Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789601408132
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στο βιβλίο Η Μεγάλη Αυταπάτη περιγράφεται με θάρρος, τιμιότητα, αλλά και με εμβρίθεια και διορατικότητα, η παγκόσμια οικονομική πολιτική από έναν εξαιρετικό γνώστη της. Ο φημισμένος οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Τζόζεφ Ε. Στίγκλιτζ πέρασε εφτά χρόνια στην Ουάσιγκτον, υπηρετώντας ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου Κλίντον και ως επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ιδιαίτερα ανήσυχος για τη δοκιμασία των αναπτυσσομένων εθνών, απογοητευόταν όλο και περισσότερο καθώς έβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους μείζονες θεσμούς να θέτουν τα συμφέροντα της Γουόλ Στριτ και της χρηματοοικονομικής κοινότητας υπεράνω των φτωχότερων εθνών. Ο Στίγκλιτζ παρακολούθησε εκ των έσω τα περισσότερα από τα μείζονα οικονομικά γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένης της ασιατικής οικονομικής κρίσης και της μετάβασης των πρώην σοβιετικών οικονομιών, καθώς και τη διαχείριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Έβλεπε τους ιθύνοντες να μένουν προσκολλημένοι σε ξεπερασμένα οικονομικά μοντέλα και να χρησιμοποιούν τα δόγματα της «συναίνεσης της Ουάσιγκτον», τα οποία βασίζονταν στα μοντέλα αυτά, για να σχεδιάσουν πολιτικές που είχαν καταστροφικά αποτελέσματα. Επίσης, ανακάλυψε μέσα στους μείζονες θεσμούς της παγκοσμιοποίησης μία επιζήμια τάση μυστικοπάθειας, η οποία καθιστά τα σφάλματα ακόμα πιο βαριά και συγχρόνως εμποδίζει μια θετική αλλαγή.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Κώστας Ι. Μελάς είναι διδάκτορας (Ph.D) του τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Διεθνή Νομισματικά. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου (MSC) του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του ιδίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στο Διεθνές και Διαπεριφερειακό Εμπόριο. Πτυχιούχος της Σχολής Οικονομίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας (Ιταλίας), με ειδίκευση την Αγροτική Ανάπτυξη. Διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νομισματική Θεωρία και Πολιτική, Θεωρία Οικονομικής Πολιτικής και Παγκοσμιοποίηση και Διεθνής Ανταγωνισμός.
Επίσης διδάσκει στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Παγκοσμιοποίηση της Οικονομίας και Διεθνή Χρηματοοικονομική. Είναι σύμβουλος Διοίκησης της Εμπορικής Τραπέζης. Τα τελευταία δέκα χρόνια διετέλεσε Διευθυντής του Επιμορφωτικού Τραπεζικού Ινστιτούτου διδάσκοντας παράλληλα Διεθνή Τραπεζική, Τραπεζική Χρηματοοικονομική Διοικητική και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις.
Έχει διατελέσει σύμβουλος στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης.
Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατικής Εταιρείας και μέλος διαφόρων επιστημονικών και κοινωνικών οργανώσεων.
Ο καθηγητής Joseph E.Stiglitz στην εκατοστή πρώτη απονομή Νόμπελ κέρδισε το βραβείο Οικονομικών. O Joseph E.Stiglitz είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Τραπέζης (World Bank). Παραιτήθηκε διότι διαφώνησε με την πολιτική που ακολουθούν οι πλούσιες χώρες απέναντι στις φτωχές. Ήταν μέλος και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων (Council of Economic Advisors) της κυβέρνησης Clinton και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Princeton για έντεκα χρόνια (1979-1988). Διορίσθηκε καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Yale το 1969, όταν ήταν μόλις 26 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα