Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609403436
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το βιβλίο "Η λειτουργία του οργασμού" αποτελεί τον πρώτο τόμο του δίτομου έργου με τίτλο "Η ανακάλυψη της οργόνης", ενώ ο δεύτερος τόμος που θα ακολουθήσει, με τίτλο "Η βιοπάθεια του καρκίνου", περιέχει τα πειράματα φυσικής και βιολογίας που αποδεικνύουν την ύπαρξη της οργόνης και τη σχέση της με την ασθένεια του καρκίνου.
Η παρούσα ελληνική έκδοση αποτελεί πιστή μετάφραση του πρωτοτύπου γερμανικού κειμένου (συμπεριλαμβανομένων των διορθώσεων του Ράιχ) και ελεγμένη από το Καταπίστευμα Νηπίων Βίλχελμ Ράιχ το οποίο έχει την παγκόσμια εποπτεία της έκδοσης των βιβλίων του Ράιχ. Δεν είναι επιλεκτική, όπως η πρώτη ελληνική έκδοση της δεκαετίας του 1970, η οποία συνοδευόταν από τα αυθαίρετα σχόλια του μεταφραστή που απηχούσαν της προσωπικές του απόψεις και αντιμάχονταν τον συγγραφέα. Είναι επιστημονικά επιμελημένη ώστε να αποδίδονται σωστά οι τεχνικοί όροι της οργονομίας και σε αρμονική αντιστοίχιση με το νοηματικό τους περιεχόμενο, σε αντίθεση με τη δεύτερη έκδοση των αρχών της δεκαετίας του 1980 η οποία, ενώ ήταν πλήρης, υστερούσε όχι μόνο σε μεταφραστική ακρίβεια αλλά και σε απόδοση όρων.
Στον παρόντα τόμο, ο Ράιχ περιγράφει την επιστημονική του πορεία στην ψυχανάλυση, τις θεωρητικές και πρακτικές διαφορές τής δικής του προσέγγισης από τις τότε επικρατούσες τάσεις της και την ανακάλυψη ενός καινοτόμου τρόπου διεξαγωγής της ψυχοθεραπείας. Εγκαταλείποντας τον παραδοσιακό τρόπο του καναπέ, μετακίνησε την καρέκλα του βλέποντας καταπρόσωπο τον ασθενή, παρατήρησε τον τρόπο με τον οποίο αμυνόταν στη θεραπεία και τον χρησιμοποίησε για την κινητοποίηση των καταπιεσμένων συγκινήσεων.
Κυρίως όμως συνειδητοποίησε τον κεφαλαιώδη ρόλο που παίζει η δια του οργασμού εκφόρτιση της ψυχικής ενέργειας στην υγεία του ανθρώπου, καθιστώντας αυτή την παρατήρηση κεντρικό άξονα της προσέγγισής του. Οι αντιδράσεις των ασθενών του στις πανίσχυρες συγκινήσεις που αναμοχλεύονταν με τη μέθοδό του, οδήγησαν τον Ράιχ να συσχετίσει τις ψυχολογικές αντιδράσεις του ανθρώπου με τη φυσιολογία του οργανισμού και να ανακαλύψει την ύπαρξη στενής σύνδεσης των συγκινήσεων με τη δράση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, αποκαλύπτοντας έτσι μια ψυχοσωματική αλληλεπίδραση που εξηγεί πολλές από τις συνηθισμένες παθήσεις του σύγχρονου ανθρώπου.
Στην αρχή του βιβλίου, ο Ράιχ περιγράφει την κατάσταση της βιολογίας και της σεξολογίας στην εποχή του Φρόιντ, αναφέρεται στα κενά της θεωρίας της σεξουαλικότητας και της ψυχολογία στην εποχή του μεσοπολέμου και στη συνέχεια αρχίζει να ξεδιπλώνει το νήμα των ερευνών που τον οδήγησε πρώτα στη διατύπωση της θεωρίας του οργασμού, και κατόπιν στην εδραίωση μιας ειδικής ψυχοθεραπευτικής τεχνικής την οποία ονόμασε "χαρακτηρανάλυση". Συνέδεσε το πρόβλημα της σεξουαλικής δυστυχίας των μαζών με τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής και ανακάλυψε την κοινωνική προέλευση της σεξουαλικής καταπίεσης, διεισδύοντας και στο ζήτημα του φασισμού που εκείνη την εποχή εξαπλωνόταν στην Ευρώπη. Η περαιτέρω διερεύνηση αυτών των προβλημάτων τον οδήγησε στη σύνδεση του ψυχισμού του ανθρώπου με το αυτόνομο νευρικό (νευροφυτικό) σύστημα, εδραιώνοντας έτσι τη βιολογική βάση της ψυχολογίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η διατύπωση του κανόνα του οργασμού, η διαπίστωση του ρόλου που παίζει το αντανακλαστικό του οργασμού στην υγεία του ανθρώπου και η βελτίωση της τεχνικής του που ονομάζεται πλέον "χαρακτηραναλυτική νευροφυτοθεραπεία". Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τα πρώτα βιοηλεκτρικά πειράματα που αποδεικνύουν την ψυχοσωματική σχέση συναισθημάτων και βιοηλεκτρικών ρευμάτων του.
Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1897 στη Γαλικία, την περιοχή που βρισκόταν τότε στην ανατολική παραμεθόριο, κομμάτι της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Οι γονείς, εβραίοι στο θρήσκευμα, ήταν αφανάτιστοι και αφομοιωμένοι με τον ντόπιο πληθυσμό. Στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο ο Ράιχ υπηρέτησε σαν αξιωματικός του αυστριακού στρατού. Κατόπιν σπούδαξε ιατρική, έγινε μαθητής του Φρόυντ και από το 1923 άρχισε να εργάζεται σαν παθολόγος και ψυχαναλυτής. Πιο αισιόδοξος από το Δάσκαλό αλλά το ίδιο ορμητικός και ριζοσπαστικός ανέπτυξε τις δικές του ιδέες για την "νεύρωση" στα βιβλία του "Η λειτουργία του οργασμού" (1927) και "Ανάλυση του χαρακτήρα" (1933). Επεξέτεινε τις ιδέες του αυτές και στην πολιτική όπου προσχώρησε στο κομμουνιστικό κόμμα, και το 1933 έγραψε την "Μαζική ψυχολογία του φασισμού". Ο θρίαμβος του ναζισμού στην Γερμανία τον ανάγκασε να ξεκινήσει την περιπλάνησή του σε Βιέννη, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία. Αλλά και οι κομμουνιστές τον είχαν ήδη κυνηγήσει σαν "σεξοκεντρικό" ενώ ταυτόχρονα οι ψυχαναλυτές τον κατηγορούσαν σαν υπερβολικά ασχολούμενο με τα πολιτικά. Τελικά εγκαταστάθηκε στην Ν. Υόρκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έχοντας ανακαλύψει την βιοενέργεια ή όπως αυτός την έλεγε "οργόνη" και τον "οργονοσυσωρευτή", ασχολήθηκε με την θεραπεία του καρκίνου και με την προέλευση της ζωής. Το 1940 γράφει το "Άκου ανθρωπάκο", όπου με φοβερό πάθος και μεγάλη σοφία απευθύνεται προς τους συνανθρώπους του αποκαλώντας τους θύματα και θύτες ταυτόχρονα, ενώ το 1951 έγραψε την "Δολοφονία του Χριστού". Το 1947 συγκρούστηκε με τις αμερικάνικες φαρμακοβιομηχανίες που του απαγόρεψαν να χρησιμοποιεί και να διακινεί τους οργονοσυσωρευτές του. Το 1956 τον έκλεισαν φυλακή και το 1957 πέθανε σε ηλικία 60 χρόνων σε ομοσπονδιακό σωφρονιστήριο. Σήμερα οι ιδέες του για τον οργασμό και την ηδονή, το δικαίωμα στη σεξουλική ελευθερία και απαλλαγή από τις ενοχές, η αναγνώριση της ανάγκης για στοργή και θαλπωρή των νεογέννητων, τα πλεονεκτήματα του φυσικού τοκετού και του θηλασμού, ο ρόλος της καταπίεσης στη δημιουργία της ασθένειας και πολλά άλλα όπως η λειτουργία της οργόνης και του οργονοσυσωρευτή είναι φυσιολογικές αλήθειες και για καθημερινούς ανθρώπους και για σοβαρούς ερυνητές. Όμως υπάρχουν ακόμη πολλές ιδέες του που μόνο αυτός σαν Δον Κιχώτης είχε και πολεμούσε εναντίον τους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κώστας Δημόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας άρθρων σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού καθώς και υλικού για την εκλαΐκευση της τεχνο-επιστημονικής γνώσης.