονομική γεωγραφία" (Πατάκης, 2001), "Αλβανοί μετανάστες στη Θεσσαλονίκη: Διαδρομές ευημερίας και παραδρομές δημόσιας εικόνας" (σε συνεργασία με την Α. Λυμπεράκη, Πατάκης, 2001), "Η επιχειρηματικότητα στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο" (Πατάκης, 2005). Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν γνωστικά αντικείμενα όπως: η νέα οικονομική γεωγραφία της υπαίθρου, η χωροθέτηση της βιομηχανίας, τα κίνητρα περιφερειακής ανάπτυξης, τα προγράμματα ανάπτυξης περιοχών, η γεωγραφική διάσταση των υπεργολαβικών σχέσεων, οι επιπτώσεις των περιφερειακών πανεπιστημίων στις τοπικές οικονομίες, οι οικονομικές επιπτώσεις του ανοίγματος των ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και οι συνέπειες της εισροής οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Micκ Dunford είναι καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex και πρώην εκδότης του περιοδικού "Regional Studies" (1997 - 2002). Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων ενώ έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και κεφάλαια σε βιβλία για την άνιση ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Αρτέμης Κουρτέσης είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και, εκτός από τις ερευνητικές του δραστηριότητες εργάζεται ως γενικός διευθυντής τεχνικής εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Από το 1989 έως το 2003 διετέλεσε μόνιμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου εργάστηκε στους τομείς των Διαρθρωτικών πολιτικών και της πολιτικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Συνεργάζεται με την Ερευνητική Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συμμετέχει ως ερευνητής σε έργα σχετικά με την περιφερειακή ανάπτυξη, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ευρωπαϊκή πολιτική Ε&Τ, τα οικονομικά της καινοτομίας και της γνώσης, και έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Erik Swyngedouw είναι καθηγητής γεωγραφίας στη σχολή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Manchester. Είναι προσανατολισμένος στην ανάλυση του σύγχρονου καπιταλισμού και έχει συγγράψει σημαντικά έργα για τα ζητήματα της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, της περιφερειακής ανάπτυξης, της χρηματοδότησης και της αστικοποίησης. Πρόσφατα τα ενδιαφέροντά του στράφηκαν σε θέματα πολιτικής οικολογίας και το μετασχηματισμό της φύσης, ιδιαίτερα του νερού, στον Ισημερινό, στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού στην Ευρώπη. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως το 2006 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως καθηγητής γεωγραφίας και εταίρος του Κολλεγίου St. Peter΄s.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Αθηνά Γιαννακού (Μ.Sc, Ρh.D.LSΕ) είναι μελετήτρια χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών και διδάσκει (με εντολή διδασκαλίας του Π.Δ. 407/80) το μάθημα Ρύθμιση του Αστικού Χώρου στον Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Έχει γράψει άρθρα σε επιστημονικά βιβλία, πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα εθνικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Διετέλεσε επικεφαλής μελετήτρια πολλών χωροταξικών, πολεοδομικών, περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών μελετών. Τα ενδιαφέροντα της εστιάζονται στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό με έμφαση στην πολιτική γης, την πολεοδομική πολιτική και νομοθεσία, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη και τη σχέση μεταφορικών υποδομών και αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Πάνος Χατζηπροκοπίου είναι ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών Κοινωνικής Πολιτικής (Social Policy Research Centre) του Πανεπιστημίου Middlesex στο Λονδίνο. Σπούδασε οικονομικά (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και κοινωνιολογία (Πανεπιστήμιο Sussex) και ασχολήθηκε στη διδακτορική του διατριβή με τη δυναμική της ένταξης των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις διαστάσεις της μετανάστευσης, της ένταξης των μεταναστών, της πολυπολιτισμικότητας και της κοινωνικής αλλαγής στη σύγχρονη πόλη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Αντώνης Καμάρας είναι διδακτορικός φοιτητής στο London School of Economics. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Connecticut College και πολιτική θεωρία στο LSE. Επίσης έχει διατελέσει ερευνητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του LSE όπου και δημοσίευσε μελέτες για τη διεθνοποίηση του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια και την επίπτωση των μεταρρυθμίσεων της αγοράς στην αστική ανισότητα στην Ελλάδα. Εργάστηκε ως σύμβουλος διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για μία εξαετία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Patsy Healey είναι επίτημη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Πολεοδομίας και Τοπίου του Πανεπιστημίου Newcastle upon Tyne. Έχει σπουδές στη γεωγραφία και την πολεοδομία και είναι ειδική στη θεωρία και πολιτική του χωρικού σχεδιασμού, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον στρατηγικό χωρικό σχεδιασμό σε πόλεις-περιφέρειες και στις πολιτικές αστικής αναζωογόνησης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σάκης Αθανασιάδης γεννήθηκε το 1965 στον Άγιο Πέτρο του Κιλκίς, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Από το 1986 μένει μόνιμα στην Αθήνα. Κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1987. Ποιήματά του βρίσκονται σε αρκετές ανθολογίες ενώ το πεζογραφικό του έργο έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος λογοτεχνικών ομάδων για ένα διαφορετικό βλέμμα. Είναι μέλος της ΑΕΠΙ και μέλος σε κάθε προοδευτική καλλιτεχνική κίνηση. Οι ArpeggiosMP το 2012 είναι οι πρώτοι που μελοποίησαν στίχους του σε μορφή
demo video στο(youtube), ενώ η πρώτη του δισκογραφική παρουσία γίνεται στο
τέλος του 2012 στο CD άλμπουμ: Από το Μηδέν, του Γιώργου Δημητριάδη.
Εργογραφία:
Ποίηση:
"Σαν θεατές" (Αθήνα1988), "Δικαίωμα άρνησης" (Σικυώνιος 1990), "Σε ηλικία παραίτησης" (Άποψη1993), "Ο μικρός ήλιος" (Α΄ έκδοση Άποψη 2009, Β΄έκδοση 2014,το βιβλίο, "Τα παπούτσια του μάγου χρόνου" (Α΄έκδοση Άποψη 2013, Β΄έκδοση 24grammata.com 2014), "Οι ανάσες των εραστών" (Το βιβλίο 2014), "Το γκρεμισμένο κάστρο των ηρώων" (Το βιβλίο 2015)
Πεζογραφία:
"Υπακοή εις τους ανωτέρους" (Ταχυδρομική1989)-νουβέλα, "Η λεωφόρος των αθώων" (Απόπειρα 1998)-διηγήματα, "Η συμμορία του απογεύματος" (Ιωλκός 1999)-διηγήματα, "Το φιλί της Δευτέρας" (Ιωλκός 2001)-μυθιστόρημα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Λόης Λαμπριανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Είναι οικονομικός γεωγράφος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex (ΜΑ) και στο LSE (PhD). Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής (ΕΜΠΑΠ). Έχει συγγράψει κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία, καθώς και τα βιβλία: "Η γεωγραφική διάσταση των υπεργολαβικών σχέσεων παραγωγής στη βιομηχανία" (Παρατηρητής, 2003), "Περιφερειακά πανεπιστήμια στην Ελλάδα" (Παρατηρητής, 1993), "Οικονομική γεωγραφία" (Πατάκης, 2001), "Αλβανοί μετανάστες στη Θεσσαλονίκη: Διαδρομές ευημερίας και παραδρομές δημόσιας εικόνας" (σε συνεργασία με την Α. Λυμπεράκη, Πατάκης, 2001), "Η επιχειρηματικότητα στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο" (Πατάκης, 2005). Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν γνωστικά αντικείμενα όπως: η νέα οικονομική γεωγραφία της υπαίθρου, η χωροθέτηση της βιομηχανίας, τα κίνητρα περιφερειακής ανάπτυξης, τα προγράμματα ανάπτυξης περιοχών, η γεωγραφική διάσταση των υπεργολαβικών σχέσεων, οι επιπτώσεις των περιφερειακών πανεπιστημίων στις τοπικές οικονομίες, οι οικονομικές επιπτώσεις του ανοίγματος των ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και οι συνέπειες της εισροής οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα.
Ο Γρηγόρης Καυκαλάς (D.Phil, M.A. (Sussex), Δρ. ΑΠΘ) είναι Καθηγητής στον Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και διευθύνει την Ερευνητική Μονάδα Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΜΧΑ). Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Έχει διευθύνει και συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα ενδιαφέροντά το εστιάζονται στην ανάλυση και στον προγραμματισμό της χωρικής ανάπτυξης. Είναι συν-διευθυντής του εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού "Τόπος: Επιθεώρηση αστικών και περιφερειακών μελετών".
Ο Νίκος Παπαμίχος (αρχιτέκτων, οικονομολόγος, δρ. ΑΠΘ) είναι αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής σχολής ΑΠΘ. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην οικιστική πολιτική, την αστική ανάπτυξη και την πολεοδομία. Συντονιστής πολλών ερευνών και μελετών για τη Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις.