Η ρητορική στην αρχαιότητα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ρητορική στην αρχαιότητα

Laurent Pernot

Η λέξη «ρητορική» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ρητορική που σημαίνει «τέχνη του λόγου»: από την ετυμολογία γίνεται ήδη αντιληπτή η συνεισφορά των Αρχαίων στον τομέα αυτόν, που αποτελεί το αντικείμενο μελέτης του παρόντος έργου. Μολονότι η ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα δεν ήταν η μόνη που επινόησε την τέχνη του ομιλείν - άλλοι αρχαιότεροι πολιτισμοί θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιώσουν ανάλογη τιμή - , συνέβαλε στην ανάπτυξή της και προώθησε με απαράμιλλη αυστηρότητα και πλούτο θεωρητικούς επ` αυτής προβληματισμούς. Αυτή η τέχνη κατέβαλε σημαντική θέση στην ιστορία του δυτικού πνευματικού πολιτισμού και εξακολουθεί να επηρεάζει ουσιαστικώς, αν και λιγότερο εμφανώς από ό,τι στο παρελθόν, τις μορφές έκφρασης και τους τρόπους του σκέπτεσθαι του σύγχρονου κόσμου. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Ξανθίππη Τσελέντη (Μεταφραστής)

Η Ξανθίππη Τσελέντη γεννήθηκε στα Τσελεντάτα της Κεφαλλονιάς. Σπούδασε στην Αθήνα και στη Γαλλία (Nanterre-Paris X). Η διπλωματική της εργασία στην Πολιτική κοινωνιολογία διερευνά την "Πολιτική σκέψη του Maurice Merleau-Ponty" με υπεύθυνους καθηγητές τους C. Orsoni και A. Kriegel. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορία της Φιλοσοφίας και της Κουλτούρας (Centre de l΄Histoire des sciences et des doctrines), μελετώντας τη σχέση πολιτικής και θρησκείας, με υπεύθυνο καθηγητή τον G. Labica. Αρχικώς επέλεξε τη φροντιστηριακή διδασκαλία (Κοινωνιολογία, Ιστορία, Έκθεση) και ακολούθως συνεργάστηκε με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Bασικά πεδία διδασκαλίας: Ιστορία των εργασιακών σχέσεων και κοινωνικά κινήματα, Ιστορία των κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων, Ανάλυση και θεωρία της οργάνωσης, Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων. Ασχολείται συστηματικά με τη μετάφραση κειμένων δοκιμιακού κυρίως χαρακτήρα.

Βάλια Γ. Σερέτη (Επιμέλεια)


Laurent Pernot (Συγγραφέας)

Ο Laurent Pernot γεννήθηκε το 1955 στο Παρίσι. Δίδαξε για αρκετά χρόνια στην Ecole Normale Superieure και τώρα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Marc Bloch του Στρασβούργου, διευθυντής του Τμήματος Αρχαίων Ελληνικών. Μαζί με τον Gerard Freyburger έχει ιδρύσει το Centre d΄Analyse des Rhetoriques Religieuses de l΄Antiquite (C.A.R.R.A.) που μελετά την ρητορική της Ύστερης Αρχαιότητας, καθώς και την συνάντηση παγανισμού και χριστιανισμού κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. Έχει γράψει πολλά βιβλία σχετικά με την Ρητορική και την Δεύτερη Σοφιστική. Κύριο πεδίο της έρευνάς του είναι η Ρητορική και ειδικότερα το έργο του ρήτορα του 2ου αι. μ.Χ. Αίλιου Αριστείδη, το οποίο εκδίδει στην σειρά Belles Lettres. Το 2003 ανέλαβε τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της International Society for the History of Rhetoric.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
375
Διαστάσεις:
21x15
Βάρος:
0.661 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση