Η σημασία της λεπτομέρειας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η σημασία της λεπτομέρειας

Κυριάκος, Αντέλα Κυριακίδη και Συνεργάτες, Αρχιτέκτονες

Συλλογικό έργο

Δημήτρης Φιλιππίδης

Τάσος Κ. Μπίρης

34.84€ -10% 31.36€

Μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, ξενοδοχειακά συγκροτήματα και νοσοκομεία σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο, αλλά και στο εξωτερικό, αποτελούν τη μεγάλη συνεισφορά του Γραφείου Κυριακίδη. Μέσα από την πλούσια εικονογράφηση του τόμου (φωτογραφίες, σκίτσα, μακέτες και αρχιτεκτονικά σχέδια) και τα συνοδευτικά κείμενα αποτυπώνεται η πολύχρονη δραστηριότητα του Γραφείου και μαζί αναδεικνύεται η προσπάθεια των αρχιτεκτόνων για "ζωογόνηση" του αριχτεκτονικού έργου.

Η έκδοση συμπληρώνεται με τον αναλυτικό χρονολογικό κατάλογο των έργων που ανέλαβε το Γραφείο από το 1964 μέχρι το 2010.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Φιλιππίδης

Δημήτρης Φιλιππίδης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης (γ. 1938) είναι αρχιτέκτονας (ΕΜΠ, 1962), μετά το 1975 καθηγητής πολεοδομίας και σήμερα ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Εργάστηκε σε διάφορα γραφεία εκπονώντας αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες (1964-1995) και διακρίθηκε σε διαγωνισμούς. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές βιβλίων για την ελληνική παραδοσιακή και σύγχρονη αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων. Έχει γράψει δεκαπέντε βιβλία: "Νεοελληνική αρχιτεκτονική" (1984), "Για την ελληνική πόλη" (1990), "Είκοσι θέσεις για την πολεοδομία" (1990), "Το σκυρόδεμα στην ελληνική αρχιτεκτονική του εικοστού αιώνα" (1992), "Μεσογειακά σπίτια: Ελλάδα" (1994), "Λύσανδρος Καυταντζόγλου" (1995), "Πέντε δοκίμια για τον Κωνσταντινίδη" (1997), "Διακοσμητικές τέχνες" (1998), "Μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Ελλάδα" (2001), "Προάστια και εξοχές της Αθήνας του ΄30" (2006), "Αρχιτεκτονικές μεταμορφώσεις" (2006), "Νεοκλασικές πόλεις στην Ελλάδα" (2007), "Οικοδομικό τετράγωνο 19 (2009), "Εφήμερη και αιώνια Αθήνα" (2009), "Δημήτρης Πικιώνης" (2009). Έχει επιμεληθεί αφιερώματα και μονογραφίες αρχιτεκτόνων, καθώς και τους έξι πρώτους τόμους της σειράς "Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική" (1980-1988).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Κ. Μπίρης

Τάσος Κ. Μπίρης (Συγγραφέας)

Ο Τάσος Μπίρης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1942 στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε περιβάλλον αρχιτεκτόνων. Ο πατέρας του Κυπριανός Μπίρης, αρχιτέκτονας και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., και ο θείος του Κώστας Μπίρης, επίσης αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και γνωστός μελετητής της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Αθήνας, οδήγησαν τα πρώτα του βήματα προς την κατεύθυνση της αρχιτεκτονικής. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε..Μ.Π., από την οποία αποφοίτησε το 1966. Τον ίδιο χρόνο δέχτηκε πρόταση του καθηγητή Ιωάννη Δεσποτόπουλου, του οποίου υπήρξε μαθητής, να υπηρετήσει στην έδρα "Γενικής Κτιριολογίας και Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων" της ίδια σχολής, ως μέλος του διδακτικού της προσωπικού. Σήμερα είναι καθηγητής του Τομέα Ι της περιοχής των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Υπήρξε εταίρος, σε συνεργασία με τον αδελφό του Δημήτρη Μπίρη (αρχιτέκτονα και επίκουρο καθηγητή της ίδιας σχολής, ο οποίος χάθηκε αδόκητα το 2002), του "Αρχιτεκτονικού Γραφείου Καθηγητού Κυπριανού Μπίρη". Στο πλαίσιο αυτής της ομάδας έχει εκπονήσει, από κοινού με τον Δημήτρη Μπίρη, πολλές αρχιτεκτονικές μελέτες δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Από αυτά τα περισσότερα έχουν υλοποιηθεί και παρουσιάζονται στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικούς πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, και πολλές προτάσεις του έχουν βραβευτεί. Έχει συγγράψει σειρά άρθρων για θέματα αρχιτεκτονικής σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα και λέκτορα της σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Σοφία Τσιράκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μέμος Φιλιππίδης

Μέμος Φιλιππίδης (Συγγραφέας)

Ο Μέμος Φιλιππίδης είναι αρχιτέκτονας, γιος του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Φιλιππίδη. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές αρχιτεκτονικής θεωρίας στις Η.Π.Α., στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Σήμερα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο μαζί με τη γυναίκα του, Μαρίτα Νικολούτσου (M + M Architects). Αρθρογραφεί τακτικά για θέματα αρχιτεκτονικής και αισθητικής στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, και συνεργάζεται με το πρόγραμμα "Megaron Plus" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για τη μετάκληση διάσημων αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο για διαλέξεις στην Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Α. Φατούρος

Δημήτρης Α. Φατούρος (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π. 1952. Επιμελητής Ε.Μ.Π., στον Δ. Πικιώνη και στον Ν. Χατζηκυριάκο-Γκίκα, 1953-59. Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) 1959-1996. Πρύτανης του Α.Π.Θ. 1983-1988. Ομότιμος καθηγητής στο Α.Π.Θ. από το 1996. Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών 2014. Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Yale 1966-67, έχει διδάξει και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, των Η.Π.Α και αλλού. Εκλεγμένος πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ), 1973 και 1974. Υπουργός Παιδείας 1993-94 και Πρόεδρος σε διάφορες περιόδους σε Επιστημονικά Κέντρα και Οργανισμούς. Έχει βραβευθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχει μελετήσει πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, που έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις και έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικές και διεθνείς Εκθέσεις. Ατομική Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, 2009. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και άλλες εκδόσεις. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκδόσεις. Πρόσφατα: Λ. Παπαδόπουλος, Σ. Τσιτιρίδου (επιμ.), Δημήτρης Φατούρος, Αθήνα, Δομές, 2009.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος γεννήθηκε το 1943 στο Κισαγκάνι (πρ. Στάνλεϋβιλ, Κονγκό). Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ (1960-1965) και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης (Graduate School of Architecture and Planning / Health Services Planning and Design Program, 1969-1970, M.Sc.). Είναι διδάκτωρ του ως άνω πανεπιστημίου (Graduate School of Arts and Sciences 1970-1973, Ph.D.). Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Columbia Ειδική Κτιριολογία Νοσοκομείων και Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις, αρχικά ως επιμελητής και λέκτορας (1971-1973), αργότερα ως επίκουρος καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Νοσοκομειακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού (1973-1974). Το 2000 εξελέγη καθηγητής Κτιριολογίας και δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2006 παραιτήθηκε από την ακαδημαϊκή του θέση. Υπήρξε ερευνητής σε κέντρα έρευνας στη Νέα Υόρκη (Educational Facilities Laboratories και Center for Community Health Systems της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia, 1972-1974) και ως υπότροφος του Σουηδικού Ινστιτούτου στη Στοκχόλμη (Swedish Institute for Planning and Rationalization of Health and Social Services / Spri, 1977-1978). Το 2005 πραγματοποίησε έρευνα στα Αρχεία της Assistance Publique-Hopitaux de Paris (AP-HP). Πριν αναχωρήσει για σπουδές στις ΗΠΑ, εργάστηκε στο γραφείο του καθηγητή Κυπριανού Μπίρη (1965-1969) και, αφότου επέστρεψε στην Ελλάδα, στο Γραφείο Δοξιάδη ως υπεύθυνος αρχιτεκτονικών μελετών (1974-1976). Το 1978 ίδρυσε με συναδέλφους του ιδιωτικό γραφείο και ασχολήθηκε με την εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών και διαγωνισμών, κυρίως ειδικών κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.). Το γραφείο λειτούργησε μέχρι το 2008. Έχει γράψει και δημοσιεύσει δοκίμια, άρθρα και πανεπιστημιακά συγγράμματα (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) για θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αρχιτεκτονική κτιρίων υγείας, νοσοκομείων και σχολείων. Από το 2007 ζει μόνιμα και εργάζεται στο Ελσίνκι.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης

Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης (Συγγραφέας)

Ο Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης γεννήθηκε στις Ινδίες στις 10 Απριλίου 1939. Σπουδές: Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. το 1962, αρίστευσε και τιμήθηκε με το βραβείο Θωμαΐδιο και Χρυσοβέργειο. Επαγγελματική Δραστηριότητα: -1963-65 Επιμελητής Ε.Μ.Π. στην έδρα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων. -1964-66 Θεωρητικές μελέτες και έρευνα σαν επιστημονικός βοηθός του Κ. Α. Δοξιάδη. -1964-67 Συνεργάστηκε με την αρχιτέκτονα Θ. Σαρτζετάκη. -1963- Ιδρυσε το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη. Κριτής, Επιτροπές: -Έχει λάβει μέρος σαν κριτής σε πολλούς διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς. -Μέλος διαφόρων επιτροπών ειδικών σε θέματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας και βιοκλιματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. -1994-96 Επισκέπτης εξεταστής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου. -1997-99 2003- Επισκέπτης εξεταστής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Strathclyde, Γλασκώβη. Επισκέπτης εξεταστής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου. Διαλέξεις, Συνέδρια: -Έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και σε περισσότερα από 24 κράτη στο εξωτερικό. Είναι Μέλος: -Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) -Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) -Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) -International Solar Energy Society (ISES) -American Solar Energy Society (ASES) -Ελληνικής Εταιρείας Ηλιακής Ενέργειας (ΕΛΕΤΗΛΕΝ) -Passive and Low Energy Architecture (PLEA) (Life Fellow) -Αμερικανικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΑΙΑ) (Honorary Fellow) -Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) -Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας Διαγωνισμοί: Έχει τιμηθεί σε περισσότερους από 95 πανελλήνιους ή διαγωνισμούς με πρόσκληση και σε 15 διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Διακρίσεις: -1991 Εκλέχθηκε Επίτιμο Μέλος του Αμερικανικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΑΙΑ). -1994 Τιμήθηκε με το Ελληνικό Ευρωπαϊκό Βραβείο EUROSOLAR 1994. -1995 Το Ηλιακό Χωριό 3 βραβεύθηκε με το βραβείο HABITAT II. -1996 Τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του τομέα της Παθητικής Ηλιακής Αρχιτεκτονικής στο 4ο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Denver, Η.Π.Α. -1997 Βραβείο "Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας Μελετητή" από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) -1998 Βραβείο PLEA (Passive and Low Energy Architecture) Εκθέσεις, Δημοσιεύσεις: Έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχουν δημοσιευθεί αναφορές στο έργο του σε πολλά βιβλία και περιοδικά τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. -1991 Κλήθηκε μαζί με τους Δ. και Σ. Αντωνακάκη και Ν. Βαλσαμάκη να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στη Μπιεννάλε της Βενετίας. -1993 Εκδοση μονογραφίας για τα 30 χρόνια αρχιτεκτονικού έργου του γραφείου (Θέματα Χώρου και Τεχνών 24/1993) και παράλληλα αναδρομική έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. -1999 Προσωπική έκθεση ζωγραφικής στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα -2002 Mονογραφία "Tombazis and Associates Architects. Less is Beautiful" της L΄ Arca Edizioni. -2003 Ντοκιμαντέρ για το έργο του γραφείου "Το παιχνίδι της Αρχιτεκτονικής" για την εκπομπή Παρασκήνιο της ΝΕΤ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μόρφω Παπανικολάου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρένα Σακελλαρίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Γυφτόπουλος

Σταύρος Γυφτόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Σκιαδά (Επιμέλεια)


Σταύρος Γυφτόπουλος

Σταύρος Γυφτόπουλος (Επιμέλεια)


Σούζαν Αποστολάκη (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
325
Διαστάσεις:
27x25
Βάρος:
1.257 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση