Η θεωρία της θρησκείας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η θεωρία της θρησκείας

Georges Bataille

Όσο ο άνθρωπος υποτάσσει το περιβάλλον του στους πραχτικούς του σκοπούς, τόσο χάνει τη μύχια σχέση του μ` αυτό. Κι όσο μετατρέπει τα πάντα, άψυχα και ζωντανά, σε εργαλεία της δικής του ζωής, τόσο φουντώνει μέσα του η λαχτάρα της ένωσης. Η θρησκεία αποτελεί, κατά τον Bataille, μιαν εξισορροπητική, αβιωματική κι ωστόσο απατηλή απάντηση σ` αυτή την αποξένωση· είναι η `αναζήτηση της χαμένης μυχιότητας`. Επειδή όμως η αποξένωση αυτή δεν μπορεί ν` αποδοθεί μονάχα σε κάποιον κοινωνικο-ταξικό χαρακτήρα της παραγωγικής πράξης (στις κοινωνικές σχέσεις παραγωγής), αλλά είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη παραγωγική δραστηριότητα σαν τέτοια, (με την `ανθρώπινη υπόσταση`), επόμενο είναι η ένωση, που προσφέρει η θρησκεία να είναι πρόσκαιρη και αντιφατική προς την `πραγματική τάξη`· οι εκάστοτε `λύσεις` που παρέχει, στη διάρκεια της ιστορίας, η θρησκευτική σκέψη, εξαντλούνται και ξεπερνιούνται από νέες, το ίδιο αντιφατικές· ούτε βέβαια και η σημερινή απουσία του θεού έχει λύσει το πρόβλημα, κάθε άλλο.
Για το συγγραφέα αυτού του βιβλίου, που γράφτηκε το 1947 μα έμεινε ανέκδοτο όσο αυτός ζούσε, και που το ύφος του είναι κάπως απομακρυσμένο από τα, δημοφιλέστατα στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, λογοτεχνικό-ερωτικά του γραφτά, η `λύση` δεν μπορεί να έγκειται μονάχα στη συνειδητοποίηση της αποξένωσης και του απατηλού χαραχτήρα των όποιων θρησκευτικών απαντήσεων, μα απαιτεί τη ριζική ανατροπή του σκοπού της παραγωγής, την καθημερινή, έμπραχτη αμφισβήτηση του `ωφελιμιστικού` χαραχτήρα της. Στον καθένα εναπόκειται να κρίνει κατά πόσο η άποψη αυτή ξεπερνάει τις αντιφάσεις της `ανθρώπινης υπόστασης`.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κώστας Κουρεμένος (Μεταφραστής)


Georges Bataille

Georges Bataille (Συγγραφέας)

Ο Ζωρζ Μπατάιγ γεννήθηκε στο Billom το 1897. Ο πατέρας του ήταν τυφλός. Διορίζεται το 1924 στο τμήμα Μεταλλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης των Παρισίων. Ξεκινά ψυχανάλυση με τον Α. Borel, συγχρόνως δε γνωρίζεται με τους σουρεαλιστές χωρίς ποτέ να γίνει εις εξ αυτών. Τα καλοκαίρια ζει στο σπίτι του παππού του μελετώντας φιλοσοφία και θεολογία. Ο σκέψη του Νίτσε βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του και θα παραμείνει ως το τέλος της ζωής του. Το 1928 δημοσιεύει με ψευδώνυμο [Lord Auch] την "Ιστορία του ματιού". Την επόμενη χρονιά ιδρύει μαζί με τον G. Riviere το περιοδικό "Documents". Ιδρύει, το 1935, την ομάδα Contre Attaque, η οποία διαλύεται ένα χρόνο μετά. To 1946 ιδρύει το περιοδικό Critique. Το 1962 πεθαίνει στο Παρίσι. Το 1971 οι εκδόσεις Gallimard αρχίζουν την έκδοση των "Απάντων" του, με δημοσιεύσεις πολλών άγνωστων γραφτών του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
127
Διαστάσεις:
18x11
Βάρος:
0.136 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση