Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789604420407
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
(. . .) Η Πάπισσα είναι ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει τη δύναμη της Επιθυμίας - το απόλυτο ερωτικό μυθιστόρημα. Η σύμπραξη όλων των αισθήσεων, ο έρωτας και το πάθος, είναι η κινητήρια δύναμη της δράσης του. Ο πόθος της εξουσίας είναι το καύσιμό του. Πρόκειται για μια αρχέτυπη ιστορία παρενδυσίας, μεταμφίεσης: η Ιωάννα είναι ένας τραβεστί από την ανάποδη, μια γυναίκα ντυμένη άντρας που πασχίζει να επιβιώσει σ` ένα άγριο κράτος ευνούχων και καταχραστών της εξουσίας. Η Πάπισσα συγκρούεται ευθέως με την υποκρισία των συντηρητικών θεσμών και την Εκκλησία και, με αυτή την έννοια, συνιστά άσκηση ελευθερίας για κάθε σύγχρονο αναγνώστη. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
O Eμαννουήλ Pοΐδης γεννήθηκε στη Σύρο το 1836. Γιος πλούσιας οικογένειας έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην Eυρώπη. Tο 1841 εγκαθίσταται στη Γένοβα όπου η φιλελεύθερη επανάσταση του 1848-49 τον σημαδεύει αποφασιστικά στους ιδεολογικούς του προσανατολισμούς. Kατόπιν επιστρέφει στην Eρμούπολη για να φοιτήσει στο ελληνοαμερικανικό λύκειο, αργότερα στο Bερολίνο για να παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφίας και καταλήγει στη Pουμανία. Aπό το 1864 και μετά ζει μόνιμα στην Aθήνα. Tο 1866 κυκλοφορεί το βιβλίο του "H Πάπισσα Iωάννα" που αφορίζεται από την εκκλησία και προκαλεί τη δικαστική του δίωξη. Πέθανε στην Aθήνα το 1904.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε το 1948 στο αχανές Ρέθυμνο. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη, όπου ίδρυσε το περιοδικό "Τραμ", καθώς και τις ομώνυμες εκδόσεις λογοτεχνίας και τέχνης (1971-87). Στην Αθήνα εξέδωσε το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό "Χάρτης" (1982-87). Διετέλεσε διευθυντής συντάξεως και καλλιτεχνικός διευθυντής του πολιτιστικού περιοδικού "Το Τέταρτο" (1985-87). Έχει κάνει τρεις εκθέσεις κολάζ και εικονογράφησε βιβλία για παιδιά. Το 1996 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το φαντασμαγορικό του σύγγραμμα "Η ανακάλυψη της Ομηρικής" και το 2014 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 ασχολείται συστηματικά με το έργο του Μπόρχες με μεταφράσεις, ομιλίες, άρθρα, συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και ραδιοφωνικές εκπομπές. Συναντήθηκαν δύο φορές και συζήτησαν διεξοδικά. Το "Μπεθ" είναι το πρώτο βιβλίο που έχει γραφτεί για τον Μπόρχες στα ελληνικά.