Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603710455
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών
Περιέχονται τα κείμενα:
- Χρύσα Μαλτέζου, "Βυζάντιο - Βενετία: μια σχέση αγάπης και μίσος"
- Ιουλιανή Χρυστοστομίδου, "Η διείσδυση της δυτικής οικονομικής στη Βυζαντινή αυτοκρατορία"
- Πάρις Γουναρίδης, "Η εικόνα των Λατίνων"
- Νίκος Γ. Μοσχονάς, "Οι σταυροφορίες· το όραμα και η δράση"
- Ταξιάρχης Γ. Κόλιας, "Βυζάντιο και σταυροφορίες: Η διαχείριση της σταυροφορικής κίνησης. Ένα γενικό πλαίσιο".
- Μαρία Ντούρου - Ηλιοπούλου, "Η Δ΄ Σταυροφία: Οργάνωση της κίνησης και παρέκκλιση των στόχων"
- Κατερίνα Νικολάου, "Οι πρωταγωνιστές της Δ΄ Σταυροφορίας"
- Αλκμήνη Σταυρίδου - Ζαφράκα, "Η δυναστική κρίση στο Βυζάντιο"
- Ζαχαρίας Ν. Τσιρπανλής, "Η άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 κατά τις δυτικές πηγές. Ερμηνευτική προσέγγιση στο ζήτημα της "εκτροπής"".
- Τριανταφυλλίτσα Μανιάτη - Κοκκίνη, "Βυζαντινές πηγές για την άλωση του 1204"
- Κώστας Γ. Τσικνάκης, "Ο διαμελισμός της αυτοκρατορίας από τους σταυροφόρους"
- Ηλίας Γιαρένης, "Τα κράτη της Νίκαιας, της Ηπείρου και της Τραπεζούντας έως το 1230. Δράση, αντιπαραθέσεις, αντοχές και συμβιβασμοί".
- Χαράλαμπος Γάσπαρης, "Ο ελληνισμός μετά την άλωση του 1204"
- Σπύρος Ν. Τρωιάνος, "Το δίκαιο στα χρόνια της Δ΄ σταυροφορίας. Δυτικές επιδράσεις"
- Αθηνά Κόλια - Δερμιτζάκη, "Λεηλασία και μεταφορά λαφύρων και κινητών πολιτισμικών αγαθών στη Δύση"
- Στέλιος Λαμπάκης, "Οι ελληνομαθείς λόγιοι στο πλαίσιο των πνευματικών αλληλεπιδράσεων Ανατολής - Δύσης από τον 12ο έως τον 14ο αιώνα"
- Αγγελική Πανοπούλου, "Οι συνέπειες της σταυροφορίας στο εκκλησιαστικό πεδίο. Πνευματική δικαιοδοσία, επιρροές και ανατροπές".
- Αναστασία Παπαδία - Λάλα, "Τα μετά το 1204. Ιστορικές πραγματικότητες και ιδεολογικές κατευθύνσεις στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο της βενετοκρατίας (13ος - 18ος αιώνες)".
- Μαρία Νυσταζοπούλου - Πελεκίδου, "Η τέταρτη σταυροφορία και οι επιπτώσεις στα Βαλκάνια"
- Αθανάσιος Κονδύλης, "Χρονολόγιο της Δ΄ σταυροφορίας"
Ο Ζαχαρίας Ν. Τσιρπανλής (1938, Κως Δωδεκανήσου) πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. με βαθμό άριστα. Στην ίδια σχολή αναγορεύθηκε και αριστούχος διδάκτορας το 1967. Υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης (1963-1965) του καθηγητή Μ. Ι. Μανούσακα, έπειτα ως βοηθός με τριετή θητεία και ως επιμελητής στο Σπουδαστήριο Νεότερης Ιστορίας του Α.Π.Θ.
Το 1972 εκλέχτηκε έκτακτος και το 1975 τακτικός καθηγητής της ιστορίας μέσων και νεότερων χρόνων στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1999 μετακλήθηκε στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ.
Κατά διαστήματα, από το 1964, προβαίνει σε διεξοδικές έρευνες στα αρχεία και τις βιβλιοθήκες της Βενετίας, της Φλωρεντίας, του Μιλάνου, της Ρώμης, του Βατικανού, του Μπρίντιζι, της Μάλτας, του Παρισιού. Με υποτροφία της Επιτροπής του Βατικανού για τη μορφωτική συνεργασία, παρέμεινε το 1968-1969 στη Ρώμη ως ειδικός ιστορικός ερευνητής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Κατερίνα Νικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας του ίδιου τμήματος. Από το 1982 ως το 1987 συνεργάστηκε σε ερευνητικό πρόγραμμα της τότε έδρας της Ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα (ως το 1988) δίδασκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής. Από το 1988 ως σήμερα εργάζεται στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο πρόγραμμα "Βυζάντιο και Σλαβοβαλκανικός κόσμος", στα πλαίσια του οποίου έχει συντάξει (σε συνεργασία με τη Θεώνη Μπαζαίου-Barabas) αναλυτική βιβλιογραφία των ετών 1945-1991 με θέμα: Ελληνικός χώρος και πρώιμοι Σλάβοι-Βούλγαροι-Σέρβοι (6ος-15ος αι.) Αθήνα 1992 και έχει επιμεληθεί την έκδοση πρακτικών συνεδρίων. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικές με τη θέση και το ρόλο της γυναίκας στη μεσοβυζαντινή κοινωνία, όπου και εστιάζεται το ερευνητικό ενδιαφέρον της. Αυτοτελή δημοσιεύματά της είναι: "Η θέση της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία" Αθήνα, Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, 1993. - "Η γυναίκα στη βυζαντινή κοινωνία" (8ος-11ος αι.). Η εικόνα της στα αγιολογικά κείμενα", Αθήνα Δακτυλόγραφη διδακτορική διατριβή, 2000.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Χρύσα Μαλτέζου είναι διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σπύρος Ν. Τρωιάνος (Αθήνα, 1933) σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Διδάκτορας νομικής (1964), εξελέγη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υφηγητής (1970), έκτακτος καθηγητής (1977), τακτικός καθηγητής (1980) και ομότιμος καθηγητής (2000). Δίδαξε εκκλησιαστικό δίκαιο και ιστορία του βυζαντινού και του νεώτερου δικαίου. Διετέλεσε πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου (1993-1998), κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1994-2000), καθώς και στέλεχος της Επιτροπής Ερευνών από το 1988.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 παρέχει τις υπηρεσίες της στον Τομέα Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας Μέσων και Νεοτέρων Χρόνων. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές στο πανεπιστήμιο του Freiburg Ελβετίας και η έρευνα της στο Κρατικό Αρχείο της Βενετίας διαμόρφωσαν τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα στο χώρο της μεσαιωνικής και νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας και ειδικότερα στο αντικείμενο της Λατινοκρατίας στην Ελλάδα. Η διδασκαλία της σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος επικεντρώνεται σε θέματα Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσεως από τον 5ο ως το 15ο αιώνα και Φραγκοκρατίας στον ελληνικό χώρο μετά το 1204, κυρίως στην ανάλυση πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών θεσμών. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με ανακοίνωση και είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παρουσία και τη δραστηριότητα των Λατίνων (Φράγκων, Βενετών, Γενουατών, Καταλανών, Φλωρεντινών) στον ελληνικό χώρο και έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Χαράλαμπος Γάσπαρης είναι ιστορικός, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πάρις Γουναρίδης (1947-2017), γεννήθηκε στην Aθήνα. Σπούδασε κοινωνιολογία και ιστορία στο Παρίσι, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Νίκου Σβορώνου. Eργάστηκε για πολλά χρόνια ως ερευνητής στο Iνστιτούτο Bυζαντινών Eρευνών του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών (ΕΙΕ) και δίδαξε βυζαντινή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εντάχθηκε στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Βαθύς γνώστης της βυζαντινής ιστορίας, της πολιτικής ιδεολογίας, αλλά και της αγροτικής κοινωνίας, της Εκκλησίας και των αιρέσεων, συνέβαλλε επίσης σημαντικά στην έκδοση πηγών από τον αρχειακό πλούτο του Αγίου Όρους. Έφυγε από τη ζωή στις 11 Ιουλίου 2017.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίκος Γ. Μοσχονάς είναι Ιστορικός, ομ. Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και επίτιμος ερευνητής στο Κολλέγιο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Υπήρξε ερευνητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Έχει ανασυγκροτήσει το Ιστορικό Αρχείο της Κεφαλονιάς και πραγματοποιήσει πολλές ερευνητικές επιστημονικές αποστολές σε αρχεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, πέρα από την ερευνητική του δραστηριότητα, οργάνωσε και διευθύνει το Φροντιστήριο Ιστορικών Επιστημών με σκοπό τη μετάδοση εξειδικευμένων γνώσεων σε νέους επιστήμονες. Είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος "Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών" (www.eie.gr/archaeologia). Δίδαξε στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μελετά τις σχέσεις του βυζαντινού και του νεότερου Ελληνισμού με τη Δύση και στο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται πολλές επιστημονικές μελέτες και άρθρα στα ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά, ενώ μελέτες του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και γερμανικά. Παράλληλα, ασχολείται με την κριτική εικαστικών τεχνών και το δοκίμιο και έχει μεταφράσει έργα ξένων συγγραφέων (Lorca, Machiavelli, Neruda, Pavese, Pirandello, Prevert, Puppa, Wilde και άλλων). Ξένα θεατρικά έργα σε δική του μετάφραση έχουν παρουσιαστεί από σκηνής. Για το έργο του έχει τιμηθεί από την Ιταλική Δημοκρατία με τη διάκριση του Cavaliere.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ταξιάρχης Κόλιας σπούδασε Βυζαντινολογία και Νεοελληνική Ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο πανεπιστήμιο της Βιέννης στη συνέχεια. Τα ιδιαίτερά του ερευνητικά ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο του Ιδιωτικού Βίου και του Πολιτισμού των Βυζαντινών. Έχει εκδώσει πλήθος δημοσιεύσεων, εργάζεται ως τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2013 είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Τριανταφυλλίτσα Μανιάτη - Κοκκίνη είναι επίκουρη καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα (Αρσάκειο Ψυχικού και Φιλοσοφική Σχολή,) ενώ η μεταπτυχιακή της έρευνα εντοπίστηκε στο βυζαντινή φιλολογία, στην παλαιογραφία και, κυρίως, στη βυζαντινή ιστορία 9ου-15ου αι. (Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών / Ε.Ι.Ε., Universite de Montreal, Dumbarton Oaks Center for Byzantine Studies, College de France). Η διδακτορική της διατριβή, με θέμα "Βυζαντινός θεσμός της ΄προνοίας΄" εγκρίθηκε το 1990 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει από ετών Βυζαντινή Ιστορία (και Βυζαντινή Φιλολογία αρχικά) και καθοδηγεί την έρευνα μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων.
Η ερευνητική της δραστηριότητα περιλαμβάνει ανακοινώσεις σε συνέδρια, διαλέξεις, εποπτεία ερευνητικών προγραμμάτων, ενεργό συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρείες, συνδιοργάνωση συνεδρίου, εκδοτική επιμέλεια των πρακτικών του (2000) και του επιστημονικού περιοδικού "Εώα και Εσπέρα" (1990 κ.εξ.), καθώς και δημοσιεύσεις, όπως: "Ανέκδοτο έργο του Μιχαήλ Ψελλού..." (edition princeps και σχολιασμός, 1979), "Θεόδωρος Αρ(ι)ολογάς, κωδικογράφος του ις΄ αι ...." (1981), "Μαρτυρία Ιω. Αποκαύκου για την κοινωνία του ιγ΄ αιώνα" (1988), "Το χρονικό του Μορέως και η βυζαντινή πρόνοια" (1994), "Η επίδειξη ανδρείας στον πόλεμο κατά τους ιστορικούς του 11ου και 12ου αι." (1997).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε το 1926 στον Πλάτανο Ναυπακτίας. Είναι ομότιμος καθηγητής της Μαιευτικής και Γυναικολογίας και διευθυντής της Ευρωκλινικής Αθηνών. Διακρίθηκε για το συγγραφικό του έργο, το οποίο αρχίζει το 1959 με την έκδοση του βιβλίου του "Για την έγκυο". Ακολούθησαν οι εκδόσεις των συγγραμμάτων του: "Γυναικολογία" (τρεις εκδόσεις), "Μαιευτική" (τρεις εκδόσεις), "Μαστολογία" (δύο εκδόσεις) και των βιβλίων του: "Στείρωση", "Διαγνωστικές μέθοδοι στη Μαιευτική και Γυναικολογία", "Επεμβάσεις Μαιευτικής και Γυναικολογίας", "Γυναικολογική ογκολογία", "Γυναικολογική γηριατρική", "Γυναικολογική μαστολογία", "Οδοιπορικό στην ιστορία της μαιευτικής και γυναικολογίας", και δώδεκα άλλων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίκος Γ. Μοσχονάς είναι Ιστορικός, ομ. Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και επίτιμος ερευνητής στο Κολλέγιο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Υπήρξε ερευνητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Έχει ανασυγκροτήσει το Ιστορικό Αρχείο της Κεφαλονιάς και πραγματοποιήσει πολλές ερευνητικές επιστημονικές αποστολές σε αρχεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, πέρα από την ερευνητική του δραστηριότητα, οργάνωσε και διευθύνει το Φροντιστήριο Ιστορικών Επιστημών με σκοπό τη μετάδοση εξειδικευμένων γνώσεων σε νέους επιστήμονες. Είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος "Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών" (www.eie.gr/archaeologia). Δίδαξε στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μελετά τις σχέσεις του βυζαντινού και του νεότερου Ελληνισμού με τη Δύση και στο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται πολλές επιστημονικές μελέτες και άρθρα στα ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά, ενώ μελέτες του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και γερμανικά. Παράλληλα, ασχολείται με την κριτική εικαστικών τεχνών και το δοκίμιο και έχει μεταφράσει έργα ξένων συγγραφέων (Lorca, Machiavelli, Neruda, Pavese, Pirandello, Prevert, Puppa, Wilde και άλλων). Ξένα θεατρικά έργα σε δική του μετάφραση έχουν παρουσιαστεί από σκηνής. Για το έργο του έχει τιμηθεί από την Ιταλική Δημοκρατία με τη διάκριση του Cavaliere.