Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789607498052
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Περιέχονται οι εισηγήσεις:
A` H Διπλή Μαρτυρία των Περιηγητών
I. Η αφήγηση
- Λουκία Δρούλια, "Η οθωμανική ανατολή των περιηγητών"
II. Η εικόνα
- Αφροδίτη Κούρια, "Η εικαστική άποψη του περιηγητισμού"
- Ευγενία Δρακοπούλου, "Η πρόσληψη στην Ανατολή της δυτικής εικόνας"
Β΄ Η Λευκάδα στον Καθρέπτη της Περιήγησης
- Δημήτριος Λούπης, "Η Λευκάδα στην οθωμανική γεωγραφία και περιήγηση"
- Γιώργος Τόλιας, "Η Λευκάδα του 16ου αι. στα βιβλία των νησιών και στους πορτολάνους"
- Ιόλη Βιγγοπούλου, "Η βενετοκρατούμενη Λευκάδα στους περιηγητές"
- Ράνια Παλυκανδριώτη, "Η εξέλιξη του περιηγητικού κειμένου και το παράδειγμα της Λευκάδας από τους Βενετούς ως την Ευρώπη"
Ο Γιώργος Τόλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι Διευθυντής Ερευνών στο
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (1993), έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα γύρω από την πρόσληψη του ελληνικού χώρου, την ιστορία της αρχαιολογίας και των ελληνικών σπουδών, την ιστορία της χαρτογραφίας και της γεωγραφικής σκέψης.
Η Λουκία Δρούλια, απόγονος της παλιάς οικογένειας πολιτικών των Ζαΐμη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Σορβόννη, με θέμα τα φιλελληνικά κείμενα στην περίοδο του Αγώνα. Ερευνήτρια από το 1960 στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών (ΚΝΕ), του οποίου διετέλεσε διευθύντρια (1981-1996). Δίδαξε αρχειονομία και ιστορία της γραφής στη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας της Χριστιανικής Ένωσης Νεανίδων (ΧΕΝ) Αθηνών και νεότερη ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1987). Είχε συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ήταν υπεύθυνη σε ερευνητικά προγράμματα.
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούν την κοινωνία και την παιδεία στην περίοδο του νεοελληνικού Διαφωτισμού και στον 19ο αι., το κίνημα του φιλελληνισμού στον 19ο αι., την ιστορία του ελληνικού βιβλίου και των ελληνικών βιβλιοθηκών (15ος-20ός αι.), την ξενόγλωσση περιηγητική λογοτεχνία στη ΝΑ Ευρώπη και τη ΝΑ Μεσόγειο (15ος-19ος αι.), την ιστορία του ελληνικού Τύπου (1784-20ός αι.).
Έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιουλίου 2019.
Ο Δημήτρης Λούπης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1969. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι μελέτες του επικεντρώνονται στην οθωμανική γεωγραφία, χαρτογραφία και περιήγηση. Μεταξύ των δημοσιεύσεων του βρίσκονται: Εβλιά Τσελεμπί, Οδοιπορικό στην Ελλάδα (1668-1671), Πελοπόννησος, νησιά Ιονίου, Κρήτη, νησιά Αιγαίου, εισαγωγή-μετάφραση από τα τουρκικά-σημειώσεις Δ. Λούπης (Αθήνα, Εκάτη 1999). Ως μέλος της συντακτικής ομάδας συμμετείχε στην έκδοση του τουρκο-ελληνικού λεξικού Turkce-Yunanca Sozluk (Αθήνα: Κέντρο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού,
Ο Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα και σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, λυκειάρχης και σχολικός σύμβουλος.
Υπήρξε μέλος της επιτροπής κρίσεως για τα βιβλία "Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας" για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δίδαξε νεοελληνική γλώσσα στα ΠΕΚ της Μυτιλήνης και της Χαλκίδας. Ως γραμματέας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων, για πολλά χρόνια είχε τη φροντίδα για την έκδοση των περιοδικών "Φιλολογική" και "Σεμινάριο". Ήταν συντονιστής της ομάδας εργασίας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων για θέματα νεοελληνικής γλώσσας και γραμματείας και έλαβε μέρος στην πανελλήνια έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα αυτή για τη διδασκαλία των κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας σχεδιασμού και εφαρμογής του πειραματικού προγράμματος που κατάρτισε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με θέμα "Διακλαδική, διεπιστημονική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πολιτισμού". Ως γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της "Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών", οργάνωσε συμπόσια και συνέδρια και έχει ως σήμερα την ευθύνη των εκδόσεων της Εταιρείας. ΄Εχει δημοσιεύσει διάφορα μικρά μελετήματα, βιογραφίες και βιβλιοπαρουσιάσεις σε φιλολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.