Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789606671043
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το σωτήριο έτος 1826 ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ο Ιερομόναχος Διονύσιος, ο εγκάτοικος στο εξωκλήσι του Αγίου Λύπιου -για να δώσουμε τον πρέποντα βιωματικό τόνο στο έργο- εμπνέεται τη "Γυναίκα της Ζάκυθος". Η σύλληψη έγινε στη Ζάκυνθο και, εν ολίγοις, συμπίπτει με τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου (1825-1826), του χώρου όπου αποθεώνεται η σολωμική έννοια της ελευθερίας.
Πρόκειται για κείμενο ειδολογικά ιδιόμορφο, πεζόμορφο εξωτερικά, ποιητικό όμως στο ρυθμό, στο βάθος και στην ουσία του, με βιβλικοπροφητικό ύφος που συμπλέκεται, κατά διαστήματα, με την απέριττη λαϊκή απλότητα. [...]
Θεοδόσης Πυλαρινός
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1798, από αριστοκρατική οικογένεια. Το 1808 στάλθηκε στην Ιταλία για σπουδές και σπούδασε νομικά. Μετά από δέκα χρόνια επιστρέφει στη Ζάκυνθο με γερή φιλολογική μόρφωση. Εκείνη την εποχή γίνεται δεκτός σε μια φιλολογική οργάνωση όπου αναγνωρίζεται ως στιχουργός. Στο τέλος του 1828 εγκαταλείπει τη Ζάκυνθο και εγκαθίσταται στη Κέρκυρα για να αφοσιωθεί στην ποίηση. Το 1833 ένα σοβαρό οικογενειακό γεγονός τον ταράζει, ο ετεροθαλής αδελφός του δηλώνει στις λιμενικές αρχές την κληρονομιά από τον πατέρα του και τη διεκδικεί. Όλα τα χρόνια που έζησε στην Κέρκυρα δεν έκανε ούτε ένα ταξίδι στην ελευθερωμένη Ελλάδα γιατί, όπως υποστηρίζεται, "δεν εσυνηθούσε να θεατρίζει στο εθνικό του φρόνηματα αλλά μες το άγιο βήμα της ψυχής". Όταν ο Σολωμός γύρισε από την Ιταλία, έφερε μαζί του ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου. Αργότερα δημιουργεί αυτοσχέδια σονέτα και τέλος λυρικά ποιήματα. Το πρώτο εκτενές ποίημα του Σολωμού είναι ο "Ύμνος εις την Ελευθερία" που είναι γραμμένος σε τετράστιχες στροφές. Ο Σολωμός πέθανε το Φεβρουάριο του 1857 από εγκεφαλική συμφόρηση. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στη Ζάκυνθο και τοποθετήθηκαν στην αρχή σε ένα μικρό μαυσωλείο στον τάφο του Κάλβου. Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι ο Σολωμός ως ποιητής απέκτησε φήμη από τα νεανικά του χρόνια και ότι με το πέρασμα των δεκαετηρίδων το ποιητικό του έργο δεν ξεπεράστηκε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Θεοδόσης Πυλαρινός είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα), όπου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία και ιστορία του γλωσσικού ζητήματος. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στα περισσότερα σύγχρονα λογοτεχνικά περιοδικά και είναι σύμβουλος έκδοσης και επιμελητής του λογοτεχνικού περιοδικού "Πόρφυρας". Έχει συνεργαστεί σε συλλογικές εκδόσεις, έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί αφιερώματα και τόμους πρακτικών.
Ο Γιώργος Ε. Παπαδάκης είναι συνθέτης, μουσικός παραγωγός και συγγραφέας.
Η Μαρία Μανωλάκου γεννήθηκε στην Πάτρα όπου και μένει. Ως μαθήτρια συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Η εμπειρία της εκείνης της εποχής έχει διασωθεί στο εφηβικό της ημερολόγιο. Γράφει ποίηση, πεζογραφία και κείμενα για το ραδιόφωνο. Επιμελήθηκε την παιδική εκπομπή "Μελωδία και ποίηση". Κύρια επιδίωξή της είναι η διάσωση κάθε στοιχείου από τη ζωή και τη δράση των παιδιών της Κατοχής, όπως έχουν καταγραφεί στη μνήμη αλλά και σε παλιά ημερολόγια, τραγούδια, λευκώματα, περιοδικά και χειρόγραφα εκείνου του καιρού.