Η γυναίκα της Ζάκυθος και Η τρίχα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η γυναίκα της Ζάκυθος και Η τρίχα

Ποιητικό αφήγημα και Εφιαλτική σάτιρα

Διονύσιος Σολωμός

10.60€ -10% 9.54€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789604080595

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία , Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2006

  • Εκδότης

    Εκάτη

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός (1798 - 1857), όταν, το 1826, προετοιμάζεται για τη συγγραφή των μεγάλων ποιητικών του συνθέσεων, αρχίζει, έχοντας κατά νου το σολωμικό νόημα της τέχνης να επεξεργάζεται, στη γενέτειρά του Ζάκυνθο και στο χρονικό διάστημα της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου (1825 - 1826), το σχέδιο του ποιητικού του αφηγήματος `Η Γυναίκα της Ζάκυθος`, το οποίο, στη διάρκεια της δεύτερης και τρίτης επεξεργασίας του, το 1829 και 1833, αντίστοιχα, δέχεται, με τις συνεχείς επεμβάσεις και με την αυτοκριτική ευθύνη του ποιητή, αλλεπάλληλες προσθαφαιρέσεις, για να φθάσει τελικά σ` εμάς ημιτελές, αποπνέοντας όμως αύρα τελειότητας.
Στο ποιητικό αυτό αφήγημα ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Στυλιανός Αλεξίου, ακολουθώντας πιστά τη χειρόγραφη σολωμική παράδοση, τις επιστημονικές αρχές, αλλά και τις απαιτήσεις του αναγνωστικού κοινού, διατυπώνει εν περιλήψει ότι το θέμα είναι μια Γυναίκα στην πόλη της Ζακύνθου, η ασκήμια και η κακία της, η σκληρή συμπεριφορά της απέναντι στις Μεσολογγίτισσες που είχαν καταφύγει στη Ζάκυνθο, το απροκάλυπτο μίσος της εναντίον της επαναστατημένης Ελλάδας, και η μελλοντική τιμωρία της Γυναίκας αυτής, τόσο για την αρνητική της στάση απέναντι στην κοινωνία και στο έθνος, όσο και για την πορωμένη της συνείδηση.
Από την πρώτη κιόλας εισαγωγική μου παράγραφο, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Σολωμός επεξεργάζεται το κείμενο της Γυναίκας σε τρία διαδοχικά στάδια, που εκτυλίσσονται ως εξής:
- Το πρώτο αρχίζει στις αρχές του 1826, στη Ζάκυνθο και τελειώνει στα τέλη του 1829, στην Κέρκυρα, σε μία φάση καθαρογράφησης του ημιτελούς έργου, το οποίο φιλοξενείται στο τετράδιο Ζακύνθου, με αριθμό 13, και βρίσκεται στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων του νησιού αυτού.
- Το δεύτερο στάδιο αρχίζει μετά την καταληκτική Διονίσιου Ιερομόναχου 1829 Δεκ. έγραψε εις Κερκ<υρα>, που χρονολογεί την καθαρογράφηση της Γυναίκας, και, αφού γίνουν σε αυτό σολωμικές επεμβάσεις, (τροποποιήσεις, αναδιαρθρώσεις, διαγραφές, προσθήκες και σημειώσεις) και προστεθούν τίτλοι στην αρχή των κεφαλαίων, από τα οποία όμως αριθμούνται μόνο τα δύο πρώτα, τελειώνει λίγο πριν την έναρξη της ενδοοικογενειακής δίκης (1833 - 1838).
- Το τρίτο στάδιο απεικονίζει το σχέδιο του έργου σε διαφορετική μορφή από την πρώτη και δεύτερη επεξεργασία του, έχει δηλαδή, πολύ μικρή έκταση σε σχέση με την αρχική του σύλληψη, καταγράφει στοχασμούς του ποιητή, γραμμένους βιαστικά, και σχεδιάσματα, κυρίως ιταλικά, καλύπτοντας τελικά την πρώτη χρονιά του πολύκροτου δικαστικού αγώνα, στον οποίο σημαντικό ρόλο έπαιξε, ως αντίδικος των αδελφών Σολωμού, ο δικηγόρος Ναπολέων Ζαμπέλης, συνήγορος του Ιωάννη Λεονταράκη, ομομήτριου αδελφού τους. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Παναγιώτης Καρματζός

Παναγιώτης Καρματζός (Επιμέλεια)

Ο Παναγιώτης Καρματζός, από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, είναι φιλόλογος (τ. εκπαιδευτικός στη γενέτειρά του και στην Ελλάδα και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αλεξανδρείας) και συγγραφέας, με πλούσια δράση στα Γράμματα και στις Τέχνες, τόσο στον Αιγυπτιακό, όσο και στον Ελλαδικό χώρο.

Διονύσιος Σολωμός

Διονύσιος Σολωμός (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1798, από αριστοκρατική οικογένεια. Το 1808 στάλθηκε στην Ιταλία για σπουδές και σπούδασε νομικά. Μετά από δέκα χρόνια επιστρέφει στη Ζάκυνθο με γερή φιλολογική μόρφωση. Εκείνη την εποχή γίνεται δεκτός σε μια φιλολογική οργάνωση όπου αναγνωρίζεται ως στιχουργός. Στο τέλος του 1828 εγκαταλείπει τη Ζάκυνθο και εγκαθίσταται στη Κέρκυρα για να αφοσιωθεί στην ποίηση. Το 1833 ένα σοβαρό οικογενειακό γεγονός τον ταράζει, ο ετεροθαλής αδελφός του δηλώνει στις λιμενικές αρχές την κληρονομιά από τον πατέρα του και τη διεκδικεί. Όλα τα χρόνια που έζησε στην Κέρκυρα δεν έκανε ούτε ένα ταξίδι στην ελευθερωμένη Ελλάδα γιατί, όπως υποστηρίζεται, "δεν εσυνηθούσε να θεατρίζει στο εθνικό του φρόνηματα αλλά μες το άγιο βήμα της ψυχής". Όταν ο Σολωμός γύρισε από την Ιταλία, έφερε μαζί του ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου. Αργότερα δημιουργεί αυτοσχέδια σονέτα και τέλος λυρικά ποιήματα. Το πρώτο εκτενές ποίημα του Σολωμού είναι ο "Ύμνος εις την Ελευθερία" που είναι γραμμένος σε τετράστιχες στροφές. Ο Σολωμός πέθανε το Φεβρουάριο του 1857 από εγκεφαλική συμφόρηση. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στη Ζάκυνθο και τοποθετήθηκαν στην αρχή σε ένα μικρό μαυσωλείο στον τάφο του Κάλβου. Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι ο Σολωμός ως ποιητής απέκτησε φήμη από τα νεανικά του χρόνια και ότι με το πέρασμα των δεκαετηρίδων το ποιητικό του έργο δεν ξεπεράστηκε.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
158
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.251 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση