Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600356045
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Περηφανευόμαστε για τη μνήμη, ποτέ για τη λήθη...
Κορυφαίος θεατρολόγος και δοκιμιογράφος, ο Georges Banu δεν έπαψε επί δεκαετίες να διασώζει στα βιβλία του την εύθραυστη μνήμη του θεάτρου.
Σε αυτό το `θραυσματικό` δοκίμιο ο συγγραφέας μετέρχεται τη φόρμα του αφορισμού για να αναστοχαστεί με διεισδυτική ματιά την έννοια της λήθης, τη λησμονιά, όχι ως το φυσικό εχθρό της μνήμης, αλλά ως μια δημιουργική διαδικασία: ως την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.
`Ψιχία δοκιμίου` για τη λήθη βασισμένα σε μνήμες από το θέατρο (Ibsen, Chekhov, Stanislavski, Brook, Vitez, Theatre de Complicite, Beckett), αλλά και από τις άλλες τέχνες, τη φιλοσοφία, καθώς και από τις προσωπικές αναμνήσεις και την καθημερινή ζωή.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1958. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία (DEA υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Ασδραχά και της Ελέν Αρβελέρ, Paris I-Sorbonne) και την κοινωνική ανθρωπολογία (Laboratoire d΄ anthropologie et de sociologie comparee, Paris X-Nanterre, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, μεταπτυχιακός υπότροφος στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου). Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (1987-1989), ως αρχισυντάκτης του περιοδικού "National Geographic" (1998-2001), ως υπεύθυνος του τμήματος εκδόσεων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (2001-2003), ως επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής έργων κοινωνικής θεωρίας και ανθρωπιστικών επιστημών. Υπήρξε σύμβουλος της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου (2003-2005) και από το 2006 συνεργάζεται με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.