Σκόρπιοι και ανερμάτιστοι γύριζαν, όπως και οι Αμερικάνοι, γύρω απ την ουρά τους...
Αυτή η κατάσταση για τους περισσότερους έτεινε να ξεφτίσει...
Ορισμένοι, βλέπεις, είχαμε φιλοδοξίες...
Μας άρεσε και η συλλογικότητα...
Από την αντίπερα πλέον όχθη ο Λεωνίδας Χρηστάκης, ψυχοπομπός των εξ αγχιστείας Ελλήνων και αμερικανών beat αδελφών, μας στέλνει ένα ακόμη βιβλίο του, ίσως από τα πιο σημαντικά στα κατάλοιπά του, αφενός γιατί ανατέμνει το βίο και τα έργα ενός πλήθους δημιουργών με έντονη παρουσία και επιρροή στην Ελληνική και Παγκόσμια Γραμματεία και αφετέρου γιατί συμμετείχε και ο ίδιος ενεργά στην εξέλιξη και τροπή των καταστάσεων που περιγράφει.
Το πρωτογενές υλικό του βιβλίου καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα αν υπολογίσουμε ως απαρχή τα έργα των αμερικάνων μπητ ποιητών μέχρι και τη συνέντευξη του Πάνου Κουτρουμπούση (περ. "Merlin΄s Music Box", 1995) και το κείμενο της Σώτης Τριαντάφυλλου (περ. "Ε", 1999)
Χρησιμοποιώντας ως όχημα την περσόνα του Κουτρουμπούση, ο Λεωνίδας επιδίδεται στην προσφιλή του τακτική, την ανακύκλωση των κειμένων από τα περιοδικά που κατά καιρούς εξέδιδε ("Κούρος", "Το Άλλο στην Τέχνη", "Panderma", "Ιδεοδρόμιο") και τη γενικότερη βιβλιογραφία, για τον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής γενιάς των beat.
Η πρώτη σελιδοποίηση έγινε γύρω στο 2000 μ.Χ. και έκτοτε το βιβλίο ακολούθησε μια σκοτεινή τροχιά από εκδότη σε εκδότη χωρίς να βρίσκει την άγουσα προς τους κυλίνδρους του πιεστηρίου.
Σήμερα, μια δεκαετία μετά, εμπλουτισμένο σε φωτογραφικό υλικό, άλλο ένα βιβλίο προστίθεται στην εργογραφία του Λεωνίδα, ίσως το πεντηκοστό - ποιος ξέρει, εδώ και ο ίδιος είχε χάσει το μέτρημα.
Λεωνίδας Χρηστάκης (Συγγραφέας)
Δοκιμιογράφος, εκδότης, επιμελητής εκδόσεων, λογοτέχνης, μεταφραστής, ζωγράφος ο Λεωνίδας Χρηστάκης γεννήθηκε το 1928 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2009. Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και της Σχολής Καλών Τεχνών. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ με τη χούντα φυλακίστηκε. Από το 1958 συνεργάστηκε ως ελεύθερος ρεπόρτερ με τα "Νέα" με τον Κώστα Νίτσο και τις "Εικόνες". Ως εικαστικός καλλιτέχνης είχε φτιάξει χίλια πορτρέτα, "από την πλατεία Βάθης μέχρι τη Μονή Πετράκη", όπως έλεγε ο ίδιος. Από τη δεκαετία του 1950 εξέδωσε τα περιοδικά "Κούρος", "Panderma" και "Ιδεοδρόμιο" και συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Πάλι" και "Σήμα". Μελέτησε και παρουσίασε στο αναγνωνιστικό κοινό τις ζωές πολλών δημιουργών, Ελλήνων και ξένων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα