Η ιδεολογία του αισθητικού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ιδεολογία του αισθητικού

Terry Eagleton

41.35€ -10% 37.22€

Με ποιον τρόπο θα μπορέσει να συναντηθεί η σκέψη με την αίσθηση, τον αισθησιασμό, το σώμα, τη γυναίκα; Με ποιον τρόπο θα μπορέσει η φιλοσοφία να βγει από την ψυχρότητα των διανοημάτων της και να συναντηθεί με την συγκίνηση που γεννά η τέχνη; Πως ο πολίτης της μοντέρνας καπιταλιστικής κοινωνίας θα μπορέσει να πειστεί ότι η ζωή, όπου όλα τείνουν να γίνουν καταναλωτικά αγαθά, αξίζει να την ζει κανείς και ότι οι στόχοι της κοινωνίας μπορούν να είναι και δικοί του; O Terry Eagleton, αριστερός διανοούμενος που παρά την κριτική του στον σταλινισμό συνεχίζει να πιστεύει στην ανάγκη και την δυνατότητα μιας βαθιάς αλλαγής στον κόσμο, εντοπίζει την ανάδυση των ερωτημάτων αυτών, που μένουν απόλυτα επίκαιρα ως τις μέρες μας, σε μια ιστορική στιγμή: την στιγμή της ανάδυσης της αισθητικής με τον Baumgarten και τον Shaftsbury στον 18ο αιώνα, την εποχή της ανάπτυξης του διαφωτισμού, του καπιταλισμού και της κυοφορίας των μεγάλων αστικών επαναστάσεων. Για να ακολουθήσει το νήμα του αισθητικού, που είναι κάτι περισσότερο και διαφορετικό από την ακαδημαϊκή αισθητική, ο συγγραφέας καταφεύγει και σε διανοητές που δεν εντάσσονται στον κανόνα. Έτσι, δίπλα στον Kant, τον Schiller, τον Burke, τον Hegel και τον αιρετικό Nietzsche, δίπλα στον `μαρξιστή ραβίνο` Benjamin και τον Adorno, θα βρούμε τον Marx, που συλλαμβάνει την επανάσταση ως τεχνούργημα, και τον Freud, που ανοίγει την αισθητική σκέψη για το ωραίο και το υψηλό στην ήπειρο ή την άβυσσο του ασυνείδητου. Κλείνοντας με κάποιες σκέψεις για το μεταμοντέρνο, ο Eagleton θα επιβεβαιώσει παρ` όλες τις αμφισβητήσεις την πίστη του στο ωραίο, το αληθές και το δίκαιο, καθώς και την κατάφαση της πολιτικής πράξης σε έναν κόσμο όπου οι κυρίαρχοι επιμένουν να μας θέλουν απολιτικούς και ανερμάτιστους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Μεταφραστής)


Πέπη Ρηγοπούλου

Πέπη Ρηγοπούλου (Επιμέλεια)

Η Πέπη (Καλλιόπη) Ρηγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Xημεία. Στην συνέχεια πήγε στο Παρίσι, για να σπουδάσει Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης. Το 1984 έγινε δρ. της Ιστορίας Τέχνης στη Σορβόννη, με θέμα της διατριβής της "Η σκηνή στον Paul Klee". Δίδαξε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην Φιλοσοφική Αθηνών και στο Τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, του οποίου σήμερα είναι ομότιμος καθηγήτρια. Ανάμεσα στα αντικείμενα που δίδαξε είναι Ιστορία και Θεωρία του Πολιτισμού, Εικαστικές και Παραστατικές Τέχνες, Αισθητική και Επικοινωνία με επίκεντρο την πόλη, Ανάλυση Λόγου και Εικόνας, Μύθος και Ψυχανάλυση κ.ά., ενώ παράλληλα έχει διοργανώσει, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης, συνέδρια, έρευνες και ημερίδες για την τέχνη, τους διωκόμενους πολιτισμούς, τους εξόριστους από τόπους αλλά και μέσα στο ίδιο τους το δέρμα ανθρώπους. Είναι συγγραφέας βιβλίων όπως "Σταθμοί στην ιστορία της ελληνικής τέχνης" (με τον Λευτέρη Οικονόμου, 1986), "Αυτοματοποιητική , ένας λόγος για την Τέχνη και την Τεχνολογία" (1988), "Ο Νάρκισσος, στα ίχνη του Μύθου και της Εικόνας" (1994), "Το σώμα: Ικεσία και Απειλή" (2003), "Ο τρελός Πρόεδρος και η γυναικεία ηδονή" (2008), "Ζητήματα Ιστορίας του Πολιτισμού" -σε συνεργασία με τον Γιάγκο Ανδρεάδη- (2010), "Θάλαμος Ανανήψεως" (2014), "Το σώμα: Τέχνη και ισταρική" (2016), δοκιμίων, ανακοινώσεων, άρθρων κ.λ.π. Ασχολείται με την ζωγραφική, το βίντεο και το θέατρο και αρθρογραφεί στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Γιώργος Μανιάτης

Γιώργος Μανιάτης (Υπεύθυνος Σειράς)


Terry Eagleton

Terry Eagleton (Συγγραφέας)

Ο Terry Eagleton, ο επιφανέστερος, ίσως, σήμερα βρετανός κριτικός της λογοτεχνίας και της κουλτούρας, γεννήθηκε το 1943 στο Σάλφορντ της Αγγλίας. Σπούδασε λογοτεχνία στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ (M.A., Ph.D.), με πεδίο έρευνας τον 19ο και τον 20ο αιώνα, κοντά στον εκπρόσωπο της αριστερής λογοτεχνικής κριτικής του περιοδικού "New Left Review", Raymond Williams. Δίδαξε ως καθηγητής μεταξύ 1992-2001, στην Οξφόρδη (Thomas Wharton Professor of English Literature), και μεταξύ 2001-2008 στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (John Edward Taylor Professor of English Literature). Το 2008 διορίστηκε πρόεδρος (Chair in English Literature) στο Τμήμα Αγγλικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ. Έχει γράψει περσσότερα από 40 βιβλία. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του περιλαμβάνουν τα: "After Theory", 2003, "The English Novel: An Introduction", 2004, "Holy Terror", 2005, "How to Read a Poem", 2007, "The Meaning of Life", 2007 και "Trouble with Strangers: A Study of Ethics", 2008, στα οποία εξετάζει, για πρώτη φορά, ζητήματα που σχετίζονται με την ηθική και τη θρησκεία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
514
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.858 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση