Η παλαιότερη πεζογραφία μας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η παλαιότερη πεζογραφία μας

Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο: 1900-1914

Συλλογικό έργο

Αγγέλα Καστρινάκη

Τάκης Καρβέλης

632.95€ -10% 569.66€

(. . .) Η μνεία του ρόλου που έπαιξε ο εμπορικός οίκος Ράλλη ή, σωστότερα, που έπαιξαν ορισμένα στελέχη του στη διαμόρφωση ενός εκσυγχρονιστικού συστήματος ιδεών, το οποίο μέσα από το κανάλι κυρίως του δημοτικισμού διοχετεύτηκε και προς την Ελλάδα και προς άλλα κέντρα του ελληνισμού, γίνεται εδώ γιατί αποτελεί μια εξειδίκευση του παραπάνω φαινομένου. Έτσι, σύμφωνα με τα πραγματολογικά στοιχεία που διαθέτουμε, κατά την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα εργάζονται στους Αδελφούς Ράλλη οι εξής ιστορικοί ηγέτες του δημοτικιστικού κινήματος: ο Αλέξανδρος Πάλλης, ο Αργύρης Εφταλιώτης, ο Δημήτρης Πετροκόκκινος, ο Πέτρος Βλαστός και ο αδελφός του Αμβρόσιος Βλαστός. Ζουν όλοι μεταξύ Αγγλίας και Ινδιών. Μόνο ο Πετροκόκκινος θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα μετά το 1909, ενώ ο Εφταλιώτης θα επιλέξει τα τελευταία χρόνια της ζωής του τη Γαλλία. Ταξιδεύουν συνεχώς, κι εκφράζουν μια κοινωνική ομάδα η οποία έχει, τηρουμένων των αναλογιών, πολλές ομοιότητες ως προς τη σύνθεση, ως προς τη στόχευση και ως προς τον περιβάλλοντα χώρο με τις αστικές δυνάμεις που συγκρότησαν την κοινωνική βάση του νεοελληνικού Διαφωτισμού ήδη κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους. Οι άνθρωποι αυτοί παλεύουν όπως και τότε, με το λόγο τους αλλά και με το χρήμα τους, για την προαγωγή της εθνικής συνείδησης μέσα κι έξω από την Ελλάδα, σε συνθήκες κοινωνικής αρρυθμίας και εθνικής κρίσης, τις οποίες έχουν προκαλέσει η πτώχευση του 1893 και ο πόλεμος του 1897. Παλεύουν με όπλο τις ιδέες που τους έχει κληροδοτήσει ο Διαφωτισμός, αλλά όπως τις έχει προσαρμόσει στις ανάγκες του ο πολιτικοκοινωνικός φιλελευθερισμός της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής τάξης, με την οποία συνεργάζονται. Οι στόχοι που πρέπει να πραγματοποιηθούν είναι γνωστοί: Η καθιέρωση της γλώσσας του λαού και η ανάπτυξη της παιδείας του. Τα μέσα επίσης: χρηματοδότηση ατομικών και συλλογικών προσπαθειών και παραγωγή προσωπικού έργου λογοτεχνικού, επιστημονικού, μεταφραστικού. (. . .)


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγέλα Καστρινάκη

Αγγέλα Καστρινάκη (Συγγραφέας)

Η Αγγέλα Καστρινάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Είναι καθηγήτρια της Νεοελλη­νικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Έχει δημοσιεύσει τέσσερις συλλογές διηγημάτων, ένα μυθιστόρημα, έναν τόμο με αυτοβιογραφικά δοκίμια και πολλές μελέτες για την ελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα.

Έχει τιμηθεί με το «Βραβείο ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί» για εργασίες σχετικές με την εικόνα του Τούρκου σε ελληνικά μυθιστορήματα και με το «Κρατικό βραβείο δοκιμίου» για τη μονογραφία Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950.

Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η οικονομική κρίση την παρακίνησε να σκεφθεί για τη Μεταπολίτευση, που έζησε στα εφηβικά και στα πρώτα νεανικά της χρόνια. Καρπός ήταν το αφήγημα Και βέβαια αλλάζει! (Κίχλη, 2014) και στη συνέχεια το …Κάτι ν’ αλλάξει! Μα πώς; (Κίχλη, 2019).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάκης Καρβέλης

Τάκης Καρβέλης (Συγγραφέας)

Ο Τάκης Καρβέλης (1925-2017) γεννήθηκε στο Αιτωλικό Μεσολογγίου. Φοίτησε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση από το 1953 ως το 1984, ως φιλόλογος, γενικός επιθεωρητής και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, της οποίας διετέλεσε Γενικός Γραμματέας επί σειρά ετών (1986-1992). Ήταν συνεκδότης του γιαννιώτικου περιοδικού "Δοκιμασία" και μέλος της συντακτικής επιτροπής των "Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας", γυμνασίου και λυκείου. Δημοσίευσε τις συλλογές ποιημάτων, "Σήματα" (1956), "Κατάθεση" (1966), "Μετάφαση" (1972), "Γραφή παρανόμων" (1977), "Η μνήμη μισοφέγγαρο" (1983), "Δεν είναι ο περσινός καιρός" (1988), "Αλλαγή σκηνικού" (1991), "Τα ποιήματα της μικρής Ρεζεντά" (1995), "Στην άβυσσο της λήθης" (2002), "Κατάθεση 1956-2002" (2004), "Των αφανών" (2011). Επίσης, τις μελέτες "Η νεότερη ποίηση. Θεωρία και πράξη" (1983), "Δεύτερη ανάγνωση" (1984), "Δεύτερη ανάγνωση 2" (1991), "Κωσταντίνος Χατζόπουλος, ο πρωτοπόρος" (1998), "Μίνως Ζώτος" (2000), "Δεύτερη ανάγνωση 3" (2001), "Η γενιά του 1880" (2003), "Πολύτροπος αρμονία: Η κατά Κάλβον πολύτροπος αρμονία της ποίησης του Ελύτη" (2007). Μετάφρασε πραγματείες του Ιωάννου του Χρυσοστόμου (1974) και τον διάλογο του Λουκιανού, "Λούκιος ή όνος" (1982). Το 1999, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του "Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο πρωτοπόρος", ενώ το 2016 τιμήθηκε με το Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιανουαρίου 2017.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βέρα Βασαρδάνη (Συγγραφέας)

Η Βέρα Βασαρδάνη γεννήθηκε και ζει στο Βόλο. Είναι φιλόλογος, απόφοιτος του Νεοελληνικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Κλάδου Νεοελληνικής Φιλολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Έχει ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την Ιστορία της Φιλοσοφίας, και ειδικά με τη Φιλοσοφία του Γαλλικού και Νεοελληνικού Διαφωτισμού και το έργο του Ντενί Ντιντερό. Υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έχει διδάξει θέματα Ιστορίας της Λογοτεχνίας και σε επιμορφωτικά σεμινάρια του Δημοτικού Εκπαιδευτικού Οργανισμού Βόλου. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα φιλολογικού περιεχομένου καθώς και βιβλιοκριτικές σε διάφορα έντυπα, όπως στα περιοδικά Διαβάζω, Cahiers Balkaniques, Αρχείο Θεσσαλικών Μελετών, Μακρινίτσα κ.ά., και στις εφημερίδες Η Θεσσαλία, Η Καθημερινή της Κυριακής κ.ά. Στην ανθολογία των εκδόσεων Σοκόλη, Η παλαιότερη πεζογραφία μας έχει γράψει την εισαγωγή και έχει επιμεληθεί τις σελίδες που αφορούν στο έργο του διηγηματογράφου Δημοσθένη Βουτυρά. Επίσης έχει γράψει πολλές τεχνοκριτικές και κείμενα σε έντυπα εκθέσεων ζωγραφικής και σε λευκώματα καλλιτεχνών. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού Ρόπτρο του Βόλου (1993-94) και τώρα είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του πολιτιστικού περιοδικού του Δήμου Βόλου , Εν Βόλω.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Δάλλας

Γιάννης Δάλλας (Επιμέλεια)

Ο Γιάννης Δάλλας γεννήθηκε το 1924 στη Φιλιππιάδα. Είναι ποιητής, νεοελληνιστής και μεταφραστής έργων της αρχαίας γραμματείας. Σπούδασε κλασική φιλολογία στην Αθήνα. Υπηρέτησε στη μέση και στην ανώτατη εκπαίδευση (καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου). Eξέδωσε δεκατρείς ποιητικές συλλογές από τις οποίες οι δέκα πρώτες περιέχονται στη συγκεντρωτική τους επανέκδοση "Ποιήματα 1948-1988" (Νεφέλη, 1990) και οι τρεις επόμενες είναι οι: "Αποθέτης" (1993), "Στοιχεία ταυτότητας" (1999) και "Γεννήτριες" (2004). Επίσης σειρά συγκεντρωτικών μελετημάτων ("H δημιουργική δεκαετία στην ποίηση του Βάρναλη" και "Κωνσταντίνος Θεοτόκης, κριτική σπουδή μιας πεζογραφικής πορείας"), φιλολογικές εκδόσεις των πεζών του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (Διηγήματα, Oι σκλάβοι στα δεσμά τους), των συνθετικών συλλογών του K. Βάρναλη ("Σκλάβοι πολιορκημένοι" και "Tο φως που καίει") και των έργων του A. Κάλβου ("Ωδαί", "H Ιωνιάς", "Oι Ψαλμοί του Δαβίδ"). Δημοσίευσε ακόμη δύο κριτικά βιβλία γύρω από το θέμα της ποιητικής και το θέμα του κλασικισμού του Κάλβου και άλλα τέσσερα για την ποίηση του Καβάφη (από τα οποία, τα σημαντικότερα είναι τα: "Καβάφης και ιστορία" και "Ο Καβάφης και η δεύτερη σοφιστική"). Αρκετά δοκίμια που αναφέρονται σε θέματα και κείμενα της παλαιότερης, της μεσοπολεμικής και της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ("Εποπτείες A΄", 1954, "Υπερβατική Συντεχνία", 1958, "Πλάγιος λόγος", 1989, "Ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης", 1997, "Ευρυγώνια", 2000, "Μανόλης Αναγνωστάκης - Ποίηση και ιδεολογία", 2000). Tο 2002 κυκλοφόρησε στις εκδόσεις Άγρα το βιβλίο του "Σκαπτή ύλη - Από τα σολωμικά μεταλλεία". Είναι επίσης συστηματικός μεταφραστής των αρχαίων λυρικών και των Αλεξανδρινών ποιητών: "Αρχαίοι λυρικοί" ("Χορικολυρικοί", "Μελικοί", "Ελεγειακοί", "Ιαμβογράφοι"), τα "Επιγράμματα" του Καλλίμαχου και "Tα δημώδη των αρχαίων" και "Αττικά συμποτικά", 2001). Τιμήθηκε με τη διάκριση του πρώτου Κρατικού Βραβείου Κριτικής και Δοκιμίου (1987) και του Μεγάλου Βραβείου Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του (1999).

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
10 από 11
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
472
Διαστάσεις:
25x18
Βάρος:
1.125 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση