Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604492275
Κατηγορίες:
Πολιτική | Οικονομία , Νεότερη & Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η έκδοση του νέου τόμου της VPRC συμπίπτει με το μετεκλογικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές 2006. Η εκλογική αυτή αναμέτρηση κατέγραψε ορισμένες σημαντικές διεργασίες που συντελούνται στο εκλογικό-κοινωνικό σώμα, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι η ανάδειξη στοιχείων αποδόμησης των κομμάτων διακυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και των οργανωτικών τους μηχανισμών σε τοπικό επίπεδο. Το φαινόμενο αυτό αποτυπώθηκε στις συστηματικά παρατηρηθείσες αποστοιχίσεις μεταξύ κομματικής προτίμησης και δημαρχιακής (κυρίως) ψήφου.
Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε δύο καινούργια δεδομένα: α) στη σημαντική ισχυροποίηση των "προσώπων" έναντι της πολιτικής ή κομματικής προέλευσης και β) στη δημιουργία ισχυρών τοπικών διαπλοκών συμφερόντων.
Αυτές τις ποιοτικές αλλαγές στη μορφή των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος ανιχνεύουν από την ιδιαίτερη οπτική των πολιτικών και κοινωνικών ερευνών τα άρθρα του παρόντος τόμου, με τα οποία συνεχίζεται ο γόνιμος προβληματισμός που αναπτύχθηκε στον προηγούμενο τόμο.
Στον τόμο αυτό γράφουν οι: Γιάννης Κωνσταντινίδης, Βασίλης Φιλίππου, Βάλια Αρανίτου, Θόδωρος Χατζηπαντελής, Γιώργος Κουκουράκης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Ρόη Παναγιωτοπούλου, Μαρία Φώλα, Νικόλας Σεβαστάκης και Μαριάνθη Σταυρίδου.
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης, πρόεδρος του Ινστιτούτου V-PRC. Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05 διδάσκει στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Βάλια Αρανίτου σπούδασε οικονομικά και πολιτική επιστήμη στην Αθήνα και στο Παρίσι. Διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επιστημονική σύμβουλος στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην οργάνωση των ομάδων συμφερόντων και τον ρόλο τους στο πολιτικό σύστημα, τις πρόσφατες εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις καθώς και τις οικονομικές προϋποθέσεις της δημοκρατίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νικόλας Σεβαστάκης γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1964. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο και πολιτική θεωρία στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Lyon II της Γαλλίας. Η διδακτορική του διατριβή αναφέρεται στη χαϊντεγγεριανή κριτική της τεχνικής και της νεωτερικότητας. Ασχολήθηκε με την ποίηση, το δοκίμιο, την κριτική και περιστασιακά με τη μετάφραση. Από το 1999 διδάσκει πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία, αρχικά στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, και από το 2006 ως αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Μέσα από μια σειρά βιβλίων και άρθρων του, έχει ασχοληθεί με ζητήματα κριτικής της ιδεολογίας και της νεωτερικότητας. Ζει στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση σε θέματα Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας. Έχει σπουδάσει Εφαρμοσμένη Πληροφορική, Ποσοτικές Μεθόδους και Πολιτική Επιστήμη στην Ελλάδα και στη Βρετανία. Από το 2012 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον κλάδο των δημοσκοπήσεων, αρχικά ως Διευθυντής της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στη συνέχεια, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ως Επιστημονικός Διευθυντής της εταιρείας Prorata.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ρόη Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Κοινωνιολογία, Πολιτικές Επιστήμες και Αγροτική Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας, από το οποίο έλαβε το δίπλωμά της. Συνέχισε τις σπουδές της στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην Κοινωνιολογία. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει επίσης στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Επίσης εργάστηκε στο Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας ως υπεύθυνη του τομέα Κοινωνικών Επιστημών και στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ως ερευνήτρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε δημόσιο δίκαιο και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στον Καναδά όπου και δίδαξε σε πανεπιστήμια του Οντάριο και του Κεμπέκ. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από ζητήματα της θεωρίας των πολιτικών κομμάτων, ελληνικής πολιτικής, θεωριών του κράτους, ευρωπαϊκής αριστεράς καθώς και μιας σειράς ζητημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των μετασχηματισμών που σημειώνονται στο πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης και μέλος της συντακτικής ομάδας του Socialist Register (London, Merlin Press).
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης, πρόεδρος του Ινστιτούτου V-PRC. Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05 διδάσκει στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.