Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604496136
Κατηγορίες:
Τέχνες | Θέατρο | Κινηματογράφος , Πολιτική | Οικονομία , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η τέχνη, ένα από τα πιο πολύπλευρα και πολυσήμαντα φαινόμενα της κοινωνίας μας, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών διερευνήσεων και ερμηνευτικών υποθέσεων. Η ανθρωπολογική προσέγγιση, που αποτελεί αντικείμενο του βιβλίου, συνιστά μια σύγχρονη μέθοδο θεώρησης και προσφέρει νέες οπτικές. Εξετάζει την τέχνη, όπως και κάθε κοινωνικό φαινόμενο στην αμοιβαία τους εξάρτηση και μέσα από το πρίσμα της κοινωνικής πρακτικής: διερευνά δηλαδή το τελεστικό πλαίσιο και το πεδίο συσχετισμών δύναμης, τόσο εσωτερικά ως αίτημα δημιουργικότητας, όσο και εξωτερικά ως μέσο διαχείρισης των σχέσεων δύναμης, μέσα στα οποία παράγεται και επιτελείται το καλλιτεχνικό έργο καθώς επίσης από ποιον, γιατί και για ποιον. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε δημόσιο δίκαιο και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στον Καναδά όπου και δίδαξε σε πανεπιστήμια του Οντάριο και του Κεμπέκ. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από ζητήματα της θεωρίας των πολιτικών κομμάτων, ελληνικής πολιτικής, θεωριών του κράτους, ευρωπαϊκής αριστεράς καθώς και μιας σειράς ζητημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των μετασχηματισμών που σημειώνονται στο πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης και μέλος της συντακτικής ομάδας του Socialist Register (London, Merlin Press).
Ο Σωτήρης Δημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Σύντροφος της σκηνοθέτιδας Αλίντας Δημητρίου. Αντιστασιακός στα χρόνια της κατοχής. Μετά την απελευθέρωση εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός, απόφοιτος του ΕΜΠ, ασχολήθηκε με την ανθρωπολογία, τον κινηματογράφο και με θέματα πολιτισμού. Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές "Γράμματα της ανακωχής" (Φυτράκης, 1965), "Ψηλαφήσεις" (Δωδώνη, 1985), και πλήθος δοκιμιακών βιβλίων, καθώς και άρθρων σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Έφυγε από τη ζωή στις 12 Αυγούστου 2016 σε ηλικία 91 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα