Τι είναι η Ευρώπη και σε ποια κατεύθυνση πορεύεται; Ερωτήσεις σαν κι αυτές περικλείουν τόσο ελπίδες, όσο και ανησυχίες, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Σε πολλά σημεία της ηπείρου μας κατέρρευσαν επιτέλους τείχη και κόπηκαν συρματοπλέγματα, εξαιτίας των οποίων διάφορα κράτη και λαοί βρίσκονταν σε απομόνωση εδώ και πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα όμως δημιουργήθηκαν εθνικές και θρησκευτικές εντάσεις, οι οποίες σε ορισμένα σημεία κατέληξαν σε αιματηρές συγκρούσεις. Όλες οι απότομες και συγκεχυμένες αλλαγές σκηνικού και ρόλων που σημειώθηκαν κατά τόσο δραματικό τρόπο τελευταία, εν μέρει σε άμεσα γειτονικές περιοχές, αποτελούν σοβαρό λόγο για να προσπαθήσει κανείς να εξετάσει ορισμένα από τα γεγονότα στη σημερινή Ευρώπη και ορισμένες τάσεις στις εξελίξεις, μέσα σ` ένα ιστορικό πλαίσιο. Πότε και πού άρχισε να δημιουργείται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός με την πραγματική του σημασία στην ήπειρό μας, η οποία από γεωγραφική άποψη απλώς αποτελεί τη βορειοδυτική προέκταση της Ασίας και ως προς τη φυσική της δομή είναι πολύ λιγότερο ενιαία απ` ό,τι παραδείγματος χάριν η Ινδία ή η Κίνα; Πότε και με ποια σημασία συναντάται για πρώτη φορά η χρήση της λέξης Ευρώπη και πώς έχει εξελιχθεί η σημασία της στην πορεία του χρόνου, καθώς οι ορίζοντες έχουν διευρυνθεί τόσο στην κυριολεξία, όσο και με μεταφορική σημασία; (...)
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Χρήστος Παππάς γεννήθηκε το 1947. Σπούδασε στη Γερμανία, στην Αυστρία και στη Σουηδία, δημοσιολογία, κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες, εθνική οικονομία, κινηματογραφολογία και γλώσσες.
Είναι πτυχιούχος της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και ανήκει στο επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Κλασσικών Γλωσσών του Πανεπιστημίου.
Εργάστηκε πολλά χρόνια ως ρεπόρτερ, συντάκτης στη Σουηδική Ραδιοφωνία και τηλεόραση, όπου μεταξύ άλλων έκανε ως ανεξάρτητος παραγωγός και πολλά ντοκιμαντέρ. Επίσης, εργάσθηκε ως αρθρογράφος-σχολιογράφος σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ακόμη διετέλεσε βοηθός υπέυθυνος τύπου της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα.
Μετέφρασε ελληνική ποίηση και μυθολογία, καθώς επίσης τουριστικούς οδηγούς στα σουηδικά.
O Sture Linner γεννήθηκε στη Στοκχόλμη το 1917. Διπλωμάτης, φιλόλογος και λογοτέχνης. Eίναι επίτιμος καθηγητής της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Oυψάλα, όπου το 1943 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα με μια εργασία πάνω στον Παλλάδιο. Aμέσως μετά βρέθηκε στην κατεχόμενη Eλλάδα με τον Σουηδικό Eρυθρό Σταυρό, υπηρετώντας κυρίως στη Θεσσαλία. Mετά τον πόλεμο υπήρξε, για ένα διάστημα, διευθυντής μεγάλων σουηδικών εταιριών, όπως της Electrolux. Στη συνέχεια, όμως, και με την προτροπή του φίλου του Νταγκ Χάμερσκελντ, υπηρέτησε στον O.H.E., κατέχοντας υψηλά αξιώματα. Διετέλεσε βοηθός του Γενικού Γραμματέα και Ειδικός Απεσταλμένος του O.H.E. στο Κογκό, μέχρι τη στιγμή που σκοτώθηκε ο Χάμερσκελντ. Aργότερα υπήρξε, μεταξύ άλλων, μεσολαβητής του O.H.E. στην Kαμπότζη. Mεγάλος φίλος της Eλλάδας και του πολιτισμού της, μένει μόνιμα στην Aθήνα και τις Σπέτσες με την γυναίκα του Kλειώ, που της έχει αφιερώσει πολλά από τα βιβλία του.
H συμβολή του στη βιβλιογραφία του Bυζαντίου και της Αρχαιότητας θεωρείται, όπως και η αρθρογραφία του για την σύγχρονη Eλλάδα, από τις πιο σημαντικές στο Σκανδιναβικό χώρο: Oι μεταφράσεις και τα βιβλία του για τον Όμηρο, την Άννα Kομνηνή, τον Mιχαήλ Ψελλό και τον Aισχύλο, για παράδειγμα, αλλά και για πολλά άλλα ελληνικά θέματα, πολιτικά, λογοτεχνικά και ιστορικά, αποτελούν πηγές γνώσης για πολλούς βόρειους και -γιατί όχι;- και για πολλούς από μας, αφού καταφέρνει να συνδέσει, με τις καίριες αναφορές του, το τότε με τον κόσμο του σήμερα.
Εξέδωσε μεταξύ άλλων τα βιβλία, "Η Φρεντερίκα Μπρέμερ στην Ελλάδα" (1964), "Όμηρος" (1985) καθώς και μια σειρά εισαγωγές στην αρχαία λογοτεχνία. Εξέδωσε επίσης το βιβλίο "Η γέννηση της Ευρώπης" (1961) και τα απομνημονεύματά του με τον τίτλο "Η Οδύσσειά μου" (1982).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα