Προσωρινά μη διαθέσιμο
Καλέστε μας για πληροφορίες
ISBN:
9789605060022
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο έκτος τόμος αφορά μία από τις δραματικότερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922).
Το διεθνές πολιτικό παρασκήνιο την επαύριον του Α` Παγκοσμίου Πολέμου είναι καθοριστικό για τις ελληνικές εθνικές διεκδικήσεις με τις πολιτικές στρατηγικές επιλογές των Μεγάλων Δυνάμεων να συνδέονται άμεσα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελλάδας. Η απόφαση για την ελληνική εμπλοκή στο μικρασιατικό μέτωπο αποτελεί ριψοκίνδυνο εγχείρημα, άποψη που δεν συμμερίζεται το μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού κόσμου της χώρας, με εξαίρεση τον Μεταξά και το ΚΚΕ.
Το 1919 σηματοδοτεί την απαρχή της μικρασιατικής περιπέτειας, με την αποβίβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη. Ο Στεργιάδης αναλαμβάνει την ύπατη αρμοστεία, ενώ η εμφάνιση του Κεμάλ αποκαλύπτει τη δυναμική του τουρκικού εθνικισμού. Η Ελλάδα, ύστερα από σειρά σημαντικών λαθών,
απομονώνεται διπλωματικά, με αποτέλεσμα να μετατραπεί ο συμμαχοτουρκικός πόλεμος σε ελληνοτουρκικό. Στο κυνήγι ενός αόρατου εχθρού και παρά τις επιτυχίες στα πεδία των μαχών και τα μεγαλόπνοα σχέδια, ο ελληνικός στρατός, απομονωμένος διπλωματικά και οικονομικά, οδηγείται στη μοιραία σύμπτυξη, στη διάρρηξη των αμυντικών του θέσεων και τελικά στην εκκένωση από τη γη της Ιωνίας.
Περιέχονται τα κείμενα:
- Ραϋμόνδος Αλβανός, "Διεθνείς διπλωματικές εξελίξεις στο Ανατολικό Ζήτημα: από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μικρασιατική Καταστροφή"
- Φλώρα Τσίλαγα, "Η ελληνική κυριαρχία στη Σμύρνη. Η βιογραφία του Α. Στεργιάδη"
- Μιχάλης Π. Λυμπεράτος, "Η διαμάχη στην Ελλάδα σχετικά με τη μικρασιατική εκστρατεία (Βασιλικοί - Βενιζελικοί - η εναντίωση του Μεταξά και του ΚΚΕ)
- Νίκος Γιαννόπουλος, "Μικρασιατική εκστρατεία 1919-1922. Νικώντας στις μάχες - Χάνοντας τον πόλεμο"
- Κωνσταντίνος Λαγός, "Η διάρρηξη του ελληνικού μετώπου στο Αφιόν Καραχισάρ"
Ο Νίκος Γιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Το 1996 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι επίσης πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Μεταξύ των ετών 2001-2010 διετέλεσε αρχισυντάκτης στο περιοδικό "Μεγάλες Μάχες" των εκδόσεων Περισκόπιο καθώς και διευθυντής σύνταξης στις μονογραφίες των εκδόσεων. Είναι ειδικός στη στρατιωτική ιστορία.
Έχει συγγράψει 200 άρθρα και εννέα βιβλία ιστορικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων και το βιβλίο "Πόσο Αλήθεια Γνωρίζουμε το 1940;" που έχει εκδοθεί από τις Εκδόσεις Historical Quest.
Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως σύμβουλος στην τηλεοπτική εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μιχάλης Λυμπεράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε στο Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τις εκλογές του 1946 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Έχει συγγράψει τον τόμο "Ιστορία της πολεμικής αεροπορίας στη Μέση Ανατολή (1941-1944)". Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις του σε διεθνή συνέδρια για τον Εμφύλιο Πόλεμο και ημερίδες με θεματολογία που εκτείνεται μέχρι το 1965. Έχει δώσει, επίσης, διαλέξεις για τον Εμφύλιο Πόλεμο στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται στην εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ραϋμόνδος Αλβανός γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ στην Αγγλία και τo 2005 ανακηρύχτηκε διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ζει στην Καστοριά και από το 2002 διδάσκει, ως επιστημονικός συνεργάτης, στο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (πρώην Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας το μάθημα των Δημοσίων Σχέσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).
Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.