Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608669062
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Δεκαοχτώ θαυμάσιες εισηγήσεις σύγχρονης ιστορίας και λαογραφίας. Κυριαρχούν οι εισηγήσεις με τα ακόλουθα θέματα : Το δράμα των Ομήρων από την Ανατ. Μακεδονία, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και εργάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα στη Βουλγαρία, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Βουλγαρικής κατοχής στα 1916-18. Τα Λουτρά των Ελευθερών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το Νοσοκομείο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Καβάλας "Ο Ευαγγελισμός" στις αρχές του 20ου αιώνα, και η Δημόσια Σχολή Μηχανικών "Ο Πυθαγόρας". Ο αρχιτέκτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Περικλής Φωτιάδης και τα έργα του στην Καβάλα. Ο ΕΛΑΣ στην περιοχή της Καβάλας και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου του 26ου Συντάγματος. Η Τρίτη κατοχή της Καβάλας από τους Βούλγαρους. Πολιτικά-στρατιωτικά μέτρα και εκπαιδευτική πολιτική που εφάρμοσαν. Οι Σαρακατσάνοι του Νομού Καβάλας, νομαδικές διαδρομές, οικονομικοί και κοινωνικοί μετασχηματισμοί, εθνική ταυτότητα και πολιτιστική παράδοση. Ένας λαϊκός ποιητής και συλλογέας δημοτικών τραγουδιών και εθίμων από τη Μεσορόπη Παγγαίου. Η διαφύλαξη της παράδοσης των Σεφαρδείμ στα Βαλκάνια, κλπ.
Ο Τάσος Χατζηαναστασίου γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1965. Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1998 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: "Ένοπλες ομάδες αντίστασης κατά της βουλγαρικής Κατοχής της Ανατ. Μακεδονίας και της Δυτ. Θράκης, 1941-1944", το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε το 2003 με τίτλο: "Αντάρτες και Καπετάνιοι, Η εθνική αντίσταση κατά της βουλγαρικής κατοχής της Ανατ. Μακεδονίας και της Θράκης, 1942-1944" ενώ, ειδικά για τα γεγονότα της Δράμας, έχει συγγράψει μαζί με τον Δ. Πασχαλίδη, τη μονογραφία: ΄Τα γεγονότα της Δράμας Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 1941, εξέγερση ή προβοκάτσια;" που το 2004 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Άλλα έργα του: "Το Ηφαίστειο του Αίμου, τα Βαλκάνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο" (1992), "Το άλλο σχολείο, πρόταση για μια παιδεία χωρίς αποκλεισμούς από την εμπειρία διδασκαλίας στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση" (2001), "Το σύμπλεγμα της ήττας, Κύπρος και Μεταπολίτευση" (2004) και "Το σχολείο είναι γυρισμένο ανάποδα". Η γλωσσική διδασκαλία στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και τα κείμενα των μαθητών της (2011). Επίσης, έχει μεταφράσει από τα ισπανικά την ομιλία του Τσε Γκεβάρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1964 με τίτλο: "Πατρίδα ή θάνατος" καθώς και το ΄Μανιφέστο της Καρθαγένης" του Σιμόν Μπολίβαρ. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, του Παλέρμου και της Κύπρου. Από το 2009 ζει και εργάζεται ως φιλόλογος στο Ναύπλιο.
Ο Μ. Γ. Βαρβούνης γεννήθηκε στη Σάμο το 1966. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983-1988). Ειδικεύθηκε στη Λαογραφία και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991).
Πραγματοποίησε επίσης μεταδιδακτορικές ερευνητικές σπουδές στο Universite Catholique της Louvain (Louvain-La-Neuve) του Βελγίου (1996-1997). Το 1992 εξελέγη λέκτωρ και το 1998 επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες αυτοτελώς ή σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2005 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του "Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας", ενώ το 2005, με σεπτή πατριαρχική απόφαση, ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου "Παναγία η Παμμακάριστος".
Ο Στάθης Κεκρίδης γεννήθηκε στην Καβάλα, όπου ολοκλήρωσε τις στοιχειώδεις και γυμνασιακές σπουδές του. Το 1960 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1966 διορίσθηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου υπηρέτησε επί εικοσιπενταετία ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος. Το 1989 αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας).
Το 1991 εκλέχθηκε Λέκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης /τμήμα Ιστορίας - Εθνολογίας, με γνωστικό αντικείμενο "Πνευματικός βίος και πολιτισμός των Βαλκανικών λαών κατά την τουρκοκρατία". Το 1997, στα πλαίσια εκπαιδευτικής άδειας, πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα σε αρχεία (Κρατικά, της Ακαδημίας Επιστημών και του Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών της Σόφιας) και βιβλιοθήκες (Εθνική "Κύριλλος-Μεθόδιος", Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών και Εκκλησιαστικής Ακαδημίας) της Βουλγαρίας. Το 1999 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας του Δ.Π. Θράκης όπου δίδαξε "Ιστορία των Βαλκανικών Λαών" και "Ιστορία του Ισλαμικού Κόσμου".
Το 2002 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων χωρών του ίδιου Πανεπιστημίου, για το γνωστικό αντικείμενο "Πολιτισμός των Παρευξεινίων λαών κατά τη νεώτερη και σύγχρονη εποχή".
Έχει συγγράψει, στα ελληνικά, αγγλικά και σερβικά, περισσότερες από εξήντα επιστημονικές μελέτες, μετέσχε σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ πήρε μέρος σε ερευνητικά προγράμματα ως μέλος ερευνητικής ομάδας και ως επιστημονικώς υπεύθυνος.
Ο Κώστας Τσίμας γεννήθηκε στο Θεολόγο της Θάσου (Ν. Καβάλας). Γιος συνδικαλιστή καπνεργάτη.
Έζησε πολλά χρόνια στην Αμερική, όπου ανέπτυξε έντονη πολιτική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (City University New York).
Είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΚ.
Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο επέστρεψε μαζί στην Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974.
Το 1981, με την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).
Το 1984 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Το 1986 τοποθετήθηκε στην ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και επεξεργάστηκε στο ν. 1654/1986, για την πολιτικοποίηση της ΕΥΠ.
Τον Ιούνη του 1989 εξελέγη Ευρωβουλευτής και παρουσίασε πλούσια κοινοβουλευτική δράση. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής των Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά Μέλος της Επιτροπής Πολιτικών και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Σχέσεων της Ε.Ε. με την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (πρώην Σοβιετική Ένωση). Εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σαν παρατηρητής, στις πρώτες εκλογές στην Ουκρανία (1994) και στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στη Ν. Αφρική.
Το 1995 ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στις εκλογές του Απρίλη 2000 εκλέχθηκε από το λαό της Καβάλας βουλευτής. Τον Ιούλη του 2001, με απόφαση του εκλογοδικείου -για παράλειψη τριών δικαστικών αντιπροσώπων-, παρά την αντίθετη εισήγηση του αρεοπαγίτη εισηγητή κ.Δαμάσκου. ακυρώθηκε η εκλογή του μετά από προσφυγή συνοποψήφιου του στο ίδιο κόμμα.
Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά.
Η Λίλα Θεοδωρίδου - Σωτηρίου γεννήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών, όπου έζησε μέχρι το 1965. Είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Bartlett School of Architecture and Planning στο University College of London (MSc) και διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι καθηγήτρια στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, με πολυετή αυτοδύναμη διδασκαλία και συμβολή στη διαμόρφωση του campus. Το δημοσιευμένο έργο της εμβαθύνει σε ζητήματα αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και τοπικής ιστορίας μέσω αρχειακής έρευνας κυρίως κατά την περίοδο του μεσοπολέμου.