Το νέο βιβλίο του Βασίλη Κολώνα σταχυολογεί εικόνες και μνήμες από τη ζωή στην πόλη της Θεσσαλονίκης στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου. Πλούσιο εικονογραφικό υλικό, στοιχεία από προσωπικά ημερολόγια στρατευμένων, λησμονημένα κείμενα εποχής και ανταποκρίσεις απεσταλμένων ευρωπαϊκών εφημερίδων και περιοδικών αξιοποιήθηκαν και αποτυπώνουν την καθημερινότητα στην πόλη, τις αγορές της, τα ξενοδοχεία της και τους χώρους αναψυχής της, παρουσιάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της παρουσίας του συμμαχικού στρατού στη Θεσσαλονίκη, σε ώρες πολέμου, σε ώρες ειρήνης.
Τον Οκτώβριο του 1915 αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων και η πόλη μετατρέπεται σε μεγάλο κέντρο ανεφοδιασμού των δυνάμεων της Entente για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Ωστόσο, η παρουσία αυτών των στρατευμάτων στο περιχαρακωμένο στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης και στο μέτωπο, άλλαξε οριστικά την εικόνα της πόλης και συνέβαλε καίρια στην άνθιση του εμπορίου. Η ήδη πολυεθνική πόλη μετατρέπεται σε μια "Σύγχρονη Βαβέλ", όπου Βρετανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Ρώσοι στρατιώτες κατά την άφιξη ή την αναχώρησή τους, κατά την έξοδο από το νοσοκομείο ή κατά τη διάρκεια των ολιγοήμερων αδειών τους στην πόλη, γνωρίζουν από κοντά το "Μαργαριτάρι του Αιγαίου" και ξοδεύουν χρήματα. Παράλληλα, καταγράφουν τις εντυπώσεις τους και τις εμπειρίες τους σε γράμματα που στέλνουν προς την πατρίδα, στα απομνημονεύματά τους, κτλ.
Η παρούσα έκδοση, απόρροια μακροχρόνιας έρευνας συγκεντρώνει όλες αυτές τις πληροφορίες και προσφέρει στον αναγνώστη μια πολύπλευρη και ολοζώντανη εικόνα της πόλης για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Βασίλης Σ. Κολώνας (Συγγραφέας)
Ο Βασίλης Κολώνας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και τελείωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του στους τομείς της Συντήρησης Μνημείων, της Ιστορίας της Τέχνης και της Μουσειολογίας στο Παρίσι, όπου, παράλληλα, εργάστηκε στη Γαλλική Ακαδημία Αρχιτεκτονικής. Από το 1992 είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά. Κύριος άξονας των δραστηριοτήτων του είναι η μελέτη και η έρευνα της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του 19ου και 20ού αιώνα στην Ελλάδα και τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Έχει διδάξει στο μεταπτυχιακό σεμινάριο του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης - Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2000-2002, 2005) και από το 2002 είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα