Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603935186
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
[...] Η παρούσα μελέτη, η πρώτη του είδους στην αγγλική γλώσσα και καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξη των θεατρικών σπουδών στον αγγλόφωνο χώρο, σκιαγραφεί την ιστορία των σημειωτικών προσεγγίσεων της παράστασης, από τις αναλύσεις του θεατρικού σημείου από τη Σχολή της Πράγας στη δεκαετία του 1930 μέχρι τις νεότερες θεωρίες περί του κώδικα, του κειμένου και του λόγου. Ο συγγραφέας αφού πρώτα μας παρουσιάσει ένα μοντέλο θεατρικής επικοινωνίας και ανιχνεύσει τις εύφορες και υποσχόμενες περιοχές σημειωτικής διερεύνησης (σημειολογία των κινησιακών σχέσεων, σημειολογία των προσεγγιστικών σχέσεων, συμβάσεις, πρόσληψη του κοινού κ.ά.) στρέφει την προσοχή μας στη δομή και τη "λογική" του δράματος και στην ανάλυση του δραματικού λόγου.
Η Σημειωτική Θεάτρου και Δράματος αποτελεί έργο κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάλυση του δραματικού κειμένου και της παράστασης και κατέχει εξέχουσα θέση στη διεθνή θεατρολογική βιβλιογραφία. Ας σημειωθεί ότι μόνο στην αγγλική, και μέχρι το 1997, το βιβλίο έχει κάνει εννέα επανεκδόσεις. Η καθυστερημένη μετάφρασή του στα ελληνικά όχι μόνον εμπλουτίζει αλλά και τροφοδοτεί με έργα υποδομής την πενιχρή, ακόμη σήμερα, στον τομέα της δραματουργικής ανάλυσης και παραστασιολογίας, ελληνική βιβλιογραφία, στόχο στον οποίο αποβλέπει η σειρά "Τέχνη του Θεάματος".
Η Καίτη Διαμαντάκου (1967) είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό αντικείμενο το αρχαίο δράμα και την πρόσληψή του από τη νεώτερη, ελληνική και παγκόσμια, δραματουργία και θεατρική πρακτική.
Ο Δημήτρης Τσατσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία, κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών στο μάθημα Σημειωτικής του Θεάτρου. Διδάσκει επίσης παραστασιολογία, σημειολογία της λογοτεχνίας και της εικόνας στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας/ Απόδοση μη δραματικού κειμένου στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή "Θεμέλιο". Είναι τακτικός κριτικός θεάτρου (εφ. Ημερησία, Κουΐντα, Θεατρογραφίες) και λογοτεχνίας. Έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα θεωρητικά και λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας και της Περιφέρειας, καθώς και με εφημερίδες και τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με θεατρικά σχήματα ως μεταφραστής, σε επίπεδο δραματουργικής επεξεργασίας κ.λπ. Άλλα βιβλία του:
- Κοινωνιολογία (Γρηγόρης, Αθήνα, 1988).
- Σημειολογικές προσεγγίσεις του θεατρικού φαινομένου (α΄ εκδ. Δελφίνι, 1997, β έκδ. Ελληνικά Γράμματα, 1999).
- Η περιπέτεια της αφήγησης (Ελληνικά Γράμματα, 1997)
- Η γλώσσα της εικόνας (Ελληνικά Γράμματα, 2000).
- Λογοτεχνικά: - Η αμυχή της Ηρώς (1988).
- Το νύχι της γάτας (Δελφίνι, 1994).