Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608672116
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα κείμενα που συγκεντρώνονται στον τόμο αυτό έχουν την αφετηρία τους στο ομότιτλο συνέδριο που οργάνωσε η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών τον Αύγουστο του 1998, με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη μεγάλη σφαγή του Ηρακλείου (25 Αυγούστου 1898), δηλαδή από το γεγονός εκείνο που μέσα στην ιστορική συγκυρία λειτούργησε ως καταλύτης για την αυτονομία της Κρήτης, ανοίγοντας το δρόμο για την ενσωμάτωση της νήσου στο Ελληνικό κράτος.
Η οργάνωση του συνεδρίου έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας της εταιρίας να δώσει ώθηση στην έρευνα της νεότερης ιστορίας, που αν και σχηματικά απηχείται στη συλλογική μνήμη παραμένει εν πολλοίς ανερεύνητη παρά τον πλούτο των διαθέσιμων πηγών. Στο πλαίσιο αυτό τα κείμενα του παρόντος τόμου επιχειρούν να ιχνηλατήσουν με μέθοδο και νηφαλιότητα πολλές από τις παραμέτρους του σύνθετου κρητικού ζητήματος και να σκιαγραφήσουν τις κοινότητες των ανθρώπων, τον διεθνή περίγυρο και το τοπικό περιβάλλον σε μια εποχή κρίσης. [...]
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός είναι αναπληρωτής καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ο Θεοχάρης Ε. Δετοράκης (γεν. 1936), είναι ομότιμος καθηγήτης βυζαντινής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πολυτάραχη ιστορία της τον έστρεψε νωρίς στην έρευνα και στη μελέτη των κρητικών πραγμάτων. Η Κρήτη βρισκόταν στο κέντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων και υπηρετήθηκε παράλληλα με τη βυζαντινή φιλολογία. Είναι ευφήμως γνωστός κρητολόγος και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από πενήντα εργασίες, που αναφέρονται σε κρητολογικά θέματα, ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά, και λαογραφικά. Το φθινώπορο του 1985 του απονεμήθηκε το βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης "για την ποιότητα και τη έκταση της επιστημονικής του προσφοράς".