Εκτεταμένη και τολμηρή, η τοιχογραφική σύνθεση του Γιώργου Κόρδη (γ. 1956) σε ζωφόρο στον τρίτο όροφο του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, αποτελεί μια σύγχρονη εικαστική πρόταση. Αξιοποιώντας το ύφος της θρησκευτικής εικονογραφίας, χωρίς να μιμείται εξωτερικά και μόνον τύπους της, θέτει στην υπηρεσία της αφήγησής του χρωματολόγιο που κατάγεται από την πολυγνώτεια αρχαία λιτή κλίμακα. O ζωγράφος εικονουργεί επεισόδια της Οδύσσειας, τα οποία υπομνηματίζονται στο κάτω μέρος της ζωφόρου με το κεφαλαιογράμματο ομηρικό κείμενο, που την περιτρέχει από την αρχή έως το τέλος της παράστασης. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται απολύτως σύμφωνο με τον χώρο της μόνιμης πλέον φιλοξενίας του έργου. Συνομιλεί εδώ με τη συγκεκριμένη εκδοχή της μονόχρωμης αρχιτεκτονικής της Φιλοσοφικής Σχολής, ενός κτηρίου σχεδιασμένου από τη δεκαετία του 1960. Επιπλέον, το φωτίζει και το αναδεικνύει: σχηματοποιημένες φόρμες, κινημένες χειρονομίες, μανιεριστικές επιμηκύνσεις, μικρογραφικές λεπτομέρειες, όλα συντίθενται αρμονικά και ρυθμολογημένα.
Γεώργιος Δ. Κόρδης (Ζωγράφος)
Ο Γιώργος Κόρδης γεννήθηκε στη Μακρυρράχη Φθιώτιδας το 1956. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979), ενώ παράλληλα έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής και βυζαντινής εικονογραφίας. Μελέτησε συστηματικά την ιστορία και αισθητική της βυζαντινής ζωγραφικής και από το 2003 είναι λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (εικονογραφία: θεωρία και πράξη). Συνέχισε τις σπουδές του στις Καλές Τέχνες στη Βοστόνη των ΗΠΑ (School of the Museum of Fine Arts of Boston, 1987-1989). Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο Έλληνα χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη, που τον μύησε στον κόσμο της χαρακτικής τέχνης και κυρίως της χαλκογραφίας.
Από το 1993 ως το 1997 προσέγγισε εικονογραφικά τα λογοτεχνικά κείμενα του Αλ. Παπαδιαμάντη και άλλων Ελλήνων λογοτεχνών (Κόντογλου, Καρκαβίτσα, Μωραϊτίδη), καθώς και λαϊκά παραμύθια της Κύπρου. Παράλληλα ασχολήθηκε με την έκδοση συλλεκτικών βιβλίων.
Από το 1990 ασχολείται συστηματικά με τη διδασκαλία της βυζαντινής ζωγραφικής οργανώνοντας σειρές μαθημάτων και καλοκαιρινά σεμινάρια.