Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789600317404
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Με τη βοήθεια μιας μαμής που είχε διδαχτεί την τέχνη της στο μαιευτήριο του Οτέλ-Ντιε στο Παρίσι, όταν ήταν διευθύντρια η περίφημη Λουίζ Μπουρζουά, η συμπαθέστατη κυρία Ποκλέν, το γένος Κρεσέ, γέννησε το πρώτο της τέκνο, ένα πρόωρο γένους αρσενικού, στις 13 Ιανουαρίου του 1622. Πενήντα χρόνια αργότερα η γυναίκα του φρόντισε να σκεπάσει τον τάφο με πέτρινη πλάκα και παρήγγειλε να φέρουν στο νεκροταφείο εκατό δεμάτια ξύλο για να ζεσταίνονται οι άστεγοι. Μόλις κρύωσε ο χειμώνας, μια τεράστια φωτιά άρχισε ν΄ ανάβει πάνω στην πλάκα. Με τη θερμότητα η πέτρα ράγισε και έγινε κομμάτια. Ο χρόνος σκόρπισε τα συντρίμμια της και όταν, ενενήντα χρόνια αργότερα, οι κομισάριοι της Γαλλικής Επανάστασης έφτασαν με το σκοπό να ξεθάψουν το σώμα του Ζαν-Μπατίστ Μολιέρου για να το μεταφέρουν σ΄ ένα μαυσωλείο, κανένας δεν μπόρεσε να τους υποδείξει με βεβαιότητα το μέρος όπου είχε ταφεί. Και παρόλο που τα λείψανα βγήκαν πράγματι από τη γη και μεταφέρθηκαν σ΄ ένα μαυσωλείο, κανένας δεν μπόρεσε ν΄ αποφανθεί μετά βεβαιότητος ότι τα λείψανα αυτά ήταν πράγματι του Μολιέρου. Είναι πολύ πιθανό οι τιμές ν΄ αποδόθηκαν σε κάποιον άγνωστο.
Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ (1891-1940) είναι ένας από τους σημαντικότερους νεότερους δραματουργούς της Ρωσίας. Το έργο του διακρίνεται για την καυστική του σάτιρα και το διεισδυτικό του χιούμορ. Σπούδασε ιατρική, αλλά σύντομα αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Ήδη από τα πρώτα του έργα, τις συλλογές διηγημάτων "Διαβολιάδα" και "Τα μοιραία αυγά" (1925), εξέφρασε την αντίθεσή του στη σοβιετική πραγματικότητα.
Ανάμεσα στα πιο σημαντικά έργα του συμπεριλαμβάνονται και τα παρακάτω: "Η λευκή φρουρά" (1925), "Η καρδιά του σκύλου" (1925), "Το διαμέρισμα της Ζόικας" (1926), "Ο καλπασμός" (1928) "Το πορφυρό νησί" (1928) "Ο Μολιέρος" (1936), "Οι τελευταίες ημέρες" (θεατρική διασκευή 1940), "Μαύρο χιόνι" (ανολοκλήρωτο) και "Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα", το οποίο ο συγγραφέας ξεκίνησε να γράφει το 1928 και το επεξεργαζόταν ως το θάνατό του.
Το έργο του Μπουλγκάκοφ συνδέεται στενά με την ανανέωση του σοβιετικού θεάτρου, ιδιαίτερα μετά το 1955, ενώ η επίδρασή του στη σοβιετική λογοτεχνία υπήρξε τεράστια. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ειρήνη Λεβίδη υπήρξε σύντροφος και στενή συνεργάτις του σκηνοθέτη και ηθοποιού Λευτέρη Βογιατζή (1944-2013), στην Εταιρεία Θεάτρου "Σκηνή" (την οποία ίδρυσε το 1981, μαζί με τους Βασίλη Παπαβασιλείου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Άννα Κοκκίνου, Δημήτρη Καταλειφό και Τάσο Μπαντή, και στη συνέχεια στη "Νέα Σκηνή" που τη διαδέχτηκε, το 1988, μετά την αποχώρηση όλων των υπόλοιπων). Μετά το θάνατο του συντρόφου της, το 2013, είναι σήμερα πρόεδρος, διευθύνουσα σύμβουλος και καλλιτεχνικά υπεύθυνη της Νέας Σκηνής και του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων που έχει πάρει το όνομά του. Έχει επιμεληθεί τις εκδόσεις των παραστάσεων της Νέας Σκηνής, με πλούσιο περιεχόμενο (και, συνήθως με ολόκληρο το κείμενο των έργων), ενώ παράλληλα εργάστηκε ως μεταφράστρια/επιμελήτρια θεατρικών, κινηματογραφικών και μουσικών εκδόσεων. Το 1997 εκδόθηκε το βιβλίο της "Κολοκύθια με τη ρίγανη" (εκδ. Libro), με 78 απλές συνταγές εμπνευσμένες από την παραδοσιακή Ελληνική γεύση, τη μεσογειακή και τη βαλκανική κουζίνα.