Η Καβάλα και τα Βαλκάνια
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Καβάλα και τα Βαλκάνια

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: Πρακτικά Α΄ διεθνούς συνεδρίου Βαλκανικών Ιστορικών Σπουδών, 20-23 Σεπτεμβρίου 2001

Συλλογικό έργο

25.36€ -10% 22.82€

Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει 33 εισηγήσεις οι οποίες καλύπτουν χρονικές περιόδους από την Προϊστορία μέχρι και την Τουρκοκρατία. Από τις εισηγήσεις, οι 10 ανήκουν σε πανεπιστημιακούς της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Τουρκίας, της Αλβανίας και της Ρουμανίας, ενώ οι υπόλοιπες 23 σε Έλληνες πανεπιστημιακούς, ερευνητές κλπ. Για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν πλουσιότατα στοιχεία για την Οθωμανική Διοίκηση των περιοχών μας, τις υπηρεσίες που υπήρχαν στην Καβάλα, Χρυσούπολη και Ελευθερούπολη, τη δομή και τις αρμοδιότητές των, τα ονόματα των αξιωματούχων και των υπαλλήλων, Ελλήνων, Τούρκων, κλπ. Για πρώτη φορά μαθαίνουμε στοιχεία για την αδιάκοπη συνέχεια της πόλης στη σκοτεινή περίοδο του 15ου αιώνα, καθώς και πληθυσμιακές αναφορές των περιοχών μας, από ξένα αρχεία, των εξαιρετικά φτωχών σε πληροφορίες περιόδων 15ου-17ου αιώνα. Ανακοινώθηκαν σπάνια πληθυσμιακά στοιχεία για τη Χρυσούπολη και την Επαρχία Νέστου, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, από τις προξενικές αναφορές του Υπουργείου των Εξωτερικών. Από τη Ρουμανία μαθαίνουμε άγνωστα παρασκήνια της Διασκέψεως του Βουκουρεστίου και πως τελικά η Καβάλα ξανάγινε ελληνική. Αποκαλύπτεται για πρώτη φορά η ύπαρξη ενός έξοχου Καβαλιώτη ερευνητή του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, δάσκαλου απόφοιτου της διδασκαλικής σχολής Μαρούλη των Σερρών, συγγραφέα θεατρικών έργων και έξοχων παιδικών παραμυθιών, συλλογέα τοπικών τραγουδιών με τις νότες της μελωδίας τους, συλλογέα πλουσιότατου λαογραφικού υλικού κλπ.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βερονίκη Δαλακούρα (Εισηγητής)


Κώστας Μουστάκας (Εισηγητής)


Florin Marinescu

Florin Marinescu (Εισηγητής)

Ο Φλορίν Μαρινέσκου είναι ιστορικός-ερευνητής στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Σπούδασε στο Βουκουρέστι, στη Φιλοσοφική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου, όπου υποστήριξε και τη διδακτορική του διατριβή. Μέχρι το 1978 εργάστηκε στο Τμήμα Χειρογράφων και Σπάνιων Βιβλίων της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας, όπου ειδικεύτηκε στη ρουμανική κυριλλική παλαιογραφία (είναι ο μόνος παλαιογράφος με αυτήν την ειδικότητα στην Ελλάδα). Από το 1979 μέχρι σήμερα εργάζεται στο προαναφερόμενο Ινστιτούτο. Τα πεδία έρευνάς του είναι: οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, γενεαλογία φαναριώτικων οικογενειών, ο Ελληνισμός της Ρουμανίας, σχέσεις του Αγίου Όρους με τις περιοχές της σημερινής Ρουμανίας, ιστορία του ρουμανικού και του ελληνικού εντύπου, σχέσεις της Ηπείρου με Μολδαβία, Βλαχία και Τρανσυλβανία. Είναι μέλος επιστημονικών σωματείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε σχεδόν 50 επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει οκτώ βιβλία και πάνω από 80 μελέτες και άρθρα (μόνος ή σε συνεργασία) και έχει βραβευτεί με το βραβείο Comnene της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εραλδικής και Γενεαλογίας (Λουξεμβούργο 1994).

Ανδρέας Μιχαλόπουλος (Εισηγητής)


Νικόλαος Ρουδομέτωφ (Εισηγητής)


Αικατερίνη Περιστέρη (Εισηγητής)


Βασιλική Πουλιούδη (Εισηγητής)


Γεώργιος Κ. Παπάζογλου (Εισηγητής)


Στρατής Παπαδόπουλος (Εισηγητής)

O Στρατής Παπαδόπουλος είναι Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας. Έχει διδάξει προϊστορική και κλασική αρχαιολογία στα Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας-Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., και στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Διευθύνει ανασκαφικές έρευνες στις περιοχές Καβάλας και Δράμας, και έχει ασχοληθεί επί δεκαετίες με την προϊστορική Θάσο. Συνεργάζεται με Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα. Υπήρξε επί σειρά ετών υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης". Οι έρευνές του επιχορηγούνται από το Institute for Aegean Prehistory και το Mediterranean Archaeological Trust. Έχει συγγράψει τέσσερις μονογραφίες και μεγάλο αριθμό άρθρων. Έχει διοργανώσει επιστημονικές Ημερίδες και Συμπόσια, έχει επιμεληθεί την έκδοση Πρακτικών Συνεδρίων και έχει εκπονήσει Εκθεσιακά Προγράμματα Μουσείων.

Ιωάννης Α. Σκούρτης (Εισηγητής)


Δημήτριος Στρατής (Εισηγητής)


Jelena Novakovic (Εισηγητής)


Γιώργος Κουτζακιώτης (Εισηγητής)


Ιωάννα Κ. Χιόνη (Εισηγητής)


Κωνσταντίνος Ι. Χιόνης (Εισηγητής)


Νικόλαος Ρουδομέτωφ (Επιμέλεια)


Ιάκωβος Ζ. Ακτσόγλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Καβάλα
Τόμος:
1 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
518
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
0.895 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση