Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789606741968
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η επικαιροποίηση του έργου του John Dewey `Δημοκρατία και Εκπαίδευση`, με απώτερο στόχο να φανεί η μορφή που έλαβε το φιλοσοφικό σύστημα του Πραγματισμού στο στοχασμό του, ώστε να έχει πρακτική εφαρμογή στη συγκρότηση μιας δημοκρατικής εκπαίδευσης. Ο αμερικανός φιλόσοφος συνέβαλε στην ενδυνάμωση του Πραγματισμού συνδυάζοντας στους κόλπους του τα συστήματα του ινστρουμενταλισμού, του νατουραλισμού και του κονστρουκτιβισμού. Ο Dewey συνέδεσε άμεσα τον Πραγματισμό με την αναγκαιότητα για την ολοκλήρωση μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Ο Πραγματισμός του Dewey ενδυνάμωσε τη σχέση της δημοκρατίας με την εκπαίδευση με βασικό άξονα την εμπειρία. Ο Dewey ανέδειξε την παρουσία της φιλοσοφίας όχι μόνο στην εκπαίδευση ως μια εφαρμόσιμη στην πράξη θεωρία, αλλά και γενικότερα στα σύγχρονα προβλήματα που αφορούν στην κρίση του πολιτισμού και επικεντρώνονται κυρίως στη συνεργασία και στην επικοινωνία των ανθρώπων. Ο Πραγματισμός του Dewey είναι ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί η παθογένεια της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Η πραγματιστική αντίληψή του για μια ηθική δημοκρατική εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό εφόδιο και ανοίγει νέους ορίζοντες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Με το έργο του `Δημοκρατία και Εκπαίδευση` ο John Dewey συμβάλλει στη δημοκρατικοποίηση του μαθητή και του αυριανού πολίτη. Προς αυτή την κατεύθυνση η μετάφραση του έργου στην ελληνική γλώσσα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εφόδιο για ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα και να εμπνεύσει τους φορείς της εκπαίδευσης αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Σωτηρία Τριαντάρη - Μαρά (Θεσσαλονίκη, 1967) σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης στη Γερμανία. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας (ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ.) και με υποτροφία συνέχισε μεταδιδακτορικές σπουδές στη βυζαντινή φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Φιλοσοφική Σχολή). Εργάστηκε ως φιλόλογος καθηγήτρια στη μέση και εκκλησιαστική εκπαίδευση, αποσπάστηκε στο ΥΠ.Ε.Π.Θ., στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (1998-2001) και διδάσκει με ανάθεση το μάθημα της φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια: Ιωαννίνων και Μακεδονίας. Είναι επιμελήτρια έκδοσης του περιοδικού Φιλοσοφίας Ανάλεκτα, μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, της Ελληνικής Φιλοσοφικής Επιθεώρησης, της Societe Internationale pour l΄ Etude la Philosofie Medievale (Βέλγιο) κ.ά. Έλαβε μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εργασίες της δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες. Κύρια αυτοτελή έργα της είναι: "Η γνώση και η πίστη στον Ιωάννη Φιλόπονο" (2001), "Η κριτική του Νικηφόρου Γρηγορά στον Αριστοτέλη" (2001), Αρχαία ελληνικά - φιλοσοφικός λόγος. Πλάτων-Πρωταγόρας και Αριστοτέλης Πολιτικά (Σχολικά βοηθήματα Γ τάξη ενιαίου λυκείου (2001) κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Τζων Ντιούι γεννήθηκε στο Μπέρλιγκτον της πολιτείας Βερμόντ το 1859 και πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1952. Από τους μεγαλύτερους αμερικανούς φιλοσόφους, βασικός εκπρόσωπος της σχολής του πραγματισμού (μαζί με τον Τσαρλς Πηρς και τον Ουίλλιαμ Τζέιμς), άσκησε τεράστια επιρροή στην αμερικανική φιλοσοφία, την ψυχολογία και τις παιδαγωγικές σπουδές. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και στο Πανεπιστήμιο John Hopkins. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Μίσιγκαν, της Μιννεσότα και του Σικάγου. Από το 1904 ώς το 1930 διετέλεσε καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, στο οποίο εργάστηκε κατόπιν ως ομότιμος καθηγητής. Ο Ντιούι έπαιξε επίσης έναν σπουδαίο πολιτικό και ηθικό ρόλο. Ήταν από τους πρωτοστάτες της ίδρυσης του New School for Social Research, καθώς και του Πανεπιστημίου της Εξορίας στο οποίο κατέφυγαν επιστήμονες θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Αναμείχτηκε ενεργά στο Κίνημα "Ο Πόλεμος εκτός νόμου" και αντιπαρατάχτηκε τόσο στις σοβιετικές αρχές -αναλαμβάνοντας την προεδρία της επιτροπής για την ανασκευή των κατηγοριών κατά του Λ. Τρότσκι- όσο και στις αμερικανικές αρχές, υπερασπιζόμενος τον Μπέρτραντ Ράσσελ, που είχε εκδιωχτεί από το Πανεπιστήμιο City College της Νέας Υόρκης με την κατηγορία της σεξουαλικής ανηθικότητας. Στα βιβλία του Τζων Ντιούι που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά συγκαταλέγονται τα "Η αναζήτηση της βεβαιότητας" (μετάφραση Μανώλης Κορνήλιος, εκδόσεις Ίκαρος) και "Δημοκρατία και εκπαίδευση" (μετάφραση Φώτης Τερζάκης, εκδόσεις Ηριδανός).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα