Είναι κοινώς γνωστός ο πάντα επίκαιρος χαρακτήρας των εγκλημάτων κατοχής ιδιαίτερα στην καθημερινή πρακτική των ποινικών δικαστηρίων ουσίας, γεγονός το οποίο ήδη έχει παρακινήσει την επιστήμη και τη νομολογία σε έρευνα των νομοτυπικών στοιχείων, κατά κανόνα για τα πλέον συχνά εφαρμόσιμα από τα εν λόγω εγκλήματα, όχι όμως και για την ευρύτερη κατηγορία αυτών. Αυτό το θεωρητικό κενό φιλοδοξεί να καλύψει η παρούσα μονογραφία με τίτλο "Η κατοχή πράγματος ως αξιόποινη πράξη", η οποία αναλύει τα γενικότερα δογματικά χαρακτηριστικά των εγκλημάτων κατοχής ως διαρκών εγκλημάτων αποτελέσματος, που μπορούν να τελεσθούν με ενέργεια, ιδιόρρυθμη γνήσια παράλειψη είτε ακόμη και με σύνθετη συμπεριφορά.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται ιδιαίτερη αναφορά αφενός σε αντίστοιχες κατηγοριοποιήσεις επί τη βάσει της θεωρίας των σφαιρών εξουσίασης και αφετέρου στο πρόβλημα του αξιοποίνου της εκάστοτε επιτασσόμενης συμπεριφοράς προς άρση του βλαπτικού αποτελέσματος της κατοχής, υπό το πρίσμα και της αρχής nemo tenetur. Επιπλέον, επιχειρείται αφενός ο εντοπισμός των ποικίλων δογματικών αδιεξόδων που συνεπάγεται η θεώρηση των εγκλημάτων κατοχής ως εγκλημάτων αξιόποινης κατάστασης, αφετέρου η θεμελίωσή τους ως αμιγών εγκλημάτων πράξης, στο πλαίσιο μάλιστα των σχετικών (συνταγματικής αναγνώρισης) καταστατικών αρχών του Ποινικού Δικαίου. Ειδικότερα, το έργο χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη: α) Δογματική θεμελίωση, β) Τα εγκλήματα κατοχής ως εγκλήματα ανθρώπινης συμπεριφοράς και γ) Τα εγκλήματα κατοχής ως εγκλήματα κατάστασης.
Τέλος, δεν παραλείπεται η ενασχόληση και με τις πλήρως ενδιαφέρουσες δικονομικές συνέπειες από την τέλεση των εγκλημάτων κατοχής, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συρροή και τον επακριβή προσδιορισμό του αντικειμένου της ποινικής δίκης, σε συνδυασμό πάντοτε τόσο με την ενδεχόμενη επιδίωξη του ποινικού νομοθέτη για διευκόλυνση -μέσω της ευκολότερα αντιληπτής κατοχής σ΄ ένα πράγμα- της δικονομικής απόδειξης ως προς την απόκτησή του, όσο και με το γενικότερο ακανθώδες συναφές ζήτημα της επιβολής κατ΄ ουσίαν ποινών υπόνοιας στις εν λόγω περιπτώσεις. Το έργο συμπληρώνεται με πλούσια βιβλιογραφία (ελληνική και ξενόγλωσση) καθώς και αλφαβητικό ευρετήριο.