Η τέχνη του χορού σήμερα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η τέχνη του χορού σήμερα

Εκπαίδευση, παραγωγή, παράσταση: Πρακτικά συνεδρίου Αθήνα, 9 και 10 Νοεμβρίου 2002

[...] Κάποια στιγμή η σκέψη αυτή πήρε τη μορφή πρότασης και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης καθώς και ο Σύνδεσμος Υπότροφων του Ιδρύματος πρόθυμα αγκάλιασαν και υποστήριξαν αυτήν την ιδέα αναλαμβάνοντας τη χορηγία ενός συνεδρίου που θα συνδύαζε τη θεωρία και την πράξη του χορού, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Ένα συνέδριο που θα βρισκόταν, για να δανειστώ τα λόγια του γραμματέα του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Αντώνη Παπαδημητρίου, "στη διασταύρωση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος των πολιτισμικών και εκπαιδευτικών". Από το 1981 το Ίδρυμα υποστηρίζει τον χορό χορηγώντας υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε ταλαντούχους χορευτές, δημιοργούς και θεωρητικούς του χορού. Όλοι αυτοί, μέλη του Συνδέσμου Υπότροφων Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, είχαν τον πιο καθοριστικό λόγο στο συνέδριο. [...] Δρ. Κάτια Σαβράμη, χορολόγος Υπεύθυνη διοργάνωσης συνεδρίου Μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου

κ.ά. (Εισηγητής)


Κάτια Σαβράμη (Εισηγητής)

Η Κάτια Σαβράμη, χορολόγος-αναλύτρια κίνησης, κάτοχος Μ.Α. και Ph.D. από το Laban Centre του City University του Λονδίνου, σπούδασε χορό στη Σχολή Ραλλού Μάνου στην Αθήνα, Φυσική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, Χορολογικές Σπουδές, Χορογραφία και Εκπαίδευση στο Laban Centre του Λονδίνου.

Γιώργος Κουρουπός (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Κουρουπός είναι συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων.


Αντώνης Λιοναράκης (Εισηγητής)

Ο Αντώνης Λιοναράκης είνα επίκουρος καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) στο αντικείμενο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Έχει διδάξει για πολλά χρόνια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθήνας. Από το 1994 έως το 2000, πρώτα ως μέλος της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του ΥΠΕ.Π.Θ. για τη δημιουργία Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και αργότερα της Ομάδας Εκτέλεσης Έργου για την ακαδημαϊκή του ανάπτυξη, εργάστηκε για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωσή του. Εισηγητής των βασικών αρχών της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη χώρα μας, έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μαρία Κουτσούμπα (Εισηγητής)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς (1989), ΜΑ στις σπουδές χορού στο University of Surrey (1991), διδακτορικό στην Εθνοχορολογία από το University of London (1997), με υποτροφία από το κοινωφελές ίδρυμα "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης" και μεταπτυχιακό τίτλο στην "Ανοικτή εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση" από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (1999). Ειδικεύεται στο σύστημα σημειογραφίας κίνησης και χορού του Laban στο Labanotation Institute της Αγγλίας. Συνδυάζει τη χορευτική εμπειρία με την επιστημονική κατάρτιση, έχει δεκαπενταετή διδακτική εμπειρία και υπήρξε μέλος χορευτικών συγκροτημάτων με ποικίλες διακρίσεις και επαίνους. Συμμετείχε επίσης σε πολλά συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα. Εργάζεται σε διαπολιτισμικό σχολείο, είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και παρουσιάζει ποικίλο συγγραφικό έργο. Το Μάρτιο του 2000 εκλέχτηκε στη βαθμίδα του Λέκτορα του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο "Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί".

Νίνα Αλκαλάη (Εισηγητής)

Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή της Αθήνας και σύγχρονο χορό στο Devee College. Από το 1989 ως το 1994 συνέχισε τις σπουδές της στο χορό του Ισραήλ, το Βέλγιο και τις Η.Π.Α. Το 1999 τελείωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα χοροθεραπείας στην Ελλάδα, και το 2000 πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην εκπαίδευση, τη χορολογία και τη χορογραφία από το Laban Centre, City University στο Λονδίνο. Από το 1986 διδάσκει σύγχρονο χορό και γυμναστική σε παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τις χορευτικές ομάδες της Χάρης Ανταχοπούλου, της Βάσως Μπαρμπούση και της Αναστασίας Λύρα, ενώ από το 1988 είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού "Χορός".

Χριστίνα Πολυχρονιάδου (Εισηγητής)

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Σπουδών Χορού του Πανεπιστημίου του York, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Laban Centre στο Λονδίνο, όπου απέκτησε τον τίτλο του Master of Arts στις σπουδές του χορού.

Ευάγγελος-Αστέριος Κουδιγκέλης (Εισηγητής)


Παυλίνα Βερέμη (Εισηγητής)


Χάρης Μανταφούνης (Εισηγητής)


Κατερίνα Καμπανέλλη (Εισηγητής)


Περικλής Κούκος (Εισηγητής)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο με τον Τώνη Γεωργίου (πιάνο) και τον Δημήτρη Δραγατάκη (ανώτερα θεωρητικά - δίπλωμα αρμονίας, αντίστιξης, ενορχήστρωσης και φούγκας, με βαθμό άριστα με διάκριση). Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στη Βιέννη με τον Βάλτερ Πανχόφερ, ενώ παράλληλα μελέτησε σύνθεση με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές σύνθεσης με τον Πωλ Πάττερσον και διεύθυνσης ορχήστρας στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής στο Λονδίνο, με υποτροφία της RAM και του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης". Αποφοίτησε με α΄ βραβείο, λαμβάνοντας το μεταπτυχιακό δίπλωμα της Βασιλικής Ακαδημίας (Dip R.A.M.). Έχει γράψει τέσσερις όπερες, δύο σκηνικές καντάτες, έργα για ορχήστρα, μουσική δωματίου, έργα για φωνή ή σόλο όργανα, καθώς και σκηνική μουσική. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις συναυλιών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Επίσης έργα του έχουν παρουσιαστεί από σημαντικές ελληνικές και ξένες ορχήστρες και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των ανταλλαγών της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Το 1989 ανακηρύχθηκε Hermes Fellow της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου.

Άννα Πέτροβα (Εισηγητής)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
139
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.233 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση