Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα

Από τη μάχη των Θερμοπυλών έως την κατάληψη της Κρήτης

Συλλογικό έργο

Γιάννης Τερνιώτης

Κωνσταντίνος Θ. Παπαδημητρίου

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη του Ελληνογερμανικού πολέμου, το μέτωπο στη βόρεια Ελλάδα είχε αρχίσει να καταρρέει. Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία ο Ελληνικός Στρατός είχε συνθηκολογήσει και η Θεσσαλονίκη είχε καταληφθεί. Την ίδια ώρα το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα άρχισε να υποχωρεί. Η απεγνωσμένη άμυνα στο στενό των Θερμοπυλών δεν κατέστη δυνατό να αναχαιτίσει τη γερμανική προέλαση. Πριν από τα τέλη Απριλίου οι γερμανικές φάλαγγες είχαν φθάσει στην Αττική ανατρέποντας και τις τελευταίες εστίες αντίστασης. Στις 27 του ίδιου μήνα η Αθήνα καταλήφθηκε, για πρώτη φορά από την ίδρυση του νεώτερου ελληνικού κράτους, από ξένα στρατεύματα. Λίγες ημέρες αργότερα οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν και τον Ισθμό της Κορίνθου. Η τελευταία πράξη του "ελληνικού δράματος" θα παιζόταν στην Κρήτη. Μετά από σφοδρότατες μάχες, το νησί κατελήφθη, αλλά με πολύ βαρύ τίμημα για το επίλεκτο σώμα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Η "μάχη της Ελλάδας" είχε τελειώσει αλλά όχι και η διάθεση των Ελλήνων να συνεχίσουν τον αγώνα. Ο Ελληνικός Στόλος, πιστός στις ναυτικές παραδόσεις του έθνους, αρνήθηκε να παραδοθεί και μετέβη στη Μέση Ανατολή. Εκεί θα γράφονταν νέες σελίδες δόξας για τα ελληνικά όπλα. Στον δεύτερο τόμο του συναρπαστικού αυτού αφιερώματος περιλαμβάνονται τα άρθρα: - Από τη δυτική Μακεδονία ως τις Θερμοπύλες - Υποχωρώντας με τις δυνάμεις της 3ης Βρετανικής Επιλαρχίας - Οι Γερμανοί εισέρχονται στην Αθήνα - Η μαύρη νύκτα της κατοχής αρχίζει - Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν τον Ισθμό της Κορίνθου - Η αποδημία του Ελληνικού Στόλου στη Μέση Ανατολή - Η μάχη της Κρήτης - Προετοιμασίες και επιχειρήσεις - Οι απώλειες του Γερμανικού Στρατού στη μάχη της Ελλάδας - Οι αριθμοί που προκύπτουν από πρόσφατες έρευνες - Ο Ελληνογερμανικός πόλεμος του 1941 - Κριτική θεώρηση της ελληνικής στρατηγικής Τα αποκαλυπτικά κείμενα συνοδεύονται από: - Πλούσιο φωτογραφικό υλικό - Profiles αεροσκαφών - Αναπαραστάσεις πολεμιστών της περιόδου - Εγχρωμοι χάρτες των επιχειρήσεων

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Τερνιώτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Θ. Παπαδημητρίου (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Θ. Παπαδημητρίου μεγάλωσε και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει σπουδές Νομικής, Πολιτικής-Διοικητικής Επιστήμης και Παιδαγωγικών, με διδακτορική διατριβή στην οργάνωση του κράτους. Έχει εργαστεί, ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, ως δικηγόρος και ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ μετά την είσοδο, εκπαίδευση και επιτυχή αποφοίτησή του από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης) ως στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, ως (πρώτος απόφοιτός της) Διευθυντής της Εθνικής Σχολής και, σήμερα, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ως εμπειρογνώμονας Δημόσιας Διοίκησης, έχει εστιάσει ιδιαίτερα σε θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οποία έχει αναπτύξει σε άρθρα του και σε συνέδρια, ενώ παράλληλα έχει διδάξει διοικητική-οργανωτική θεωρία, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και νομιμότητα-διαφάνεια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και σε μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά τμήματα. Επιπλέον, ως ενεργός πολίτης, υπήρξε για χρόνια συνδικαλιστικό στέλεχος (ένωση αποφοίτων ΕΣΔΔΑ, ομοσπονδία συλλόγων Υπουργείου Εσωτερικών) και δραστήριο μέλος της οικείας επιστημονικής κοινότητας (Διοικητικού Επιμελητηρίου-ΔΕΕ), της οποίας σήμερα είναι εκλεγμένος για δεύτερη φορά, πρόεδρος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Καντερές (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελευθέριος Ν. Παπαγιαννάκης

Ελευθέριος Ν. Παπαγιαννάκης (Συγγραφέας)

Ο Ελευθέριος Ν. Παπαγιαννάκης απεφοίτησε το 1939 από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πυροβολικού. Πολέμησε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Βόρεια Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία και στην Κρήτη. Αιχμαλωτίστηκε δύο φορές στην Κιβωτό Κοζάνης και στην Κρήτη. Δεν του αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του αιχμαλώτου πολέμου εξαιτίας του εξοπλισμού πολιτών από τον ίδιο στη μάχη της Κρήτης, αλλά χαρακτηρίστηκε ως όμηρος με τις πιο γνωστές συνέπειες. Δραπέτευσε εγκαίρως αποφεύγοντας τη μεταφορά του στη Γερμανια. Στη διάρκεια της Κατοχής πολέμησε στην Κρήτη και αλλού ως μέλος της Φορς 133 (Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων) και ως στέλεχος της ΕΟΚ (Εθνική Οργάνωση Κρήτης). Για τη δράση του είχε επικηρυχθεί από τους Γερμανούς. Το ελληνικό κράτος και οι σύμμαχοι τον τίμησαν με πλείστα παράσημα και μετάλλια. Μεταπολεμικά μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ επί ζητημάτων Αντιαεροπορικού Πυροβολικού και κατευθυνομένων βλημάτων. Σπούδασε επίσης Κοινωνιολογία και Οικονομία της Εθνικής Ασφάλειας. Το 1954 απεφοίτησε και από τη Σχολή Πολέμου. Αποστρατεύθηκε το 1969 με το βαθμό του Υποστράτηγου. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Λέσχης των Λάιονς και άλλων Εθνικών Οργανώσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λεωνίδας Μπλαβέρης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θάνος Βασιλικός (Εικονογράφος)


Νίκος Πάνος (Εικονογράφος)


Εκδότης:
Τόμος:
2
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
124
Διαστάσεις:
25χ18
Βάρος:
0.355 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση