Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται σε 1-3 εργάσιμες
ISBN:
9789601518794
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Προσωρινή απασχόληση, κατ` επάγγελμα δανεισμός εργαζομένων, ευκαιριακή απασχόληση, απασχόληση μέσω πρακτορείων, αποτελούν μερικούς από τους όρους που χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρισθεί εκείνη η ιδιαίτερη μορφή εργασιακής σχέσης στην οποία ο εργαζόμενος δεν προσλαμβάνεται από τον εργοδότη για να απασχοληθεί στη δική του επιχείρηση, αλλά στην επιχείρηση ενός άλλου ή άλλων προσώπων, με τα οποία αυτός ο εργοδότης συνάπτει συμβάσεις παραχώρησης προσωπικού.
Η προσωρινή απασχόληση, δηλαδή η μορφή απασχόλησης που στηρίζεται στον κατ` επάγγελμα δανεισμό εργαζομένων, αποτελώντας μία κοινωνική πραγματικότητα κυρίως από τη δεκαετία του 1990, αναγνωρίζεται και ρυθμίζεται τελικά από την έννομη τάξη μας με τις ρυθμίσεις του ν. 2956/2001. Η χώρα μας έτσι ακολούθησε τον ίδιο δρόμο που είχαν πριν από αυτήν διαβεί όλες σχεδόν οι υπόλοιπες δυτικές χώρες, άλλες πριν από δεκαετίες και άλλες επίσης πρόσφατα.
Και βέβαια ο αριθμός των προσωρινώς απασχολουμένων στην Ελλάδα δεν είναι εντυπωσιακός. Υπολογίζεται περίπου στο 1% του εργατικού δυναμικού. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η προσφυγή στην προσωρινή απασχόληση αυξάνει συνεχώς και μάλιστα με έντονους ρυθμούς, οπότε δικαιολογείται και η σχετική νομοθετική παρέμβαση και η επιστημονική ενασχόληση για την αποκάλυψη των νομικών πτυχών που περικλείει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο και το γεγονός ότι η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην πρόσφατη Πράσινη Βίβλο για τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα εντάσσει στα προς διαβούλευση ζητήματα και την προσωρινή απασχόληση. Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι η πρόταση προς ψήφιση σχετικής κοινοτικής Οδηγίας παραμένει πάντοτε στην επικαιρότητα. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Κώστας Δ. Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου Universite de Paris Χ - Nanterre, με θέμα της διατριβής του: "Οι ατομικές ελευθερίες των μισθωτών στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα", όπου κρίθηκε με το βαθμό άριστα (1988). Υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης κατά τα έτη 1980-1984 και 1993-94 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χ - Nanterre. Εν συνεχεία, του ανατέθηκαν παραδόσεις μαθημάτων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Διατέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Εργασίας, από τον Οκτώβριο του 1989 έως τον Απρίλιο του 1990. Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω ασχολούμενος με υποθέσεις ατομικού και συλλογικού Εργατικού Δικαίου. Συμμετέχει από το 1986 στις ερευνητικές εργασίες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών (ΙΔΜΕ) ασχολούμενος με θέματα εργατικού δικονομικού δικαίου. Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Κ.Α. από το 1988. Μεσολαβητής-Διαιτητής του Ο.ΜΕ.Δ. από το 1992. Επιστημονικός Συνεργάτης της Βουλής των Ελλήνων από το 1994. Γνωρίζει άριστα γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και καλά γερμανικά. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών άρθρων καθώς και τις ακόλουθες μονογραφίες: "Πληροφορική-Εργασία-Εργατικό Δίκαιο", 1988, "Η επίλυση των συλλογικών διαφορών Εργασίας", 1992 και "Η συλλογική παρέμβαση των εργαζομένων στην επίλυση ατομικών διαφορών εργασίας", 1988. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα