Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603481676
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Οι πρώτες αστικές συγκεντρώσεις εμφανίστηκαν στις όχθες του Τίγρη, του Ευφράτη και του Νείλου, σε μια εποχή όπου η Ευρώπη αγνοούσε ακόμα την ύπαρξη της πόλης. Στον ευρωπαϊκό χώρο θα κάνουν την εμφάνιση τους στα βόρεια της Μεσογείου, πολύ αργότερα σε σύγκριση με την Ουρ, τη Νινίβ, τη Βαβυλώνα ή τη Θήβα. Γρήγορα, όμως, θα αποτελέσουν μία από τις πρωταρχικές διαστάσεις της Ευρώπης, σε βαθμό μάλιστα σήμερα ορισμένοι να θεωρούν ότι οι όροι "ευρωπαϊκότητα" και "αστικότητα" έχουν την ίδια δηλωτική σημασία. Τι θα ήταν η Ευρώπη χωρίς τις πόλεις και πώς θα συγκροτούνταν χωρίς αυτές; Όπως σχολιάζει ο Leonardo Benevolo στο έργο του "Η πόλη στην ευρωπαϊκή ιστορία", το να γράψει κάποιος την ιστορία των ευρωπαϊκών πόλεων είναι σαν να γράφει την ιστορία της ίδιας της Ευρώπης. Ο ιστορικός της αρχιτεκτονικής δηλώνει ότι αρχική του πρόθεση ήταν να γράψει ένα έργο, μοναδικό αντικείμενο του οποίου ήταν η ιστορία της "φυσιογνωμίας της πόλης" ή, με άλλα λόγια, της αστικής μορφής. Η "Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Πόλη" δεν έχει καμμία πρόθεση να διαχωρίσει την αστική μορφή από τις κοινωνικές πρακτικές. Στηρίζεται σε μια αρχή: πόλη και κοινωνία γίνονται κατανοητές μόνο μέσα από τη μεταξύ τους σχέση. Η πόλη δεν είναι μια αμετάβλητη κατηγορία, και θα ήταν μάταιο να προσπαθήσουμε να της αποδώσουμε έναν κανονιστικό και γενικό ορισμό που να ισχύει τόσο για την περίοδο των συνοικισμών, την περίοδο όπου αρχίζει να εκδηλώνεται το φαινόμενο της αστικοποίησης στην Ελλάδα ή την Ιταλία, όσο και για την αυγή του 21ου αιώνα, σε μια εποχή όπου, σύμφωνα με ορισμένους, επρόκειτο να ζήσουμε την παρακμή των πόλεων ή τη διάλυση της πόλης στον ευρύτερο αστικό χώρο. Επομένως, η ιστορία αυτή δεν ξεκινάει με μια συγκεκριμένη θεωρία, και προτιμάει να υποστηρίζει ότι "κάτω από το όνομα της πόλης συσσωρεύεται ένα σύνολο ιστορικών εμπειριών παρά διαγράφεται μια αυστηρή έννοια".
Ο Jean - Luc Pinol είναι καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Λυών.
Είναι ειδικός σε θέματα ιστορίας του αστικού χώρου και διευθύνει το εργαστήριο ιστορικής έρευνας Rhone-Alpes και το Ινστιτούτο ανθρωπιστικών σπουδών που ανήκουν στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (C.N.R.S.). Δημοσίευσε μεταξύ άλλων τον "Ιστορικό Άτλαντα των πόλεων της Γαλλίας", Hachette, Παρίσι, 1996 και τον "Κόσμο των πόλεων τον 19ο αιώνα", Hachette, Παρίσι, 1991 (ελλ. έκδοση: Πλέθρον, Αθήνα, 2000).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
O Francois Walter είναι καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Γενεύης. Μεταξύ άλλων έχει εκδώσει το βιβλίο "Οι πόλεις της Ελβετίας 1750-1950", Ζοe, Γενεύη, 1994, και με τον Rainer Hudeman το βιβλίο "Πόλεις και παγκόσμιοι πόλεμοι στην Ευρώπη στον 20ό αιώνα" L΄ Harmattan, Παρίσι, 1997.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα