(. . .) Το βιβλίο ως κοινό εγχείρημα ανθρώπων από τόσες χώρες αναδεικνύει το γεγονός ότι ο ρατσισμός σήμερα υπάρχει πράγματι σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα όλες οι συμβολές στον τόμο αυτό αποδεικνύουν ότι, παρά την εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον κόσμο, ο ρατσισμός σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης ή της ανθρώπινης κοινωνίας, αλλά ότι, αντίθετα, είναι πολύ συγκεκριμένες οι συνθήκες που παρέχουν το απαραίτητο υπόστρωμα για την εμφάνισή του και είναι επίσης πολύ συγκεκριμένες οι πράξεις και οι παραλείψεις που επιτρέπουν την ανάπτυξη και την εξάπλωσή του. Γι` αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια όσων αντιλαμβάνονται ως επείγουσα την ανάγκη αντιμετώπισης της βαρβαρότητας του ρατσισμού και υιοθετούν στην επιστημονική τους δραστηριότητα και στη ζωή τους ανάλογη στάση και πρακτική. . .
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν, κοινωνιολόγος, συγγραφέας και σταχαστής, γεννήθηκε στο Πόζναν της Πολωνίας στις 19 Νοεμβρίου 1925. Σε ηλικία 18 ετών κατετάγη στον Ελεύθερο Πολωνικό Στρατό και πολέμησε ενάντια στη ναζιστική κατοχή. Παρέμεινε στο στρατό και μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αλλά τελικά αποστρατεύτηκε εξαιτίας της αντισημιτικής εκκαθάρισης. Ο Μπάουμαν ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στις κοινωνικές επιστήμες και το 1954 έγινε λέκτορας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Από το 1968 ζούσε στην Αγγλία. Από το 1972 μέχρι το 1990 διετέλεσε καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Λιντς. Ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια του Λιντς και της Βαρσοβίας. Η σκέψη του Μπάουμαν είχε δεχτεί επιρροές από σημαντικούς διανοούμενους του 19ου αιώνα, όπως τον Καρλ Μαρξ και τον Μαξ Βέμπερ, αλλά και του 20ού αιώνα, όπως τον Τεοντόρ Αντόρνο, τον Κορνήλιο Καστοριάδη και τον Εμανουέλ Λεβινάς. Ο Μπάουμαν πίστευε ότι η κοινωνιολογία είναι υπόθεση ηθική: "Το να σκεφτόμαστε κοινωνιολογικά σημαίνει ότι καταλαβαίνουμε περισσότερο τους ανθρώπους γύρω μας, κατανοούμε τις ελπίδες τους και τις επιθυμίες τους, τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους". Τιμήθηκε με τα βραβεία European Amalfi Prize for Sociology & Social Sciences (1990) και Adorno (1998). Έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιανουαρίου 2017.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Donaldo Macedo είναι καθηγητής αγγλικών και διακεκριμένος καθηγητής φιλολογικών σπουδών και παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη των Η.Π.Α.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Παναγιώτα Γούναρη είναι βοηθός καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη των Η.Π.Α.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
O Edward W. Said (1935-2003) διετέλεσε επίτιμος καθηγητής ανθρωπιστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου και δίδαξε αγγλική και συγκριτική λογοτεχνία μετά το 1963. Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1935 και σπούδασε στο Κάιρο, τη Μασσαχουσέτη και τα Πανεπιστήμια του Princeton και του Harvard. Επισκέπτης καθηγητής συγκριτικής λογοτεχνίας στο Harvard, συνεργάτης του Κέντρου Ανώτατων Σπουδών και επισκέπτης καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, o Said ήταν επισης διευθυντής του περιοδικού "Arab Studies Quarterly", μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Νέας Υόρκης, της Ακαδημίας Φιλολογικών Σπουδών και του Pen Club.Τιμήθηκε με τα βραβεία Bowdoin και Lionel Trilling. Κορυφαία έργα του θεωρούνται οι πολιτισμικές μελέτες "Οριενταλισμός" και "Κουλτούρα και ιμπεριαλισμός" (και τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νεφέλη), όπου ο στοχαστής αναλύει τους ψευδαισθητικούς μύθους που καλλιέργησαν οι αποικιοκράτες για τους αποικιοκρατούμενους και τις ρίζες των στερεοτύπων περί Ανατολής που αναπαράγονται στη Δύση. Άλλα έργα του είναι τα "Joseph Conrad and the fiction of autobiography", "Beginnings", "The question of Palestine", "Literature and society", "The world, the text, the critic", "After the last sky", "Blaming the victims", "Musical elaborations", "Διανοούμενοι και εξουσία" (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Scripta) η αυτοβιογραφία του "Χωρίς πατρίδα" (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παρατηρητής) και τα δοκίμιά του για τον εκπατρισμό "Reflections on exile and other essays".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Donaldo Macedo είναι καθηγητής αγγλικών και διακεκριμένος καθηγητής φιλολογικών σπουδών και παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη των Η.Π.Α.
Η Παναγιώτα Γούναρη είναι βοηθός καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη των Η.Π.Α.
H Kενιζέ Mουράτ (Kenize Mourad) γεννήθηκε το 1939 στο Παρίσι. Σπούδασε ψυχολογία και κοινωνιολογία στη Σορβόννη. Πέρασε μεγάλο διάστημα της ζωής της στην Iνδία και στο Πακιστάν. Tο 1965 άρχισε να εργάζεται σαν ελεύθερη ρεπόρτερ. Aπό το 1970 ώς το 1983 συνεργαζόταν με το περιοδικό Nουβέλ Oμπσερβατέρ, σαν ειδική στα ζητήματα της Mέσης Aνατολής και της Iνδίας. Aναλάμβανε συνήθως πολεμικές ανταποκρίσεις και κάλυψε κυρίως τις επαναστάσεις στο Iράν και στην Aιθιοπία, καθώς και τους πολέμους του Λιβάνου. Tο 1983 εγκατέλειψε το περιοδικό για ν΄ αφοσιωθεί στη συγγραφή. Tο πρώτο της μυθιστόρημα, Tης νεκρής πριγκίπισσας (1988), σημείωσε καταπληκτική επιτυχία. Tο δεύτερο, O κήπος του Mπανταλπούρ (1998), συνεχίζει ουσιαστικά την αφήγηση του πρώτου. Και τα δύο κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα