Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789605243821
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Αντίθετα με άλλα πεδία της ανθρώπινης νόησης, όπως η τέχνη, η θρησκεία ή η πολιτική -τα οποία προηγήθηκαν του φιλοσοφικού στοχασμού και ενδεχομένως να ζήσουν περισσότερο από αυτόν- η νεότερη φυσική γεννήθηκε ως μέρος της φιλοσοφίας και διατήρησε μέχρι τις μέρες μας μια γνήσια φιλοσοφική μέριμνα για τη σαφήνεια και τη συνεκτικότητα των ιδεών της. Επομένως, οποιαδήποτε εισαγωγή στη φιλοσοφία της φυσικής θα πρέπει να εστιάζεται στην εννοιολογική ανάπτυξη της ίδιας της φυσικής. Ο συγγραφέας παρακολουθεί την εξέλιξη της φυσικής από τον 17ο μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα -από τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα, τον Μάξγουελ και τον Μπόλτσμαν, τον Αϊνστάιν και τους θεμελιωτές των κβαντικών θεωριών- και συζητά φιλοσοφικές απόψεις όχι μόνο φυσικών αλλά και διανοητών που πραγματεύθηκαν τις γνωσιολογικές και μεθοδολογικές διαστάσεις της φυσικής. Μολονότι αναλύονται με αυστηρότητα και σε βάθος οι φυσικές θεωρίες και οι φιλοσοφικές ερμηνείες τους, καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια να επεξηγηθούν τεχνικοί όροι της φυσικής, των μαθηματικών και της φιλοσοφίας ώστε το βιβλίο να είναι προσιτό και σε ένα ευρύτερο κοινό.
Ο Αριστείδης Μπαλτάς γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα. Είναι ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (πρ. Γενικού Τμήματος) του ΕΜΠ. Μετά τις βασικές σπουδές μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου στο ΕΜΠ (1962-67), έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Παρισίων XI (1972). Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα/Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών. Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ, ως απόρροια της λεγόμενης Γαλλικής Σχολής Επιστημολογίας (Μπασελάρ, Canguilhem, Κοϋρέ, Cavailles), καθώς και με την αγγλοσαξονική φιλοσοφία της επιστήμης, με βάση τη σκέψη των K. Popper, T.S. Kuhn, I. Lakatos, P. Feyerabend, L. Laudan, κ.ά. Ενδιαφέρθηκε, επίσης, για τη φιλοσοφία της επιστήμης στο πλαίσιο μιας γενικότερης φιλοσοφικής θεώρησης του κόσμου και της γνώσης, με βάση το έργο των Βιτγκενστάιν, Νίτσε, Σπινόζα, Ντεριντά, McDowell, Μπένγιαμιν, κ.ά.Το 2002 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του "Αντικείμενα και όψεις εαυτού" (εκδ. Εστία). Τον Δεκέμβριο του 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη των Βασίλη Ξανθόπουλου-Στέφανου Πνευματικού.
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -υπήρξε μεταξύ εκείνων οι οποίοι υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος- και πρόεδρος του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς".
Διετέλεσε βουλευτής της περιφέρειας Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Παιδείας (Ιανουάριος 2015-Αύγουστος 2015) και Πολιτισμού & Αθλητισμού (Σεπτέμβριος 2015-Νοέμβριος 2016) στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο Αριστείδης Αραγεώργης (1961-2018) ήταν επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας των φυσικών και μαθηματικών επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ το 1986. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1995 (τίτλος διατριβής: "Fields, Particles, and Curvature: Foundations and Philosophical Aspects of Quantum Field Theory in Curved Spacetime"). Παράλληλα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, τις οποίες ολοκλήρωσε το 1993. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα ανήκαν στις περιοχές της φιλοσοφίας των επιστημών, της λογικής, της μεταφυσικής και της γνωσιολογίας -με εξειδίκευση στη φιλοσοφία της φυσικής, τη φιλοσοφία των μαθηματικών και τη μεθοδολογία των φυσικών επιστημών. Οι πανεπιστημιακές παραδόσεις του Λογικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, εκδόθηκαν με τίτλο: "Εισαγωγή στη Λογική: Βασικές έννοιες, στοιχεία προτασιακού και πρωτοβάθμιου κατηγορηματικού λογισμού" (Πάτρα: Εκτυπωτικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, 2001). Δίδαξε, επίσης, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας των Επιστημών (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), καθώς και, σε εκλαϊκευμένη βάση, στον ανοικτό κύκλο μαθημάτων ιστορίας και φιλοσοφίας του Κοινωνικού-Πολιτιστικού Κέντρου "Λαμπηδόνα", στον Βύρωνα. Διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, της European Philosophy of Science Association και της Philosophy of Science Association, καθώς και της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών "Δευκαλίων" (και, αργότερα, διευθυντής του) και "Cogito". Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 8 Αυγούστου 2018, μία μέρα πριν από τα 57α γενέθλιά του, μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Ο Roberto Torretti είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Χιλής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα