Η ιστορία της Μικράς Ασίας: Οθωμανική κυριαρχία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ιστορία της Μικράς Ασίας: Οθωμανική κυριαρχία

Συλλογικό έργο

Σοφία Ν. Λαΐου

Σταύρος Θ. Ανεστίδης

Η οθωμανική περίοδος αποτελεί το αντικείμενο πραγμάτευσης του τέταρτου τόμου. Εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματα υπονομεύουν προοδευτικά την ισχύ του Βυζαντίου, αφαιρώντας τη δυνατότητα συγκροτημένης και σθεναρής αντεπίθεσης για την αναχαίτιση της τουρκικής επιδρομής στα ανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία συρρικνώνεται διαρκώς έως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, που οριοθετεί την οριστική μετάβαση στην οθωμανική κυριαρχία. Ύστερα από μια περίοδο βίαιων εξισλαμισμών, οι ορθόδοξοι υπήκοοι οργανώνονται υπό τη σκέπη του πατριάρχη ο οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας του οικουμενικού χριστιανισμού και αναλαμβάνει εθναρχικό ρόλο.

Έντονες πολιτικές και οικονομικο-κοινωνικές διεργασίες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία οδηγούν στην εξέγερση των γενιτσάρων στην πολυπολιτισμική Σμύρνη το 1797, γεγονός που προστίθεται σε μια σειρά βίαιων συγκρούσεων που μαστίζουν την πόλη από τον 17ο αιώνα, ο τόμος ολοκληρώνεται με γλαφυρές περιγραφές του τοπίου και της ανθρωπογεωγραφίας των ευρωπαίων περιηγητών της οθωμανικής Μικρός Ασίας.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Έφη Ραγιά, "Η απώλεια της βυζαντινής κυριαρχίας στη Μικρά Ασία. Βυζάντιο και Τούρκοι, περίπου 1050-1453"
- Στυλιανός Λαμπάκης, "Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης"
- Σταύρος Θ. Ανεστίδης, "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό οθωμανική κυριαρχία, 1453-1923. Ιστορικές προϋποθέσεις και όροι για την ανάδειξη, εδραίωση και ανάσχεση της εθναρχούσας Μεγάλης Εκκλησίας.
- Σοφία Λαΐου, "Το ρεμπελιό της Σμύρνης (1797)"
- Γιώργος Μιχαηλίδης, "Ευρωπαίοι περιηγητές στη Μικρά Ασία κατά την οθωμανική περίοδο"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Ν. Λαΐου

Σοφία Ν. Λαΐου (Συγγραφέας)

Η Σοφία Ν. Λαΐου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην οθωμανική ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Το 2000 έγινε διδάκτωρ ιστορίας στο Α.Π.Θ. Ασχολείται με ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της οθωμανικής περιοόδου και διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Θ. Ανεστίδης (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Θ. Ανεστίδης είναι ιστορικός του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στυλιανός Λαμπάκης (Συγγραφέας)

Ο Στυλιανός Λαμπάκης είναι διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έφη Ράγια (Συγγραφέας)

Η Έφη Ραγιά είναι διδάκτωρ της βυζαντινής ιστορίας του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα για τη Μικρά Ασία του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει Βυζαντινή Ιστορία σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και έχει δημοσιεύσει μελέτες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και ξένα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μιχαηλίδης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι υποψήφιος διδάκτορας Βαλκανικής Ιστορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Λάζου

Βασιλική Λάζου (Επιμέλεια)

Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).

Αρτέμης Ψαρομηλίγκος (Επιμέλεια)

Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
4
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
158
Διαστάσεις:
22x15
Βάρος:
0.283 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση