Η οργάνωση της αφήγησης στου Βυζαντινούς Ιστορικούς της Αλώσεως του 1453 μ.Χ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η οργάνωση της αφήγησης στου Βυζαντινούς Ιστορικούς της Αλώσεως του 1453 μ.Χ

Βυζαντινές πραγματείες Νο 1

Ιωάννα Τζίφα

27.00€ -22% 21.06€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789606124051

  • Κατηγορίες:

    Ιστορία , Βυζάντιο

  • Έτος κυκλοφορίας

    2022

  • Εκδότης

    Γρηγόρη

Οι σύγχρονες θεωρίες της Λογοτεχνίας διόλου ή ελάχιστα έχουν αξιοποιηθεί έως τώρα από τους μελετητές της Βυζαντινής Λογοτεχνίας. Ιδιαιτέρως σε ό, τι αφορά στα είδη της ιστοριογραφίας και της χρονογραφίας η έρευνα στρεφόταν σχεδόν αποκλειστικά ή στην κριτική των κειμένων ή στη διερεύνηση των πηγών τους ή στην αξία τους ως πηγών ιστορικού χαρακτήρα ή ακόμα στη χρησιμότητά τους για την ανάδειξη όψεων και πτυχών του ιδιωτικού και δημοσίου βίου των Βυζαντινών. Το παρόν βιβλίο, με το οποίο εγκαινιάζεται η σειρά Βυζαντινές Πραγματείες των εκδόσεων «Γρηγόρη», συνιστά σημαντική συμβολή στη μελέτη της βυζαντινής ιστοριογραφίας της ύστερης περιόδου υπό το πρίσμα των σύγχρονων θεωριών της αφήγησης. Αντικείμενο της συγκριτικής αυτής αφηγηματολογικής ανάλυσης αποτελεί το αδιαμφισβήτητης αξίας, τόσο για την επιστήμη της Ιστορίας όσο και για την επιστήμη της Φιλολογίας, έργο των τεσσάρων Βυζαντινών ιστορικών (Λαονίκου Χαλκοκονδύλη, Μιχαήλ Δούκα, Γεωργίου Σφρατζή και Μιχαήλ Κριτόβουλου), οι οποίοι αφηγούνται την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 μ.Χ. από τον Μωάμεθ Β’.

Κωνσταντίνος Δ. Σ. Παΐδας

Κωνσταντίνος Δ. Σ. Παΐδας (Πρόλογος)

Ο Κωνσταντίνος Παΐδας γεννήθηκε το 1974. Σπούδασε ελληνική φιλολογία (Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία) στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Έχει συνεργαστεί με έγκυρα επιστημονικά περιοδικά (Σύμμεικτα, Βυζαντιακά, Βυζαντινά, Εκπαίδευση και Επιστήμη, Ελληνικά, Νέα Εστία, Μολυβδο-κονδυλο-πελεκητής, Παρνασσός) και έχει δημοσιεύσει μελέτες που αφορούν στη βυζαντινή ιστοριογραφία και χρονογραφία, στη βυζαντινή ρητορική, στην πολιτική θεωρία των Βυζαντινών, στο βυζαντινό δίκαιο, στη δημώδη βυζαντινή λογοτεχνία και στη νεοελληνική λογοτεχνία. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας και της Ελληνικής Επιτροπής της Association Internationale des Etudes Byzantines. Κατά το παρελθόν έχει διδάξει Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι Λέκτορας της Βυζαντινής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ιωάννα Τζίφα (Συγγραφέας)

Η Ιωάννα Τζίφα γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Κλασικής Φιλολογίας, βραβείο Ray Ritten). Μετά τη λήψη του πτυχίου της συνέχισε στο ίδιο Τμήμα με μεταπτυχιακές σπουδές A’ και Β’ κύκλου στο επιστημονικό πεδίο της Βυζαντινής Φιλολογίας. Τον Μάιο του 2019 υποστήριξε δημόσια ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής τη διδακτορική της διατριβή, η οποία εγκρίθηκε ομοφώνως με τον βαθμό «Άριστα». Κατά την τρέχουσα περίοδο, διδάσκει Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ενώ στο παρελθόν δίδαξε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι μέλος της Ελληνικής Επιτροπής της Association Internationale des Études Byzantines και της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό Εξώφυλλο
Σελίδες:
400
Διαστάσεις:
17x24
Βάρος:
0.883 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση