Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9786188430044
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η Λέρος χρησιμοποιείται συχνά στη γλώσσα ως συνώνυμο του ψυχιατρείου που λειτουργεί από το 1958 έως σήμερα στο νησί. Αυτή η «Λέρος» υπάρχει στη συλλογική μας μνήμη περισσότερο ως ιδέα, ως πολιτισμική φαντασίωση, ως μυθικός χώρος αποκτήνωσης και εξαθλίωσης, ως σύμβολο ψυχιατρικής κακοποίησης και εγκλεισμού παρά ως ίδρυμα, ως θεσμός, ως μέρος οργανωμένου και νομοθετικά πλαισιωμένου κρατικού σχεδιασμού, ως εργασιακό περιβάλλον, ως δομή με δρώντα υποκείμενα, ως χώρος ανάπτυξης κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, ως κληρονομιά και συνέχεια συγκεκριμένων πολιτικών, πρακτικών και ιδεολογιών, ως πολιτισμικό προϊόν της κοινωνίας που τη γέννησε και την ανάθρεψε για πολλές δεκαετίες. Σε μεγάλο βαθμό, η Λέρος υπάρχει στη συλλογική μας μνήμη ως «ένοχο μυστικό», όπως το αποκάλεσε ο δημοσιογράφος του Observer στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στις 10 Σεπτεμβρίου 1989. Πέρα από το ψυχιατρείο, το ένοχο αυτό μυστικό αφορά μία διαχρονικά τραυματική ιστορία εγκλεισμού και αποκλεισμού που ξεκινά από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ιταλών στον Μεσοπόλεμο, περνά στην ίδρυση των Βασιλικών Τεχνικών Σχολών που λειτουργούν ως χώρος κατήχησης για νεαρούς αντάρτες και παιδιά της εργατικής τάξης στη μετεμφυλιακή περίοδο, αλλά και στη χρήση των ίδιων κτιρίων ως τόπων φυλάκισης και εξορίας πολιτικών αντιφρονούντων στη Χούντα, και φτάνει ως τη δημιουργία hot spot για πρόσφυγες στον προαύλιο χώρο του ψυχιατρείου το 2016. Ο ανά χείρας τόμος, φέρνοντας μαζί μελετητές από διαφορετικές πειθαρχίες, όπως η ιστορία, η ανθρωπολογία, η κριτική θεωρία, αλλά και η μουσικολογία, επιχειρεί να μιλήσει «για» και «πέρα» από το «ένοχο μυστικό», τοποθετώντας τη Λέρο από το περιθώριο στο επίκεντρο της έρευνας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ο Μάκης Σολωμός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1980. Σπούδασε σύνθεση και μουσικολογία. Μετά από τη διδακτορική του διατριβή για τη μουσική του Ξενάκη, αφοσιώθηκε στη μελέτη της πρόσφατης μουσικής. Είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Montpellier και μέλος του Institut Universitaire de France. Ως ειδικός στον Ξενάκη, ασχολείται με θέματα μουσικής ανάλυσης και αισθητικής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία σε διάφορες γλώσσες και έχει διοργανώσει συμπόσια για το έργο του. Ετοιμάζει μια κριτική έκδοση των κειμένων του Ξενάκη (αποσπάσματα της οποίας έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το 2001 σε μετάφραση της Τίνας Πλυτά από τις εκδόσεις Ψυχογιός).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Τασούλα Βερβενιώτη δουλεύει στην εκπαίδευση και είναι ιστορικός. Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην κοινωνική ιστορία των δεκαετιών 1940 και 1950. Έχει γράψει πλήθος άρθρων σε συλλογικούς τόμους και ιστορικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Μια από τις τελευταίες της δουλείες αφορά τον ελληνικό εμφύλιο: "Charity and Nationalism", στο Paola Bacchetta and Margaret Power (επιμ.) "Right-Wing Women: From Conservatives to Eχtremists Around the World" Routledge, Νέα Υόρκη και Λονδίνο 2002.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Ν. Πλουμπίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής. Το συγγραφικό και ερευνητικό έργο του στρέφεται γύρω από την ιστορία της ψυχιατρικής, της ψυχανάλυσης και της ψυχοπαθολογίας, την άσκηση της ψυχιατρικής μέσα στον κοινωνικό ιστό, και την ψυχο-κοινωνική αποκατάσταση των ασθενών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Βάσια Λέκκα είναι διδάκτωρ Ιστορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Δέσπω Κριτσωτάκη είναι ιστορικός, μεταδιδάκτορας ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Centre for the Social History of Health and Healthcare, University of Strathclyde, Glasgow. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία της ψυχιατρικής και της νευρολογίας, των ψυχιατρικών θεσμών και της αποασυλοποίησης στην Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα