Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602505786
Κατηγορίες:
Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Πολιτική | Οικονομία , Εθνολογία
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
[...] Τα δύο μικρά δοκίμια που έχουν περιληφθεί στον παρόντα τόμο κατέχουν, παρά τη μικρή τους έκταση, ξεχωριστή θέση στο φιλοσοφικό έργο του Κασσίρερ. Κυρίως γιατί φωτίζουν τη δυνατότητα γόνιμης εφαρμογής της θεωρίας των συμβολικών μορφών στο σύνθετο πεδίο της πολιτικής θεωρίας και πράξης.
Στο πρώτο δοκίμιο, το οποίο επιγράφεται `Η ιδέα του ρεπουμπλικανικού πολιτεύματος` και βασίζεται σε ομιλία που εκφώνησε ο Κασσίρερ στις 11 Αυγούστου του 1928, ο Γερμανός στοχαστής υπερασπίζεται με πάθος το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης υπογραμμίζοντας ότι οι θεμελιώδεις αρχές του δεν έχουν τις ρίζες τους στην πολιτική φιλοσοφία του Χόμπς και του Ρουσσώ αλλά στην ιδεαλιστική φιλοσοφία του Λάιμπνιτς και του Καντ.
Απεναντίας, στο δεύτερο δοκίμιο, το οποίο φέρει τον τίτλο `Διαφωτισμός` και δημοσιεύτηκε το 1931 στον πέμπτο τόμο της περίφημης Εγκυκλοπαίδειας των Κοινωνικών Επιστημών, ο Κασσίρερ προχωρά πολύ πιο πέρα από τον άκαμπτο ηθικισμό που χαρακτηρίζει τον καντιανό Διαφωτισμό προκειμένου να προσδώσει καινούριο και επίκαιρο νόημα στη γνωστή φράση του Βάκωνα: veritas est filia temporis και να αναδείξει τη βαθύτερη σημασία του θεμελιώδους δικαιώματος -ρητά προσδιορισμένου από τον Ουμανισμό της Αναγέννησης- στη διαφύλαξη της ακεραιότητας του ατόμου.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]
Ο Διονύσης Καψάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε κλασική και αγγλική φιλολογία στις Η.Π.Α. (1970-1974) και νεοελληνική φιλολογία στο Λονδίνο (1981-1984), όπου επίσης δίδαξε για δύο χρόνια. Από το 1978 έχει δημοσιεύσει ποιητικά βιβλία, δοκίμια, ποιητικές μεταφράσεις, άρθρα, μελέτες και βιβλιοκρισίες σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Από το 1986 ως το 1997 εργάστηκε ως υπεύθυνος εκδόσεων στο Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Από το Σεπτέμβριο του 1998 εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, όπου, από το Νοέμβριο του 1999, κατέχει τη θέση του διευθυντή.
Γεννήθηκε το 1874 στο Μπρεσλάου και πέθανε το 1945 στη Ν. Υόρκη. Δίδαξε σε γερμανικά πανεπιστήμια, το 1933 εγκατέλειψε τη χώρα του και αφού έζησε μερικά χρόνια στη Σουηδία και στην Αγγλία εγκαταστάθηκε από το 1941 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δίδαξε στα πανεπιστήμια Yale και Columbia. Κύρια έργα του: "Das Erkenntnisproblem in der Philosophie und Wissenschaft der Neuzeit" (4 τ., 1906 κ.έ), "Substansbegriff und Funktionsbegriff" (1910), "Kante Leben und Lehre" (1918), "Der Philosophie der symbolischen Farmen" (3 τ., 1923 κ.έ.), "Individuum und Kosmos in der Philosophie der Renaissance" (1927) κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Ξηροπαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε φιλοσοφία, γερμανική και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη φιλοσοφία της γλώσσας του ύστερου Χάιντεγκερ. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο της φιλοσοφίας της γλώσσας και της θεωρίας της λογοτεχνίας. Οι δημοσιεύσεις του περιστρέφονται γύρω από την τρίτη "Κριτική" του Καντ, τη φαινομενολογία (Χούσερλ), τη φιλοσοφική ερμηνευτική (Χάιντεγκερ και Γκάνταμερ), την κριτική θεωρία (Αντόρνο και Χάμπερμας) και την ιστορία των αισθητικών ιδεών (Καντ, Γερμανικός Ιδεαλισμός, Ρομαντισμός).