Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602118177
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο όρος "Κοινωνία της Πληροφορίας" (ΚτΠ) περιγράφει μια κοινωνία στην οποία η πληροφορική τεχνολογία κυριαρχεί και προκαλεί σημαντικές κοινωνικές αλλαγές. Η ανάπτυξη της πληροφορικής τεχνολογίας αντιμετωπίζεται, λοιπόν, ως το αίτιο για την κοινωνική αλλαγή που μας οδηγεί από τη βιομηχανική κοινωνία σε ένα νέο τύπο κοινωνίας, την Κοινωνία της Πληροφορίας και της Γνώσης. Κατά την άποψη του συγγραφέα ο όρος ΚτΠ είναι περισσότερο εμπειρικός παρά θεωρητικός και αναφέρεται σε μία σειρά από φαινόμενα που κυριαρχούν σήμερα στην κοινωνία. Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι να περιγράψει με συστηματικό τρόπο τα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν την ΚτΠ, παρέχοντας ταυτόχρονα και το κατάλληλο θεωρητικό πλαίσιο. Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα του βιβλίου:
Το πρώτο είναι ότι η ΚτΠ αποτελεί μια διακριτή φάση της καπιταλιστικής κοινωνίας, που χαρακτηρίζεται από τον ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής και διαχείρισης της πληροφορίας. Εκείνο που κυρίως χαρακτηρίζει την ΚτΠ δεν είναι τόσο ο μεγάλος όγκος της πληροφορίας που παράγεται και διακινείται καθημερινά, όσο οι όροι αυτής της παραγωγής και η επίδραση αυτών των όρων στην παραγωγή των αγαθών αλλά και στο είδος των παραγόμενων αγαθών.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η πληροφορική τεχνολογία, αν και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΚτΠ, είναι μια κοινωνική κατασκευή. Επομένως, η εξέλιξή της και απρόβλεπτη είναι, και εξαρτάται από τις κοινωνικές συνθήκες που τη διαμορφώνουν. Υποστηρίζεται ότι, επειδή τα σύγχρονα πληροφορικά συστήματα δεν είναι μόνο πληροφορικές μηχανές αλλά και κοινωνικά συστήματα, η περαιτέρω ανάπτυξη της πληροφορικής τεχνολογίας είναι απρόβλεπτη και δεν καθορίζεται μονοσήμαντα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πληροφορικών μηχανών.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι για την ερμηνεία των φαινομένων που χαρακτηρίζουν τη ΚτΠ αλλά και για την παρέμβαση σε αυτά, απαιτείται ένας νέος ρόλος και ένας νέος τρόπος ανάπτυξης των κοινωνικών επιστημών.
Ο Γιάννης Κάλλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι διευθυντής υποστήριξης ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα Μηχανικού του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου το 1990. Ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό πληροφοριακών συστημάτων στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1995 που ανέλαβε τη Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών ασχολείται με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών για την κοινωνική έρευνα ως υπεύθυνος σημαντικών ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων με αυτό το αντικείμενο. Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των έργων είναι και η Ελληνική Τράπεζα Κοινωνικών Δεδομένων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα