Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602223062
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στη σημερινή, δυναμική, πλουραλιστική κοινωνία μας, όπου οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά περίπλοκα προβλήματα κι ένα πλήθος από αντιφατικές, αποπροσανατολιστικές, πληροφορίες απαιτούνται αυξημένη κριτική ικανότητα κι αυτοκριτική στάση.
Η `σωκρατική μέθοδος`, που έγινε διάσημη ως `μαιευτική`, με την έννοια της βοήθειας για πνευματική γέννηση, θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως αποτελεί ακόμη και σήμερα έναν άριστο τρόπο για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Δυστυχώς, οι παιδαγωγικές επιστημονικές έρευνες οι σχετικές με τη σωκρατική μέθοδο διδασκαλίας και την αποτελεσματικότητά της, είναι ελάχιστες.
Με τη μελέτη αυτή επιχειρείται η θεωρητική θεμελίωση και η εμπειρική διερεύνηση της σωκρατικής στρατηγικής διδασκαλίας-μάθησης. Η μελέτη είναι αναθεωρημένη έκδοση της διδακτορικής μου διατριβής: `Θεωρητικές κι εμπειρικές έρευνες για την αποτελεσματικότητα της σωκρατικής στρατηγικής διδασκαλίας` στη σχολή των κοινωνικών επιστημών κι επιστημών της συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης-Δυτικής Γερμανίας (26.7.1984).
Ευχαριστώ θερμά τον καθηγητή μου Δρ. Felix von Cube για τα πολυάριθμα ερεθίσματα, την εποικοδομητική κριτική και τη διαρκή ενθάρρυνση.
Ευχαριστώ ακόμη: τον καθηγητή Δρ. Volker Lenhart· τον κ. Β. Κονιδιτσιώτη, Δρ. φιλ., Επίτ. Εκπαιδευτικό Σύμβουλο ΚΕΜΕ, που ως αρμόδιος ειδικός παιδαγωγός παρακολούθησε με αδιάπτωτο ενδιαφέρον την πορεία των σπουδών μου· τον κ. Ε. Ριμπά, τ. Διευθυντή της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πειραιά, καθώς και τους συναδέλφους μου της Ε` και Στ` τάξης των Προτύπων Δημοτικών Σχολείων της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πειραιά και του 35ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά για την κατανόηση και τη βοήθειά τους στη διεξαγωγή των ερευνών.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ τ` αδέλφια μου Βάσο και Σοφία Πρωτόπαπα για την πολύμορφη υποστήριξή τους.
Τέλος, ευχαριστώ τον καθηγητή κ. Μ. Κασσωτάκη για την έγκρισή του να περιληφθεί το βιβλίο στη σειρά ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ και τον εκδοτικό οίκο ΓΡΗΓΟΡΗ για την αρτιότητα της έκδοσης.
Η εργασία αυτή δε θα ολοκληρωνόταν, αν η υποτροφία του Ι.Κ.Υ. δε μου επέτρεπε να μετεκπαιδευτώ στο Εξωτερικό για 34 μήνες.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]
Ο Μιχάλης Κασσωτάκης σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Διετέλεσε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Προεδρεύων του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και πρώτος εκλεγμένος Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1990, εκλέχτηκε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Το 2013, αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χρημάτισε, ακόμη, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, μέλος των Επιτροπών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ο.Ο.Σ.Α., Πρόεδρος και μέλος διαφόρων ομάδων εργασίας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Έρευνας της Γαλλίας. Πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, της οποίας ήταν μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος. Είναι εταίρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Έχει επανειλημμένα τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το επιστημονικό του έργο και ιδιαίτερα γι’ αυτό που αφορά την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση και την Επαγγελματική Συμβουλευτική. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του, το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε το όνομά του στο Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής.
Ο Μιχάλης Κασσωτάκης έχει δημοσιεύσει μόνος του ή μαζί με άλλους 30 βιβλία (περιλαμβάνονται και οι επιμέλειες επιστημονικών συγγραμμάτων) και περισσότερα από 150 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικά έργα, τα οποία αναφέρονται σε θέματα Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, μόρφωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, μάθησης και διδασκαλίας, καθώς και σε διάφορες πτυχές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Έχει, ακόμη, συγγράψει διάφορα βιβλία και πολλές μελέτες γλωσσολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου που αφορούν τη γενέτειρά του, το Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης.