Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604230662
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Από τις διαφημίσεις μέχρι τις καμπάνιες για την προληπτική υγιεινή, το σεξ και ό,τι έχει να κάνει μ` αυτό, διαποτίζει σήμερα κάθε όψη της καπιταλιστικής κουλτούρας. Το βιβλίο «Η κουλτούρα του στριπτίζ» διερευνά αυτή τη «σεξουαλικοποίηση» της σύγχρονης ζωής, συνδέοντάς τη με τις ευρύτερες αλλαγές στις μεταπολεμικές κοινωνίες. Χωρισμένο σε τρεις ενότητες, το ανά χείρας βιβλίο ανιχνεύει κατ` αρχάς την εξέλιξη της πορνογραφίας από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, παρακολουθώντας την κίνησή της από τις ελίτ στη μαζική κουλτούρα και την τρέχουσα μόδα του «σικ πορνό». Στο δεύτερο μέρος ο ΜακΝαίρ εξετάζει τις λαϊκές μορφές των σεξουαλικών αναπαραστάσεων από τα ΜΜΕ. [. . .] Ο ΜακΝαίρ συμπεραίνει ότι η μεγάλη παρουσία της σεξουαλικότητας στη σύγχρονη κουλτούρα αντί να είναι σημάδι ηθικής παρακμής συνιστά μια θετική έκφραση του μεταπολεμικού φιλελευθερισμού και της προώθησης των δικαιωμάτων των γυναικών και των ομοφυλοφίλων, κάτι που συμβάλλει και στην καλύτερη υπεράσπιση της δημόσιας υγείας την εποχή του HIV και του AIDS. Στο τρίτο μέρος ο συγγραφέας ασχολείται με τις χρήσεις της σεξουαλικότητας στη σύγχρονη τέχνη, όπου εξετάζονται τα «καλλιτεχνικά στριπτίζ» και η κριτική της πατριαρχίας από τις φεμινίστριες και τους γκέι καλλιτέχνες. Το ανατρεπτικό όσο και επίκαιρο αυτό βιβλίο καταλήγει με την ανάλυση της σχέσης της αναπτυσσόμενης κουλτούρας του στριπτίζ και της πολιτικής του σεξ.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε δημόσιο δίκαιο και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στον Καναδά όπου και δίδαξε σε πανεπιστήμια του Οντάριο και του Κεμπέκ. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από ζητήματα της θεωρίας των πολιτικών κομμάτων, ελληνικής πολιτικής, θεωριών του κράτους, ευρωπαϊκής αριστεράς καθώς και μιας σειράς ζητημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των μετασχηματισμών που σημειώνονται στο πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης και μέλος της συντακτικής ομάδας του Socialist Register (London, Merlin Press).
Ο Brian McNair είναι υφηγητής των Film and Media Studies στο Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ και μέλος του Stirling Media Research Institute.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα