Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789606740671
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Μια από τις τραγικότερες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ήταν ο Δεκέμβριος του 1944, που έμεινε στη μνήμη όσων την έζησαν ως "Τα Δεκεμβριανά". Επί έναν και πλέον μήνα η, μόλις απελευθερωμένη από τη γερμανική κατοχή, Αθήνα είχε μετατραπεί σε θέατρο πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τις κυβερνητικές και βρετανικές δυνάμεις. Ήταν μια μάχη τόσο άγρια και ανελέητη που ακόμη και σήμερα προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους Έλληνες εκδήλωσαν τόσο μίσος εναντίον Ελλήνων.
Στον τόμο αυτόν των "Μεγάλων Μαχών" διερευνώνται με νηφαλιότητα όλα τα ιστορικά στοιχεία με σκοπό την εξαγωγή ενός αντικειμενικού συμπεράσματος όσον αφορά τα αίτια και τις αφορμές του δράματος.
Οι συγγραφείς αναλύουν διεξοδικά τη Μάχη των Αθηνών, επεξηγούν τη στρατηγική των αντιπάλων και τα αποτελέσματά της και αναδεικνύουν το αγεφύρωτο ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών το οποίο οδήγησε στη μοιραία σύγκρουση. Επιπλέον παρουσιάζεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, η οποία διέψευσε με οικτρό τρόπο τις ελπίδες για ειρήνη, στη σωστή της βάση. Η προσέγγιση αυτή όμως δεν θα ήταν επιστημονικά άρτια εάν η γενιά εκείνης της εμφύλιας σύγκρουσης δεν κατέθετε την άποψή της. Γι` αυτό τον λόγο στο βιβλίο φιλοξενούνται συγκλονιστικές μαρτυρίες βετεράνων μαχητών των Δεκεμβριανών και από τις δύο πλευρές.
Τα κείμενα εμπλουτίζονται με αποκαλυπτικά ντοκουμέντα, σπάνιες φωτογραφίες, πρωτότυπους χάρτες, καθώς και εξαιρετικές αναπαραστάσεις στολών του Γιάννη Μυλωνά, ειδικού ενδυματολόγου-οπλογνώστη του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.
Ο Νίκος Γιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Το 1996 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι επίσης πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Μεταξύ των ετών 2001-2010 διετέλεσε αρχισυντάκτης στο περιοδικό "Μεγάλες Μάχες" των εκδόσεων Περισκόπιο καθώς και διευθυντής σύνταξης στις μονογραφίες των εκδόσεων. Είναι ειδικός στη στρατιωτική ιστορία.
Έχει συγγράψει 200 άρθρα και εννέα βιβλία ιστορικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων και το βιβλίο "Πόσο Αλήθεια Γνωρίζουμε το 1940;" που έχει εκδοθεί από τις Εκδόσεις Historical Quest.
Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως σύμβουλος στην τηλεοπτική εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος Θ. Παπαδημητρίου μεγάλωσε και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει σπουδές Νομικής, Πολιτικής-Διοικητικής Επιστήμης και Παιδαγωγικών, με διδακτορική διατριβή στην οργάνωση του κράτους.
Έχει εργαστεί, ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, ως δικηγόρος και ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ μετά την είσοδο, εκπαίδευση και επιτυχή αποφοίτησή του από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης) ως στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, ως (πρώτος απόφοιτός της) Διευθυντής της Εθνικής Σχολής και, σήμερα, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ως εμπειρογνώμονας Δημόσιας Διοίκησης, έχει εστιάσει ιδιαίτερα σε θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οποία έχει αναπτύξει σε άρθρα του και σε συνέδρια, ενώ παράλληλα έχει διδάξει διοικητική-οργανωτική θεωρία, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και νομιμότητα-διαφάνεια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και σε μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά τμήματα. Επιπλέον, ως ενεργός πολίτης, υπήρξε για χρόνια συνδικαλιστικό στέλεχος (ένωση αποφοίτων ΕΣΔΔΑ, ομοσπονδία συλλόγων Υπουργείου Εσωτερικών) και δραστήριο μέλος της οικείας επιστημονικής κοινότητας (Διοικητικού Επιμελητηρίου-ΔΕΕ), της οποίας σήμερα είναι εκλεγμένος για δεύτερη φορά, πρόεδρος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ιάσονας Χανδρινός είναι υποψήφιος διδάκτορας ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα