Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602247235
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΑ συγκλόνισε, στην κυριολεξία, την ελληνική κοινή γνώμη. Οι εφημερίδες της Αθήνας και των επαρχιών - πάνω από πενήντα - που αντανακλούν αυτή την απήχηση, μεταδίδουν τα γεγονότα της Γαλλίας στιγμή προς στιγμή, με κρατημένη την ανάσα, δικαιούται κανείς να πει, από την αρχή του 1870 ως αρκετά χρόνια μετά, κατά την ανακήρυξη της Κομμούνας σε κράτος προλεταριακό, κατά τη διάρκεια της επανάστασης και πιο πέρα. Δεν περιορίστηκε ο τύπος μόνο στην ενημέρωση του αναγνωστικού του κοινού· σχολίασε αυτά τα γεγονότα, έκρινε τους δυο αντίπαλους του Γαλλο-γερμανικού πόλεμου, καθώς και την ένοπλη πάλη των δυο κοινωνικών τάξεων - της εργατικής και της αστικής - για την κατάχτηση της εξουσίας.
Οι Έλληνες είχαν πάντοτε ιδιαίτερους λόγους να είναι ευαίσθητοι μπροστά σε κάθε σημαντική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική ζωή· από την αύξηση ή τη μείωση του διεθνούς ρόλου της μιας ή της άλλης μεγάλης δύναμης ήταν εξαρτημένα εξαιρετικά σημαντικά ελληνικά συμφέροντα. Η μορφή του πολιτεύματος, η απελευθέρωση των υπόδουλων στους Τούρκους και στους Άγγλους ελληνικών πληθυσμών, ήταν π.χ. από τα προβλήματα που ήταν δεμένα με το συσχετισμό των δυνάμεων στην Ευρώπη. (...)
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Μ. Μ. Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1912 στη Λάρισα, όπου υπηρέτησε σαν δημοτικός υπάλληλος από το 1928 έως το 1939. Έπειτα εργάστηκε σε εταιρίες οδοποιίας. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία: διετέλεσε συντάκτης σ΄ εφημερίδες της Εθνικής Αντίστασης και αρχισυντάκτης του περιοδικού "Εθνική Αλληλεγγύη" (1946) στην Αθήνα και συντάκτης και φιλολογικός συνεργάτης στις εφημερίδες "Αυγή" (1952-1957) και "Ριζοσπάστης" (1975-1981). Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας έζησε αυτοεξόριστος στη Γαλλία. Έχει δημοσιεύσει πλήθος ιστορικών και φιλολογικών μελετών και άρθρων σ΄ εφημερίδες και περιοδικά, αρκετά από τα οποία βγήκαν σ΄ ανάτυπα. "Ο μεγάλος Βάρναλης", 1958 κ.ά. Το 1952 κυκλοφόρησε το βιβλίο "Φιλολογικές μελέτες". Επιμελήθηκε πολλές εκδόσεις - ανάμεσα σ΄ αυτές και η πεντάτομη "Ελληνική Ποίηση ανθολογημένη" 1958-1961, μαζί με τους Μ. Αυγέρη, Β. Ρώτα και Θρ. Σταύρου και τον τόμο Φαναριώτες - Επτανήσιοι του έργου: "Η ελληνική ποίηση", Ανθολογία, Γραμματολογία, 1980.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα