Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603439974
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Ψυχολογία | Ψυχανάλυση , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται ένα πολύ επίκαιρο και επίμαχο για την Παιδαγωγική και την Εκπαίδευση θέμα, την Ομαδοσυνεργατική Διδασκαλία και Μάθηση. Πρόκειται για μια θεωρητική μελέτη που αποσκοπεί να αναδείξει το ομαδοσυνεργατικό κίνημα, ως μια βασική συνιστώσα καινοτομίας για το σχολείο του 21ου αιώνα. Ένα κίνημα που επιδιώκει να βγάλει το σχολείο από το αδιέξοδο και το τέλμα που βρίσκεται, να δημιουργήσει μια νέα σχολική κουλτούρα, η οποία στηρίζεται σε διαφορετικές αρχές και αξίες, απαραίτητες για το μελλοντικό πολίτη, εδραιώνοντας το σχολείο του αύριο και όχι του χθες. Σ` αυτή τη μονογραφία επιχειρείται ο εννοιολογικός προσδιορισμός των συνηθέστερα χρησιμοποιούμενων όρων, εξετάζεται το ζήτημα της μετάβασης από την παραδοσιακή τάξη στην ομαδοσυνεργατική, γίνεται ιστορική αναδρομή του κινήματος, τεκμηριώνεται η αναγκαιότητά του, παρουσιάζονται οι βασικές επιδιώξεις, ο ρόλος του εκπαιδευτικού, καθώς και τα κυρίαρχα μοντέλα ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και μάθησης, αναπτύσσονται οι επιστημολογικές απόψεις και διαφοροποιήσεις, τα οφέλη και τέλος οι στάσεις των εκπαιδευτικών για την ομαδοσυνεργατική προσέγγιση.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ν. Τερζής είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.
Με ενδιαφέροντα γύρω από ζητήματα της Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς και με όψεις Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Συγκριτικής Παιδαγωγικής, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ελληνική εκπαίδευση στην ευρύτερη Βαλκανική κατά την οθωμανική περίοδο, δραστηριότητα που συνδέεται και με την παρουσία του στην Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (1997-2007).
Ο Αχιλλέας Γ. Καψάλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Διδακτικής.
Ο Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης είναι ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και από το 1975 καθηγητής της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνονται στους τομείς Σχολική Παιδαγωγική, Διδακτική Έρευνα, Εκπαίδευση-Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.