Η κυπριακή αριστερά στην πρώτη περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η κυπριακή αριστερά στην πρώτη περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας

Εμφάνιση, συγκρότηση, εξέλιξη

Συλλογικό έργο

14.93€ -10% 13.44€

Η ιδέα για τη διοργάνωση ενός συνεδρίου με έμφαση στην ιστορική πορεία και παρουσία της κυπριακής Αριστεράς ξεκίνησε με την ίδρυση του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας στα τέλη του 2011. Θεωρήσαμε εξ αρχής ότι η μελέτη της δράσης και της παρουσίας της Αριστεράς στην Κύπρο δεν κατόρθωσε για πολλά χρόνια να τοποθετηθεί στο μικροσκόπιο της ιστορικής έρευνας. Αυτό δημιουργούσε ένα μεγάλο κενό για τη μελέτη του ιστορικού γίγνεσθαι στην Κύπρο. Η ιδέα ωρίμασε μέσα από συζητήσεις μεταξύ των μελών του Ινστιτούτου και πήρε σάρκα και οστά με τη συμβολή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ιδιαίτερα του Αναπληρωτή καθηγητή Γιώργου Γεωργή.
Ό,τι ξεχωρίζει την Ιστορία από τις άλλες επιστήμες που ασχολούνται με τον άνθρωπο είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει για το χρόνο που προηγείται και το χρόνο που ακολουθεί ένα γεγονός αλλά και για τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος των γεγονότων. Η Ιστορία είναι το μέσο με το οποίο οι λαοί μελετούν το παρελθόν τους, εξασφαλίζουν τη συνέχειά τους, διατηρούν τα ιδανικά και την παράδοσή τους. Από την αυγή του πολιτισμού, σχεδόν σε κάθε κοινωνία, η Ιστορία έχει θεωρηθεί ότι διδάσκει στον πολίτη τις κοινές αρετές της συλλογικής ζωής. Κάθε γεγονός είναι ξεχωριστό, αλλά συνδέεται με τα προηγούμενα και τα επόμενα μ` ένα περίπλοκο δίκτυο αιτίας αποτελέσματος, τυχαίου-αναγκαίου, όχι με το νόημα φυσικής αναγκαιότητας, αλλά σε συνάρτηση με την ελεύθερη ανθρώπινη παρέμβαση. Το μοναδικό παρόν, ακριβώς όπως και κάθε μοναδικό σημείο στο παρελθόν, είναι ακατανόητο αν δεν συνδεθεί με την ιστορία του, δηλ. με το πώς συντελέστηκε μέσα στις ειδικές κάθε φορά συνθήκες. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Γεωργής

Γιώργος Γεωργής (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Γεωργής γεννήθηκε στο Παραλίμνι της Κύπρου το 1946 και αποφοίτησε από το γυμνάσιο Αρρένων της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Πτυχιούχος και διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρώτος γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων (ΠΟΦΝΕ). Δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Από το 1976 ως το 1982 εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας και, στη συνέχεια, ανέλαβε Μορφωτικός Ακόλουθος της Κύπρου στην Ελλάδα, 1982-1994 και 1997-2000. Ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου στην ελληνική πρωτεύουσα (1987-1994, 1997-2000). Από το 1994 μέχρι και το 1997, visiting research associate στο Κing΄s College του Λονδίνου και συνεργάτης ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Κύπρου. Αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ασχολείται συστηματικά με την Πολιτική και Διπλωματική Ιστορία του Ελληνικού Κράτους, με την Ιστορία του κυπριακού εθνικού κινήματος, την Πολιτική Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας 1959-1974 και τον διπλωμάτη Σεφέρη. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και με εύφημη μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει 12 βιβλία και πολλά άρθρα σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά. Από το 2005 ώς το 2009 διετέλεσε Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, με παράλληλη διαπίστευση στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Γιάννος Κατσουρίδης (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
166
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.359 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση