Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600223446
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) βρίσκεται εν μέσω μιας διαδικασίας μεταρρύθμισης του θεσμικού του πλαισίου, με έμφαση στο μηχανισμό λήψης των αποφάσεων. Οι λόγοι της μεταρρυθμιστικής αυτής προσπάθειας αφορούν περισσότερες πτυχές της λειτουργίας του ΟΣΕΠ: ξεκινούν από την κοινή σε κάθε διεθνή θεσμό ανάγκη περιοδικής επανεξέτασης των υφιστάμενων μηχανισμών και φτάνουν μέχρι την ανάγκη για προσαρμογή σε αλλαγές που συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον, το οποίο ασκεί αντίκτυπο στον ρόλο του ΟΣΕΠ και στη θέση του στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου και πέραν αυτής. Το εγχείρημα της θεσμικής μεταρρύθμισης του ΟΣΕΠ καθίσταται περισσότερο πιεστικό αλλά και δυσχερές εκ του προσθέτου λόγου ότι ο Οργανισμός απαρτίζεται από ετερόκλητα κράτη μέλη, με διαφορετικές σκοπιές και μεθόδους αντιμετώπισης της περιφερειακής συνεργασίας. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το Μάρτιο του 2006. Είναι επίσης Γενικός Διευθυντής στο Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ). Κατέχει Β.Α. στα γνωστικά αντικείμενα «Πολιτική Επιστήμη» και «Ιστορία» από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley και τους τίτλους του Μ.Α. και του Ph.D. στις Διεθνείς Σχέσεις από το Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts. Έχει εκτελέσει καθήκοντα Εδικού Συμβούλου στο Υπουργείο Εξωτερικών (2004-2006). Επίσης ήταν ερευνητής (Senior Research Fellow) στο Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics and Political Science (2003-2004), στο Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Παρίσι, 2001-2003) και στο Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (Παρίσι, 1999-2001). Από το 1996 έως το 1999 κατείχε τη θέση του Υποδιευθυντή στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Είναι Επιμελητής (Associate Editor) στο Journal of Southeast European and Black Sea Studies και Διευθυντής της σειράς Κείμενα Πολιτικής Ξενοφών που εκδίδεται από τις εκδόσεις Παπαζήση. Επίσης, είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του European Studies Institute, που εδρεύει στη Μόσχα.
Ο Ιωάννης Στριμπής είναι πτυχιούχος Νομικής (Πανεπιστήμιο Αθηνών), κάτοχος πτυχίου DΕΑ στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, κάτοχος πτυχίου DESS στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (Πανεπιστήμιο Paris I-Pantheon). Είναι νομικός σύμβουλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου (2003-2009) και νομικός σύμβουλος της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (1999-2003).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα