"Με αίμα κι' ιδρώτα φτιάχνανε οι πρόσφυγες τις παράγκες. Με αίμα κι' ιδρώτα φτιάχνανε και τα σωματεία τους. Με το ίδιο υλικό φτιάχτηκε και ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ. Κι η σημαία του κυματίζει περήφανα από το 1927 μέχρι τα σήμερα, παρά τις τόσες αντιξοότητες, τις φουρτούνες και τις μπόρες στα πολύ δύσκολα χρόνια που περάσανε".
(απόσπασμα από το βιβλίο)
Δεν υπήρξε ποδοσφαιρόφιλος σε ολόκληρη την Ευρώπη που να μην θαύμασε το περίφημο γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου στην κορυφαία διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου το Σεπτέμβριο του 1997. Αναρωτιέστε πού έμαθε ο Στέλιος να παίζει τέτοια μπάλα πριν φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού;
Στις αλάνες και τους χωματόδρομους της Καισαριανής, τα παιδιά των προσφύγων ξόρκιζαν στο πάνινο τόπι τον πόνο από τη μνήμη των χαμένων πατρίδων αλλά και την αγανάκτηση για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν στη νέα τους πατρίδα.
Το 1927, ο "Εθνικός" ήταν το πρώτο οργανωμένο ποδοσφαιρικό σωματείο που ιδρύθηκε στην Καισαριανή. Το 1943 από την συγχώνευση με τον "Αστέρα" (ιδρύθηκε το 1930), γεννήθηκε ο "Εθνικός Αστέρας".
Ο Γιάννης Κουβάς, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και ο ίδιος, καταγράφει στο βιβλίο του "Η ιστορία του Εθνικού Αστέρα Καισαριανής (1927-1991)" ολόκληρη την ποδοσφαιρική ιστορία της Καισαριανής, από την εγκατάσταση των προσφύγων μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Εβδομήντα ένα χρόνια μετά την ίδρυση του Εθνικού, η ομάδα της Καισαριανής φιγουράρει μεταξύ των κορυφαίων επαγγελματικών συλλόγων στην Ελλάδα. Ταλέντα όπως ο Στέλιος Γιαννακόπουλος και δεκάδες άλλοι, μπορεί να άλλαξαν φανέλα αλλά διαφημίζουν στις νέες τους ομάδες την ποδοσφαιρική αξία και το ήθος που διδάχθηκαν στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ και τις χωμάτινες αλάνες της Καισαριανής.
Στο βιβλίο του Γ. Κουβά δημοσιεύονται για πρώτη φορά σπάνιες φωτογραφίες από την ιστορική διαδρομή του Εθνικού Αστέρα και των μικρότερων συλλόγων της πόλης που συνεχίζουν ή διέκοψαν τη λειτουργία τους.
Γιάννης Γ. Κουβάς (Συγγραφέας)
Ο Γιάννη Κουβάς γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1925, από γονείς πρόσφυγες από τη Μικρασία. Είναι συνταξιούχος Λυκειάρχης Φυσικής Αγωγής υπηρέτησε σε Γυμνάσια της επαρχίας και της Αθήνας, προπονητής ποδοσφαίρου, στίβου και πετοσφαίρισης, ειδικά στον "Εθνικό Αστέρα Καισαριανής" και στη "Νήαρ-Ηστ". Υπήρξε Διευθυντής του "Δημοσίου Παιδικού Γυμναστηρίου Καισαριανής".
Έχει συνεργαστεί με αρκετές εφημερίδες, ιδίως επαρχιακές ("Επαρχιακά Νέα", "Δρήρος" Λασιθίου Κρήτης, "Φως" κλπ.), τοπικές ("Καισαριανή" "Εντός" της Καισαριανής κλπ.), καθώς και με διάφορα περιοδικά.
Για τρία χρόνια ήταν υπεύθυνος του εκδιδόμενου περιοδικού "Μαθητικός Κόσμος", στην Ελευθερούπολη Καβάλας, καθώς και άλλων χρονιάτικων περιοδικών και εφημερίδων.
Έγραψε περισσότερα από τριακόσια άρθρα αθλητικού και κοινωνικού περιεχομένου (Ιστορία του Αθλητισμού, Ολυμπιακοί Αγώνες, Ο θεσμός των κατασκηνώσεων, Αληθινές ιστορίες της ζωής από την οκτάχρονη εθελοντική υπηρεσία του στο Αναμορφωτήριο Κορυδαλλού κλπ.).
Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής είκοσι βιβλία (Λαογραφία, Παιδικά Ποιήματα, Σάτιρα, Ζωγραφική, Αθλητισμός), ενώ αρκετά ακόμη βρίσκονται υπό έκδοση.
Σε γιορτές πολλών σχολείων έχουν παιχτεί και διδαχτεί από τον ίδιο διάφορα έργα του, όπως "Το παραμύθι της γιαγιάς", "Οι καλικάντζαροι", "Η τράτα", "Τα Χριστούγεννα" κλπ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα