Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608219342
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Είναι άραγε οι ιδέες ολοκληρωτικά δέσμιες των πολιτισμικών, κοινωνικών και ιστορικών ντετερμινισμών τους; Μπορούν άραγε να απελευθερωθούν από αυτούς; Είναι άραγε το πνεύμα ολοκληρωτικά δέσμιο των κατεστημένων ιδεών; Πώς, τότε, γίνεται να εμφανίζονται και να διαδίδονται καινούργιες ιδέες; Πώς μια κουλτούρα επιτρέπει την ανάπτυξη μιας ιδέας που θα την καταστρέψει; Ο τέταρτος αυτός τόμος της Μεθόδου είναι η συνέχεια της Γνώσης της γνώσης, έργο στο οποίο εξετάστηκε η ιδέα από τη σκοπιά του ανθρωπίνου πνεύματος / εγκεφάλου (ανθρωπολογία της γνώσης). Αυτός ο τόμος εξετάζει την ιδέα, πρώτα από πολιτισμική και κοινωνική σκοπιά (οικολογία των ιδεών) και στη συνέχεια από τη σκοπιά της αυτονομίας / εξάρτησης του κόσμου των ιδεών (νοόσφαιρα) και της οργάνωσης των ιδεών (νοολογία).
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Εντγκάρ Μορέν, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας, γεννήθηκε το 1921 στο Παρίσι από γονείς εβραϊκής καταγωγής που έζησαν πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Αργότερα, το 1951, διαγράφτηκε από το ΚΚ λόγω της κριτικής του στάσης και αναδείχθηκε σε οξυδερκή και συνεπή επικριτή του σταλινικού ολοκληρωτισμού. Έκτοτε αφοσιώθηκε στο επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, παραμένοντας ωστόσο στον χώρο της Αριστεράς και παίρνοντας θέση απέναντι σε όλα τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Το 1957 ίδρυσε, μαζί με τον Κώστα Αξελό και άλλους, το περιοδικό Arguments. Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν τα ακόλουθα έργα του Εντγκάρ Μορέν: Αφήνοντας τον εικοστό αιώνα (Ροές, 1987), Να σκεφτούμε την Ευρώπη (Εξάντας, 1991), Έρωτας – Ποίηση – Σοφία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1997), Μια πολιτική πολιτισμού (Νέα Σύνορα, 1997), Κοινωνιολογία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1998), Τα δαιμόνιά μου (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1999), Το καλοφτιαγμένο κεφάλι (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2000), Η ανθρώπινη φύση: το χαμένο παράδειγμα (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2000), Οι εφτά γνώσεις κλειδιά για την παιδεία του μέλλοντος (Εκδόσεις του Εικοστού πρώτου, 2001)· Η Μέθοδος, 3. Η γνώση της γνώσης (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2001)· Η Μέθοδος, 4. Οι ιδέες (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2005)· Η Μέθοδος, 5. Η ανθρωπινότητα της ανθρωπότητας – Η ανθρώπινη ταυτότητα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2005)· Ευρώπη: Πολιτισμός και βαρβαρότητα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2006)· Ο νεωτερικός κόσμος και το εβραϊκό ζήτημα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2007). Άλλα έργα του: L’homme et la mort (Seuil, 1951)· Le Cinéma ou l’Homme imaginaire (Éditions de Minuit, 1956)· Autocritique (Seuil, 1959)· L’ Esprit du temps (Éditions Grasset-Fasquelle, τ. Α΄, 1962, τ. Β΄, 1976)· De la nature de l’URSS (Fayard, 1983) κ.λπ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Θοδωρής Τσαπακίδης γεννήθηκε το 1970 στις Βρυξέλλες από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες. Ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, οχτώ χρονών. Μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στην Πάτρα. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ασχολήθηκε με τη λογοτεχνική μετάφραση και το θέατρο και στη συνέχεια με τη διδασκαλία στη μέση εκπαίδευση. Έχει μεταφράσει θεωρητικά κείμενα για το θέατρο, φιλοσοφικά και επιστημονικά έργα, και λογοτεχνία (Γκόρντιμερ, Μπάρι, Οζ, Κινάρ, Μανσέτ, Χάισμιθ, Τ. Μπενακουίστα, κ.ά.). Έχει γράψει θεατρικά έργα και έχει εκδώσει ποίηση ("Ο τρίτος από αριστερά κωπηλάτης", Ροές, 2003, "Ουρανός δωματίου", Σοκόλη, 2017), ένα μυθιστόρημα ("Belladonna", Βιβλιοπέλαγος, 2001) και ένα παραμύθι ("Ο πρίγκιπας της Μένουα", Ροές, 2005). Αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό τύπο για πολιτιστικά θέματα (Left.gr, Commonality.gr, Bookpress.gr, κ.ά.) και κάνει εκπομπή στο ραδιόφωνο (Γιαξεμπόρε /Μεταδεύτερο).